Problém příi frézování oblých ploch..

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
marek
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2012, 8:50

Zdravím, na začátek popíšu z čeho a pomocí čeho tvořím až k obrobku.
Takže model vytvořený v Solidworksu (plochy s kterými jsou při frézování problémy jsou tvořené pomocí splajnu, povrch v Solidworksu je hladký, na obrázku je to plocha naznačená šipkou), nasledně uloženo do formátu .STL, potom načteno do 3DCud, běžným postupem v tomto programu vytvořený G-kód. Nasleduje přenesení do operačního systému Linuxcnc, řízení motorů modrou 3osou deskou.
A teď k problému. Při frézování vše probíhá hladce, frézovaná zaoblená plocha je hladká, ale po očíštění a ošahání je cítit, že je tvořená jakoby plochami, přechody ploch jsou asi tak po 5-8mm. Nevím jak to jinak popsat. Kdyby někoho něco napadlo, kde může být problém nebo chyba, budu rád.
Přílohy
obrobek.PNG
S pozdravem Marek
CAWEDOG
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2012, 8:58

Podle mě je zakladní problém ten že převádíš pekný a hladký model do STL formátu a to asi ješte s velikou hrubosti plochy. Vygenerovaná dráha potom odpovída modelu. Další problém by mohl bít v nastavené přesnosti generovaní drah v CAMU.
Jako první bych si sehnal strojařský CAm který umí načíst IGS,STP či jiné strojařské formáty a v něm generovat přesné dráhy.
bobik

12. 10. 2012, 9:16

Jo, velikost trojuhelníku v stl odpovídá kvalitě zobrazení v dílu v CADu. Jde o to, získat co nejmenší trojuhelník plochy v stl pro nejpřesnější zobrazení modelu a nejkvalitněji vygenerovanou dráhu nástroje. Někdy pomůže nastavit zobrazení v CADu na nejvyšší kvalitu.
Naposledy upravil(a) bobik dne 13. 10. 2012, 6:50, celkem upraveno 1 x.
marek
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2012, 9:29

Takže asi opravdu za to může ten export do .STL, před tím jsem si toho nevšiml, ale na obrázku z 3DCudu je to patrné..
Detailovaní a kvalitu jsem v Solidworksu nastavil na maximum a i přesto to ty plochy udělá.. Takže jak píšete, řešil by to asi lepší CAM..
Přílohy
Výstřižek.PNG
S pozdravem Marek
marek
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2012, 9:34

Tak opět při podrobnějším "bádání" jsem ještě narazil na možnost nastavení toho výstupního .STL formátu.
Je tam možnost volby v rozlišení, a to změna tolerance odchylky a změna tolerance úhlu. Nastavil jsem vše naplno, počet trojúhelníků se několkrát zvíšil a kvality plochy je i viditelně lepší, viz. obrázek.
Zkusím to přehnat i přes frézku a uvidím.
Přílohy
Výstřižek 2.PNG
S pozdravem Marek
Martin Marek
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2012, 6:01

Ono to možná bude ještě složitější. Já můžu pro zadávání dráhy nástroje používat soubory stl. nebo dxf.
Při detailu obě varianty vypadají vizuálněv náhledu stejně, ale při fézování při použití stl. mám menší soubor a nekvalitnější výsledek. Odhaduji, že polygon bude nějak jinak definován, třeba má jiné "těžiště" a to nadřazuje " hrany ".
Stl. tak používám jen tam, kde mám obrovské soubory a počítač má s velikým souborem problém.
http://figury.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“