Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
rawen
Sponzor fora

17. 5. 2009, 9:12

Tyhle elektrokomponenty fungují jako skládačky. Já vybíral v místním velkoskladu REXEL a šel jsem do komponent Moëler. Ovšem probrat se katalogama, vybrat, co k sobě pasuje... pak ti ve kšeftě řeknou, že polovinu z toho nemají...

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
digisonic
Kontaktovat uživatele:

24. 5. 2009, 8:46

Krutor píše:Já myslím, že to je stykač. Celá tahle sranda je tam podle mě z bezpečnostních důvodů - když dojde k přerušení napájení, a pak k jeho opětovnému naběhnutí, tak mašina se s ničeho nic zase nerozjede, nýbrž se musí opět stisknout zelený čudlík.

Je na uvážení každého jednotlivce, zda to nahradí normálním vypínačem. Já tedy ano ;-)
jj, dorazil novy vcetne posty 500,-, ale priste to asi nahradim klasickym otocnym vypinacem. K
Karel Slivka
Přístroj, který je pod proudem, vypadá stejně jako ten, který není, jen je jiný na dotek.
mé druhé CNC http://www.digisonic.cz/IMG_4925.jpg
juky99

14. 10. 2009, 9:13

Zdravim vsetkych mam strasny problem zo sustruhom CQ 9318 sustruzim a uz 2x mi vyhodilo iskru z motora a vzdy mi odide na elektronike vykonovy rezistor...neviete mi prosim poradit co moze byt zle ci motor alebo elektronika ..alebo ci existuje nejaka nahrada. plosak vid foto...neviem ci predosly majitel sa nehral s potenciometrami nastavenie prudove min-max atd.
Přílohy
P6.jpg
Toto je ten sustruh
Toto je ten sustruh
Naposledy upravil(a) juky99 dne 14. 10. 2009, 10:35, celkem upraveno 1 x.
Zdenek Valter

14. 10. 2009, 9:57

juky99 píše:Zdravim vsetkych mam strasny problem zo sustruhom CQ 9318 sustruzim a uz 2x mi vyhodilo iskru z motora a vzdy mi odide na elektronike vykonovy rezistor...neviete mi prosim poradit co moze byt zle ci motor alebo elektronika ..alebo ci existuje nejaka nahrada. plosak vid foto...neviem ci predosly majitel sa nehral s potenciometrami nastavenie prudove min-max atd.
Josef Flos popisuje velmi podobný problém a dává sem i řešení jukni na to.
Vyfoť prosím desku i ze strany plošňáku.
Jara

5. 1. 2011, 10:41

Taky s mi konečně podařilo opravit minisoustruh-deska KBLC-240D (KBIC). Minisoustr. je Noell,motor 400W-firma v Praze skrachovala (ale i tak by servis měl být snad zajištěn,měl by být za to někdo zodpovědný ,nemohu vzít soustruh a letět s ním do USA,či Číny). Proma,atd.co nyní zde prodávají minisoustr. mají elektroniku odlišnou. Čistě náhodou,až podle fotografie jsem zjistil,že stejnou desku má minisoutr. Asist 550W. Firma Asist-Jeseník,mi dala číslo opět do Prahy,kde mi oznámili,že to stojí 2200 Kč (v USA chtějí za tuto desku 36 dolarů).Neodpustím si poznámku-my jsme se dostali v našem tržním hospodářství tak daleko,že jsme 3X dražší než v USA. Dost jsem se naštval,a pustil jsem se do toho sám. Stálo mne to hodně úsilí a času,než jsem se trochu zorientoval-hlavně ve světě na Netu. KBLC deska je z USA-firma kbelectronics (asi Kalifornie),ale výroba je v Číně. Vyrábí plno desek,ale ta naše KBLC(někde je jko KBIC)-240D se používá v minisoustruzích,a v nějakých výkonných domácích mlýncích. Našel jsem na podobných fórech jako je naše C-N-C dosti diskuzí o řešení závad -ve franc.,italštině,ruštině,angličtině.Např. http://bbs.homeshopmachinist.net/showth ... nextoldest Ale nejvíce mi pomohlo schéma,a plošný spoj-zde od p.Flose. Sedí. Vycházel jsem z toho jak se mi závada projevila. Již delší čas při zapnutí byl vidět záblesk od komutátoru,a motor byl dost"líný". Až nedávno-plný zkrat až mi to vyhodilo i hl. 3F jistič na baráku. Vypnul jsem poťákem soustruh,a šel pozapínat jističe-a vracím se-co je to za zvuk?-soustruh běžel,a nešel vypnout ani nouz. tlačítkem. Leda vytažením zástrčky. Po opětném zapnutí vždy už plný zkrat-pojistka soustr.,jističe. Jsem sice elektrikář,ale takzvaný "po drátech",polovodiče,půlvlny atd.,to mi moc neříká. Základní příčina byla,že uhlík u komutátoru drhnul,nešel volně v soklu-takže ty záblesky při startech-odstraněno. Motor má vinutou kotvu,komutátor,uhlíky,ale stator je 2pól. perm. magnet-takže ty naše jednoduché tyrist,či triak. regulátorky u toho nepracují dobře. Motor jsem po opravě uhlíků odzkoušel aspoň na autobaterii-je DC,fachčil krásně. Dále mi bylo jasné,že se musela prorazit cesta někde mimo ovládací potenciometr-když motor jel,a nešel vypnout. A následně někde velký zkrat-silové cesty. Po vydělání plošné desky (vše jsem si zakreslil-barvy přívodních káblíků,atd.) jsem našel i cestu původního průrazu-pot.Max-vyměněn,očištěno OK. A dále v usměrň. můstku(silová cesta)jsou 3 diody a 2 tyristory. Tyristory byly prošlehlé,ale nikde ve světě jsem se nedopátral hodnot A69108 (SCR-silikone controlled rectifier-řízený usměrńovač-tyristor),američané chtějí hned registraci a kup. Ale diody se daly zjistit-800V,10A. Tyristory by měli mít stejné,či raději trochu vyšší hodnoty. Sehnal jsem pouze TIC 126M-600V,12A (do prodejny elektroniky to mám daleko),tak jsem je vyměnil,vyměnil jsem i operační zesilovač. Smontoval jsem to,a ještě bez chladiče opatrně odzkoušel-soustružek se rozjel a reagoval. Tak jsem to vše připevnil na chladič,smontoval,zapnul a prásk,zkrat opět jako kráva. Ale tady již byla jiná příčina. Totiž původní tyristory A69108 ,chlad. ploška není spojena se žádným vývodem (domnívám se že jsou vyráběny specielně pro tyto desky),a u nás v prodeji jsou vždy tak,že anoda je spojena s chlad. ploškou tyristoru. Já prostě ty naše na chladiči zkratoval. Konečně jsem koupil správné TIC 126N (800V 12A),podložil jsem je slídovou podložkou,izoloval od chladiče,ještě jsem pošteloval poťák CL (asi do 3/4)-zlepšila se točná síla(torgue). A zatím pracuje lépe než nový,snad to vydrží. Ještě pár drobností tam bylo,ale nepodst. Sice jsem ušetřil 2000,ale údajně zuby mne budou stát 20 tis.,jsem se dnes dozvěděl. Ahoj Jara
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 1. 2011, 10:59

vzhledem k tomu ze od siegu uz cekam skoro rok na objednane zbozi tak chapu proc ty firmy takhle krachujou

ja tu desku jednou opravil podruhe vymenil poteti tam dal asynchronak
nicmene ma maly kroutak a otacky takze planuju vymenu za AC servo s analog. rizenim, to bude mit kroutak i otacky
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Zdenek Valter

9. 1. 2011, 12:25

Jara píše:Taky s mi konečně podařilo opravit minisoustruh-deska KBLC-240D (KBIC). Minisoustr. je Noell,
....
stejnou desku má minisoutr. Asist 550W. Firma Asist-Jeseník,mi dala číslo opět do Prahy,kde mi oznámili,že to stojí 2200 Kč (v USA chtějí za tuto desku 36 dolarů).
Jo jenže za dopravu chtějí 106 USD ;-) což je v součtu cca právě tolik.
Jara píše: Vyrábí plno desek,ale ta naše KBLC(někde je jko KBIC)-240D se používá v minisoustruzích,
I ve frézkách třeba Asist ;-)
Jara píše: .... Našel jsem na podobných fórech jako je naše C-N-C dosti diskuzí o řešení závad -ve franc.,italštině,ruštině,angličtině.Např. http://bbs.homeshopmachinist.net/showth ... nextoldest Ale nejvíce mi pomohlo schéma,a plošný spoj-zde od p.Flose. Sedí. Vycházel jsem z toho jak se mi závada projevila. Již delší čas při zapnutí byl vidět záblesk od komutátoru,a motor byl dost"líný". Až nedávno-plný zkrat až mi to vyhodilo i hl. 3F jistič na baráku. Vypnul jsem poťákem soustruh,a šel pozapínat jističe-a vracím se-co je to za zvuk?-soustruh běžel,a nešel vypnout ani nouz. tlačítkem. Leda vytažením zástrčky. Po opětném zapnutí vždy už plný zkrat-pojistka soustr.,jističe. Jsem sice elektrikář,ale takzvaný "po drátech",polovodiče,půlvlny atd.,to mi moc neříká. Základní příčina byla,že uhlík u komutátoru drhnul,nešel volně v soklu-takže ty záblesky při startech-odstraněno. Motor má vinutou kotvu,komutátor,uhlíky,ale stator je 2pól. perm. magnet-takže ty naše jednoduché tyrist,či triak. regulátorky u toho nepracují dobře. Motor jsem po opravě uhlíků odzkoušel aspoň na autobaterii-je DC,fachčil krásně. Dále mi bylo jasné,že se musela prorazit cesta někde mimo ovládací potenciometr-když motor jel,a nešel vypnout. A následně někde velký zkrat-silové cesty. Po vydělání plošné desky (vše jsem si zakreslil-barvy přívodních káblíků,atd.) jsem našel i cestu původního průrazu-pot.Max-vyměněn,očištěno OK. A dále v usměrň. můstku(silová cesta)jsou 3 diody a 2 tyristory. Tyristory byly prošlehlé,ale nikde ve světě jsem se nedopátral hodnot A69108 (SCR-silikone controlled rectifier-řízený usměrńovač-tyristor),američané chtějí hned registraci a kup. Ale diody se daly zjistit-800V,10A. Tyristory by měli mít stejné,či raději trochu vyšší hodnoty. Sehnal jsem pouze TIC 126M-600V,12A (do prodejny elektroniky to mám daleko),tak jsem je vyměnil,vyměnil jsem i operační zesilovač. Smontoval jsem to,a ještě bez chladiče opatrně odzkoušel-soustružek se rozjel a reagoval. Tak jsem to vše připevnil na chladič,smontoval,zapnul a prásk,zkrat opět jako kráva. Ale tady již byla jiná příčina. Totiž původní tyristory A69108 ,chlad. ploška není spojena se žádným vývodem (domnívám se že jsou vyráběny specielně pro tyto desky),a u nás v prodeji jsou vždy tak,že anoda je spojena s chlad. ploškou tyristoru. Já prostě ty naše na chladiči zkratoval. Konečně jsem koupil správné TIC 126N (800V 12A),podložil jsem je slídovou podložkou,izoloval od chladiče,ještě jsem pošteloval poťák CL (asi do 3/4)-zlepšila se točná síla(torgue). .....
Já jsem se díky Tobě taky díval a náhrada jak vyplývá i z těch fór může být pro diody i tyristory D8020L a S8020Lkteré nabízí i u nás Farnell http://www.farnell.com - lepší by byly DK020L a SK020L ty ale Farnell nemá :-(
Obě tyto součástky jsou izolované - tedy jako původní !!

Celá sada stoji i s poštovným cca 615 Kč (3xDioda 2x Tyristor)
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
slamjack

16. 11. 2012, 10:27

Dobrý den priatelia. mam na vas prosbu ohladom maleho sustruhu proma 300. jedna sa mi o to že mi odišla doska do večných lovíšť už druhý krat. problem mam v tom, že odišla dioda pravdepodobne a neviem z nej odčitať hodnotu. jedna sa o diodu na pozici Z2 tekže ak by niekto mal tento sustruh alebo dosku xmt 2325 bol by som rad keby mi kokol označenie tejto sučiastky. vopred dakujem pekne.zahravam sa aj s myšlienkou postaviť vlastný regulator ale to bude asi až posledna možnost.
dakujem vopred.
Zdenek Valter

20. 11. 2012, 2:42

slamjack píše:Dobrý den priatelia. mam na vas prosbu ohladom maleho sustruhu proma 300. jedna sa mi o to že mi odišla doska do večných lovíšť už druhý krat. problem mam v tom, že odišla dioda pravdepodobne a neviem z nej odčitať hodnotu. jedna sa o diodu na pozici Z2 tekže ak by niekto mal tento sustruh alebo dosku xmt 2325 bol by som rad keby mi kokol označenie tejto sučiastky. vopred dakujem pekne.zahravam sa aj s myšlienkou postaviť vlastný regulator ale to bude asi až posledna možnost.
dakujem vopred.
Můžeš bezproblému použít ty diody i tyrystory od Farnela viz můj příspěvek výše.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Jara

9. 10. 2014, 7:21

Ahoj přátelé...zjistil jsem,že jsem tu nebyl víc než 3,5 roku...hodně vody uplynulo...a já po nově opravené regulaci jsem odpražil motor zanedlouho...abych si ho nechal poslat z US,to mě může ohrát. Tak jsem to řešil obyčejným zadara pračkovým motorem s tachem...a skokovou regulací ze staré pračky. Motor jsem měl nasunutý v ose hlavy...a zjistil jsem že se dá soustružit,a to dobře. Pak mne nějaký čas trvalo (dlouho)...chtěl jsem si udělat plynulou regulaci otáček,a podařilo se, po velkém úsilí,zkušenostech,a pátrání. Totiž tyto pračkové motory s tachem jsou tiché,výkon stačí i na obrábění kovu,a krásně regulovatelné od nízkých otáček až po vysoké. A při správném regulátoru (zapojeno tacho) otáčky jsou tvrdé-nepoklesnou při zatížení. Mám na ty motory spousty dělaných strojků...brusky,malá cirkula,3 soustruhy na dřevo,a taky ho mám na tom minisoustruhu na kov,kde teď již je motor přes hnací řemínek. Vím,že je to troufalost tohle uvádět na CNC foru,ale možná to někomu pomůže,či ho to inspiruje. Ty mé strojky můžete vidět na You tube....pračkový-waschmachine motor,nebo taky tam
https://i.ytimg.com/vi/YdqBVTsJTZA/mqdefault.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; Ahoj Jara
testone
Sponzor fora

9. 10. 2014, 7:35

to s tím pračkovým motorkem jsem tu navrhoval taky před 3,5 rokem
nějak jsem se nechytnul.. :D
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15& ... 545#p71545" onclick="window.open(this.href);return false;
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Jara

9. 10. 2014, 7:48

Díky kamaráde,o těch motorech a regulaci teď už vím hodně,a mohu říct,že jsou výborné,a téměř nezničitelné. V kovošrotu jsou jich kontejnery,že si s tím nikdo neví rady. Prostě kdo to viděl v činnosti na strojcích,byl nadšen. A ještě...nějak se mi nedaří kopírovat odkaz z You tube...takže pračkový-washmachine motor, nebo washmachine motor-speed control-regulation
jova
Kontaktovat uživatele:

9. 10. 2014, 8:03

A zapojení té regulace neprozradíš? :D
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 10. 2014, 8:06

taky jsem zvedavej

jsou na to ruzny integrace
http://www.tehnomagazin.com/Motor/Washi ... ontrol.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
hadam ze to teda bude neco takoveho ze?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mex

9. 10. 2014, 9:08

Případně nějaká Arduino-regulace.
Ispirace třeba tady:
http://ala-paavola.fi/jaakko/doku.php?id=beer" onclick="window.open(this.href);return false;
nebo na mnoha dalších místech.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“