To Zbýňa: tak čtu, že Ty si toho ještě na světě ze strojařiny asi moc neviděl. Ostatně - v této krásné oblasti nelze vědět vše a nelze nemít mezery. A s tímto krédem jsem na tyto stránky také šel. Pokud se to někomu nelíbí ....

Kluzných uložení je značné množství a to jak používaných, tak laboratorních (testových, vývojových, zátěžových, pokusných...). V dřevných dobách se jako protikus zkoušela použít pouzdra proti mosazi spasovaná na - rovněž ocelové - hřídeli. Nešlo to moc ideálně, ale konstruktéři uvažovali logicky - chtěli měnit pouze pouzdra a nesahat na hřídele a vřeteníky. Jenže a bohužel - začaly se vyskytovat značné vůle a potíže při repasích, hojně se snižovala přesnost díky náročnosti na sesazení a proto se dokonce ocelová pouzdra číslovala (první, druhé .... prostě podle toho, zda se protikus použil první...druhý v obráceném pozadí - něco jako kdysi písty válců aut). Od tohoto řešení se povětšinu již upustilo. Jde-li o bronz proti bronzu, tak to mě také překvapilo a sám nechápu, proč to takto někdo udělal. - Proto netřeba připomínat střední či jiné školy - netvrdil jsem, že to takto je správně, ale co jsem tehdy na starém soustruhu našel, bylo takto uděláno. Prostě - co jsem viděl, to jsem viděl. Každopádně existují řešení - bronz ve vřeteníku oproti ocelové hřídeli, ale i bronz na hřídeli oproti vylapovanému vřeteníku. Technologii s knotem ve spodní části pochopitelně znám a sám netuším, jak to mám sám. Jelikož v předloze je knotové zapouzdření vyhotoveno (předlohová ozubená kola bohužel nejsou), tak počítám, že bude analogické řešení i pod hřídelí.
Jde-li o teplotu - jestli dobře čteš - ptal se na ni kolega. Mám k dispozici pracovní termokameru a s úvahou, že by snad měření teploty mělo být mimo mísu naprosto nesouhlasím. To je velký laický omyl. Naopak je to dnes již jeden ze základních diagnostických nástrojů pomocí nichž lze odhalit např. nestandardní, zadírající, nerovnoměrné.....a jiné vady tření, poškozené pouzdro a tím i zvýšené teploty apod. Proto se vřeteno nechalo testově protočit a udělalo se mj. několik snímků s teplotou ... jen tak. Tím, jak se ptáš na rychlost je jasné, že to vůbec nechápeš. Šlo o to pouzdra co nejrychleji zahřát, aby se předešlo diagnostické závadě díky tepelné vodivosti materiálů. Pochopitelně je iluzorní představa, že každý se stařičkým soustruhem se teď na něj vrhá a prohlíží pouzdra vně termokamerou a pak je rozebírá - to připomínám jen proto, aby se nějaký blbec hned toho nechytal. Prostě jsem si s tím chtěl pohrát a ověřit se některé teorie. A podle všeho fungují. Ovšem pokud se Zbýňo domníváš, že se veškerá technologie hned rozebírá, aniž by se předem zjišťoval možný stav, čili prováděla se diagnostika (třeba měřením teplotou, nebo měrkami, spárometry, kalibry apod.) ... pak tedy v praxi přeji hodně štěstí

. Uznávám - tady jde o domácí podmínky, kdy postupně vše stejně to rozeberu ... a složím, otestuju, pohraju si s tím apod.. Jenže jak jsem už psal výše - chtěl jsem si to prostě osahat a zjistit po tolika letech provozu - kdysi ve Škodových závodech a pak u soukromníka - stav. Naopak - Francotirador se na teplotu ptal, a to, velmi správně; podle mne je hodně v obraze, protože teplota v prostoru kluzných ložisek má vysokou vypovídací hodnotu o jejich stavu. Podivuješ-li se nad mým dotazem "kolik" oleje, tak to lze dovodit podle kluzné plochy, druhu ložisek, zatížení, druhu a míst provozu.... a zejména a především doporučení výrobců, kteří ložiska na konkrétních strojích testují. Proto existují tzv. "plány údržby", "mazací plány". Nenalezl jsem - ani historicky - k tomuto soustruhu žádnou literaturu, návod nebo podobné instrukce. Prostě opravdu nevím, zda-li se v minulosti tímto problémem plošně někdo zabýval nebo se "kape od oka" či podle (nepochybně) kdysi zjištěného optima sděleného výrobcem. No a to byl důvod dotazu, protože každou kapačku lze přiškrtit, nebo popustit. Jenže - tím že jsem soustruh získal v popisovaném stavu, tak pouzdra bylo nutno důkladně vyčistit a doslova olejem prolít. Olejoval jsem tedy více, než je třeba .. nicméně jsem se ptal, kolik je podle zkušeností správné dávkování oleje pro dobu, až dojde k výměně pouzder. Teď to z plechových mazniček kape (jen upřesňuji - nejsou to mazničky ani maznice na vazelínu!). Časem tam přijdou původní "kapačky" ... kterých jsem viděl mraky rozbitých - a vyměňovaných v provozech mnohdy za prosté plechové mazničky na olej (a opět - ne na vazelínu) ... což také nebylo správné, protože chyběla vizuální kontrola. No nic. Na mazání tam byly při získání soustruhu od bývalého majitele tyto dvě plastové nádoby, ale k soustruhu nepatří, to je jasné a proto jsem to i psal, že byly vyměněny. A ke zbytku rýpnutí na téma "vřetenová hřídel" a rozdíl pojmu od "vřeteno" už jsem psal - no comment. Prostě číst a přemýšlet u toho.
Jinak rejpalů tady je ... ale lidí, kteří tomu detailně rozumí málo

... to jsem si už všiml .. abych splatil stejnou mincí

.