Odladění čínských soustruhů řady 180x300

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Zdenek Valter

21. 9. 2020, 2:12

To Sváťa:
Pro jistotu - tohle jsou funkční plochy ( v obrázku označeny jako kluzné), které je potřeba zkontrolovat - rovinnost a rovnoběžnost.
Funkční plochy lože
Funkční plochy lože
Ještě doplním další obrázek.
Přílohy
Funkční plochy lože II i pro nové CQ 9318
Funkční plochy lože II i pro nové CQ 9318
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Zdenek Valter

22. 9. 2020, 10:57

Miltech píše: 21. 9. 2020, 12:14 ... Je potřeba pořídit si broušenou tyč s MK 3, tu lehce naklepnout do vřeteníku a měřit v obou rovinách. Následně zaškrabávat vřeteník, až si "sedne". Chce to samozřejmě škrabák, barvu a nejlépe diamantový kotouč na broušení škrabáku.
Pak následuje koník a tady to chce tyč s MK 2 a stále měřit.
.....
To jsou kontrolní měřící trny viz třeba tu:
https://www.primadilna.cz/Presny-merici ... -d2869.htm
https://www.primadilna.cz/Presny-merici ... -d2868.htm
Sváťa

22. 9. 2020, 4:52

Tak jsem si sehnal spárové měrky,podkládal s nimi vřeteník a fixem sledoval prisma jak mizí z něho fix.Šikmá plocha co je dál od vřeteníku tak téměř sedí,ale ta druhá nikoliv.Je to už pádný důvod k přefrézování?Zespoda vřeteníku u díry vlevo dole podle foto hned pod fotem s ložem je pár stovek přechod.Přechod je i v drážce u díry vpravo.Celkove ta drážka se směrem ven zužuje.Má se třeba měřit rovinnost toho vřeteníku?Takto jsem zase měřil zda lože běží.Musím na začátku hned říct že kostka je nahrubo vyfrézovaná a je možné že to sedí na ploše vlevo.Podle hodinek je lože uprostřed propadlé o 0.12mm.a začne se to pak vracet jenže pak zastavil kostku vřeteník jinak by se to o nějakou stovku ještě zvedlo.Co tedy dál?
Přílohy
IMG_20200922_184919.jpg
IMG_20200922_184533.jpg
IMG_20200922_184547.jpg
IMG_20200922_185435.jpg
IMG_20200922_190101.jpg
IMG_20200922_190942.jpg
IMG_20200922_191000.jpg
Miltech
Sponzor fora

22. 9. 2020, 8:37

Asi bude lepší. když to svěříš někomu, kdo už někdy měřil lože soustruhu.
Zdenek Valter

22. 9. 2020, 8:45

Sváťa píše: 22. 9. 2020, 4:52 Tak jsem si sehnal spárové měrky,podkládal s nimi vřeteník a fixem sledoval prisma jak mizí z něho fix.
Promiň asi jsem nějaký natvrdlý - tomu nerozumím co jsi dělal a jak?
Sváťa píše: 22. 9. 2020, 4:52Šikmá plocha co je dál od vřeteníku tak téměř sedí,ale ta druhá nikoliv. Je to už pádný důvod k přefrézování?
No není podstatný úhel sklonu ale je zásadní rovnoběžnost ploch z mého předposledního obrázku.
Sváťa píše: 22. 9. 2020, 4:52
Zespoda vřeteníku u díry vlevo dole podle foto hned pod fotem s ložem je pár stovek přechod.
Přechod je i v drážce u díry vpravo.
Celkove ta drážka se směrem ven zužuje.
Má se třeba měřit rovinnost toho vřeteníku?
Takto jsem zase měřil zda lože běží.
Musím na začátku hned říct že kostka je nahrubo vyfrézovaná a je možné že to sedí na ploše vlevo.
Podle hodinek je lože uprostřed propadlé o 0.12mm.a začne se to pak vracet jenže pak zastavil kostku vřeteník jinak by se to o nějakou stovku ještě zvedlo.
Ty fotky a to měření je k ničemu - pro měření viz to že ti nesedí ta prisma může být i tím, že je příliš hluboká a pro tohle měření tak nevhodná - zde jsou lepší broušené kulatiny, pokud nemáš malou kostku popřípadě když nejsou šikmé plochy v úhlu 45 stupňů.
Rovina lože o kterou opíráš hodinky bývá zpravidla rovná - to budeš mít spíš problém na tom měření z prismy!!!
Pro poměřování ploch je v Tvých podmínkách asi lepší přesná strojní vodováha.
Co tedy dál?
Připravit si věci na měření lépe. spíš si ujasnit jak se co měří.
Pak znovu a pečlivě proměřit. Pak zvolit postup jak změřené problémy řešit
Přílohy
Měření rovinnosti ploch lože
Měření rovinnosti ploch lože
Moje přípravky pro měření dvě broušené kulatiny 16 mm
Moje přípravky pro měření dvě broušené kulatiny 16 mm
Trevor2

22. 9. 2020, 11:08

Na tie medzery medzi lozou a vretennikom sa zvysoka vy*r, lebo pri tomto hrackarskom sústruhu je úplne jedno či je tam medzera, alebo nie. Plocha ktorou sa vretennik dotýka lóže je dostačujúca. Tento sústruh bude "zlyhavat" na iných častiach ako spomínaná medzera.

Na tvojom mieste by som do vretena strcil merací tŕň a na suport dal hodinky. Pojazdil po tŕne s hodinkami a keď to pôjde rovnobežne, tak máš vyhrane, lebo to je to, či budeš točiť kuzel, alebo tí to pôjde, tak ako má. Podľa toho obrázku čo si poslal, tu medzeru jednoducho neodstranis a čo je možno horšie, vôbec sa ti ju nepodarí odstranit bez drastickeho frezovania stycnych plôch vretenniku.
Sváťa

23. 9. 2020, 9:59

Zdenek Valter píše: 22. 9. 2020, 8:45
Sváťa píše: 22. 9. 2020, 4:52 Tak jsem si sehnal spárové měrky,podkládal s nimi vřeteník a fixem sledoval prisma jak mizí z něho fix.
Sváťa píše: 22. 9. 2020, 4:52Šikmá plocha co je dál od vřeteníku tak téměř sedí,ale ta druhá nikoliv. Je to už pádný důvod k přefrézování?
No není podstatný úhel sklonu ale je zásadní rovnoběžnost ploch z mého předposledního obrázku.
Zespoda vřeteníku u díry vlevo dole podle foto hned pod fotem s ložem je pár stovek přechod.
Musím na začátku hned říct že kostka je nahrubo vyfrézovaná a je možné že to sedí na ploše vlevo.
Podle hodinek je lože uprostřed propadlé o 0.12mm.a začne se to pak vracet jenže pak zastavil kostku vřeteník jinak by se to o nějakou stovku ještě zvedlo.
Ty fotky a to měření je k ničemu - pro měření viz to že ti nesedí ta prisma může být i tím, že je příliš hluboká a pro tohle měření tak nevhodná - zde jsou lepší broušené kulatiny, pokud nemáš malou kostku popřípadě když nejsou šikmé plochy v úhlu 45 stupňů.
Rovina lože o kterou opíráš hodinky bývá zpravidla rovná - to budeš mít spíš problém na tom měření z prismy!!!
Co tedy dál?
Ten přípravek vypadá opravdu jednoduše.Z jakého materiálu jsou ty tyče broušený?Ty kolíky mezi nimi jsou jakého průměru?Tipuji tak 6mm.A Těma kolikama je to spojený na těsno tedy slisovaný k sobě nebo na volno třeba v toleranci H7 tedy třeba v toleranci 0.02mm.
Sváťa

23. 9. 2020, 10:00

Zdenek Valter píše: 22. 9. 2020, 8:45
Co tedy dál?
Ten přípravek vypadá opravdu jednoduše.Z jakého materiálu jsou ty tyče broušený?Ty kolíky mezi nimi jsou jakého průměru?Tipuji tak 6mm.A Těma kolikama je to spojený na těsno tedy slisovaný k sobě nebo na volno třeba v toleranci H7 tedy třeba v toleranci 0.02mm.
Zdenek Valter

23. 9. 2020, 1:58

Tyče jsou z oceli průměr 16 mm.
Jsou k sobě jen přišroubované.
Sestavovat je musíš na rovné ploše, tak aby byly rovnoběžné.
Distanční podložky jsou broušené na stejný rozměr aby i ve vertikální rovině byly ty kulatiny rovnoběžné.
Sváťa

23. 9. 2020, 5:34

Ještě jenom řeknete mi jak jsou ty distanční podložky široké a na jaký průměr jsou broušené?Jinak třída oceli je tedy jedno jaká bude?
chb

23. 9. 2020, 6:39

a když už seženeš tu tyč - tak ten soustruh zase slož, upni a vycentruj tu (nejlépe broušenou) tyč a změř to pomocí suportu horizontálně a vertikálně, zjisti souosost koníku a ... až pak případně vymýšlej nějakou úpravu lože/tělesa vřetena atd ...

Počítej s tím, že přitažení lože k desce stolu (spodek lože případně i stůl nemusí být rovné) umí lože zkroutit - měř přitažené a nepřitažené lože, piš si naměřené na papír a ... přemýšlej.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Sváťa

23. 9. 2020, 7:34

Dobrá provedu.Takže ve výsledku jdu dělat to co jsem měl hned na začátku.Sehnat trn jít měřit a pak se teprve pouštět do rozebírání.Jdu na všechno hrr bez přemýšlení.Jsem to ale blbec.
Zdenek Valter

23. 9. 2020, 8:05

Sváťa píše: 23. 9. 2020, 5:34 Ještě jenom řeknete mi jak jsou ty distanční podložky široké a na jaký průměr jsou broušené?Jinak třída oceli je tedy jedno jaká bude?
Jsou to vodici týče. - materiál neznám
podložky jsou broušené naplocho. Distance je kontrolována johansonkami.
chb

23. 9. 2020, 8:09

trn si někde půjč - jinak jej asi moc nepoužiješ, ale může ti stačit kus broušené kulatiny - jen si s ní dost vyhraješ, než se ti ji podaří vycentrovat hned u sklíčidla a současně i na konci = při otáčení se hodinky skoro nehnou. No, u sklíčidla to snad vycentruješ doklepáním sklíčidla na "nulu" - konec bude horší, podle toho v jakém stavu máš čelisti - za hodinku bys to mohl dát :-) - pak už můžeš začít měřit.

Stejně pak při práci záleží jaké máš sklíčidlo - pokud je mizerné, nikdy nic neupneš v ose a/nebo upneš křivě. Na to ale přijdeš rychle - viz ta hodinka centrování :-)
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Sváťa

23. 9. 2020, 8:19

Sklíčidlo mám originál čínské.Takže jednodušší bude sehnat si někde trn s MK3.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“