Stará dobrá klasika

obrabeni na klasice
Odpovědět
Zbýňa

7. 12. 2011, 7:39

Po odmlce zdravím a posílám aktualizaci fotek. Nezadržitelně se propracovávám k cíli. Bruska je minimálně vyběhaná, ale bohužel špatné uskladnění je znát, ze štítku jsem se dozvěděl, že byla vyrobena v Německu pro válečnou výrobu. Už mám "repasí" plný kecky, ale ještě na mě po brusce čeká rámová pila :D a kdoví co ještě připlave.
tumlíku díky za info, byl tam žřejmě převod šnekem jak popisuješ. Omlouvám se za kvalitu fotek.
Přílohy
Ulomený šnekový převod
Ulomený šnekový převod
Původní stav
Původní stav
Vřeteník
Vřeteník
Částečně sestavená
Částečně sestavená
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 12. 2011, 9:48

Zbýňa píše:Po odmlce zdravím a posílám aktualizaci fotek. Nezadržitelně se propracovávám k cíli. Bruska je minimálně vyběhaná, ale bohužel špatné uskladnění je znát, ze štítku jsem se dozvěděl, že byla vyrobena v Německu pro válečnou výrobu. Už mám "repasí" plný kecky, ale ještě na mě po brusce čeká rámová pila :D a kdoví co ještě připlave.
tumlíku díky za info, byl tam žřejmě převod šnekem jak popisuješ. Omlouvám se za kvalitu fotek.

bardzo ładny kolor :D :D

ten vrchní stůl je tam jenom položený na tom suportu a jezdí to po olejovém filmu ne? Fotek není nikdy dost :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Zbýňa

10. 12. 2011, 12:30

tumlik píše:
Zbýňa píše:Po odmlce zdravím a posílám aktualizaci fotek. Nezadržitelně se propracovávám k cíli. Bruska je minimálně vyběhaná, ale bohužel špatné uskladnění je znát, ze štítku jsem se dozvěděl, že byla vyrobena v Německu pro válečnou výrobu. Už mám "repasí" plný kecky, ale ještě na mě po brusce čeká rámová pila :D a kdoví co ještě připlave.

bardzo ładny kolor :D :D

ten vrchní stůl je tam jenom položený na tom suportu a jezdí to po olejovém filmu ne? Fotek není nikdy dost :wink:
Tumlíku stůl je uložený na kuličkovém vedení, jedná se o sestavu osmi radiálních ložisek.
jiriu

26. 12. 2011, 8:48

zdravim,poskozena leva strana vretene je z 90 procent zpusobena upnutim kulatiny ktera je delsi nez vreteno ,pri spusteni vretene dojde k jejimu rozkmitani a ona tluce do okraje vretene.slusny soustruznik si konec vretene opatril zatkou s potrebnym otvorem.
tom ltr

28. 12. 2011, 1:00

Měl bych dotaz na zdejší odborníky. Jde na Frézku TOS FA 2H nasadit svislá hlava??? Díky Tom
Jan Danda
Sponzor fora

28. 12. 2011, 5:56

Jde,ale pokud ji nemáš, sehnad ji za rozumné peníze takřka nemožné.Občas se objeví prostorová hlava,ale pak je málo prostoru mezi stolem a vřetenem.Píšu z vlastní zkušenosti.
tom ltr

4. 1. 2012, 8:33

Používá tu někdo brusku nástrojařskou N1?? případně zkušenosti,výhody,nevýhody..díky Tom
Oliver Rovný

10. 1. 2012, 10:55

jiriu píše:zdravim,poskozena leva strana vretene je z 90 procent zpusobena upnutim kulatiny ktera je delsi nez vreteno ,pri spusteni vretene dojde k jejimu rozkmitani a ona tluce do okraje vretene.slusny soustruznik si konec vretene opatril zatkou s potrebnym otvorem.
Vdaka za vysvetlenie, to by mohlo byt ono.
Sustruh je sice uz passe, ale medzicasom sa ku mne dostala krasna talianska vrtacka Olivetti a anglicka frezka Adcock and Shipley. Oba veterany caka rekonstrukcia, len neviem kedy sa k tomu dostanem. Asi si musim zobrat priklad zo Zbynu, menej kecat, viac makat ... :?
jiriu

17. 1. 2012, 9:14

zdravim a obdivuji tve nasazeni, krasna prace,kdyz mas v lasce volmana na bazoši je krasna sloupova vrtacka volman nehodila by se ti? j
Zbýňa

17. 1. 2012, 4:49

jiriu píše:zdravim a obdivuji tve nasazeni, krasna prace,kdyz mas v lasce volmana na bazoši je krasna sloupova vrtacka volman nehodila by se ti? j
Také zdravím a děkuji za tip. Vrtačka je opravdu parádní, krásně zachovalá, nerozvrtaný stůl a kromě řemene vypadá, že nic nechybí. Už bych ji ale neměl kam důstojně postavit, protože dost bojuji s místem a taky mám úplně stejnou akorát bez originálního stolu. Fotky z repase jsou tady ve vláknu. :wink:
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

17. 1. 2012, 7:48

Zbýňa píše:
jiriu píše:zdravim a obdivuji tve nasazeni, krasna prace,kdyz mas v lasce volmana na bazoši je krasna sloupova vrtacka volman nehodila by se ti? j
Také zdravím a děkuji za tip. Vrtačka je opravdu parádní, krásně zachovalá, nerozvrtaný stůl a kromě řemene vypadá, že nic nechybí. Už bych ji ale neměl kam důstojně postavit, protože dost bojuji s místem a taky mám úplně stejnou akorát bez originálního stolu. Fotky z repase jsou tady ve vláknu. :wink:

Zbyňo, ještě k té vrtačce :D
jakej je tam kužel?, jaký je maximální výsuv té pinoly, jaká je maximální výška vrtačky a jaký je nejdelší kus když se ten werk rozmontuje? :wink: ta na tom bazoši vypadá čaňaně :D já zrovna sháním něco co vrtá aspoň 180mm délky
Ještě jsem si všiml, že ten tvůj stůl není origo ale nějakej dodělávanej svařenec, tady na té v bazoši je zdvih po hřebenu a ten jsem na té tvé neviděl, jde o to, jestli se tpotom dá otočit se stolem a nebo s tím vrchním litinovým kusem co je přidělaný na sloupu :wink:
Zbýňa

17. 1. 2012, 8:23

tumlik píše:
Zbýňa píše:

Zbyňo, ještě k té vrtačce :D
jakej je tam kužel?, jaký je maximální výsuv té pinoly, jaká je maximální výška vrtačky a jaký je nejdelší kus když se ten werk rozmontuje? :wink: ta na tom bazoši vypadá čaňaně :D já zrovna sháním něco co vrtá aspoň 180mm délky
Ještě jsem si všiml, že ten tvůj stůl není origo ale nějakej dodělávanej svařenec, tady na té v bazoši je zdvih po hřebenu a ten jsem na té tvé neviděl, jde o to, jestli se tpotom dá otočit se stolem a nebo s tím vrchním litinovým kusem co je přidělaný na sloupu :wink:
Tumlíku, kužel je MK2, max výsuv 150, max výška cca 1900, nejdelší je základna se sloupem (vršek jde sundat) cca 1200. Sundání vršku může být problém pokud bude svěrný spoj zarezlý. Na mojí byl určitě původně taky zdvih po hřebenu, viděl jsem to na jiných fotkách stejného typu vrtačky. Stůl určitě otáčet kolem sloupu půjde, už jenom proto že stůl má boční upínací plochu, bez otáčecího stolu by bylo její použití téměř nesmysl. Hřeben podle mě prostě prochází zdvihacím převodem na třmenu stolu a je pouze opřen dole o základnu a nahoře o těleso vrtačky. Na sloup vrtačky není přišroubován, takže se stůl otáčí i s hřebenem. Vrchní část vrtačky se dá na sloupu taky natočit, ale používat tohle natáčení pro vrtání nelze, protože na vrchní části je řemenice od pohonu, který je nyní dole na základně nebo v době transmise byl u stropu. Kdyby se komplet pohon nabastlil na vršek pak by nebyl problém.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

18. 1. 2012, 9:08

díky zbyňo za info, ale trochu jsem zklamaný z toho Mk2, myslel jsem spíš, že by tam mohlo být tak Mk3 to se pak dá vyfutrovat, Mk2 znamená vrták tak do max.25mm, nebo rozšiřující redukci ale to zas ubírá fůru místa ke stolu co potřebuješ :(
Zbýňa

12. 2. 2012, 5:19

Zdravím a hlásím další přírůstek do rodinky strojů, tentokrát docela mladík :D . Jedná se o Maďara E2N. Bohužel chybí koník a dvě kola v převodovce, ale obojí se pořeší :wink: . Co se vyběhání týče je celkem v pohodě, ale jsou docela polámaný kličky a páčky. Zase kopa práce. Bruska už čeká jenom na dokončení stolu.
Přílohy
dscn1215.jpg
dscn1204.jpg
dscn1205.jpg
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

12. 2. 2012, 9:08

Zbyňo tohle je alternativa k té tvé nástrojovce, podobnej kousek jak ta gotha, je to bruska od firmy Mayer & Schmidt Offenbach :wink:
tak mám pocit, že ta spodní páka je na pohyb nohou, ale nebo taky rukou jako rychloposuv :wink:
bruska Mayer & Schmidt Offenbach.jpg
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“