Zastavení osy do +

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
bobik

26. 9. 2013, 2:40

Mno na EMC se musí najít vhodný počítač. Ne každý je vhodnej. Naproti tomu když k machu dokoupí smoothstepper, tak by mu to mohlo pomoci. Ale to vy odpůrci machu neradi slyšíte, že existuje interpolátor, co z machu udělá slušnej řídící systém. :D
http://www.cncshop.cz/smoothstepper-eth ... -pro-mach3
Možná by prodejce byl svolnej se zapůjčením, s tím že když ti to pomůže, tak to koupíš.
packa

26. 9. 2013, 5:05

ale za ty peníze co stoji smoothstepper si koupí mesu a má zas o sto procent lepší EMC kde se meze nekladou
potraviny
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2013, 5:41

packa píše:ale za ty peníze co stoji smoothstepper si koupí mesu a má zas o sto procent lepší EMC kde se meze nekladou
Přesně tak, za ty prachy se to fakt ani nevyplatí. Toto by měli točit za 1/2 ceny a měl by to možná každej.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2013, 6:11

kdyz si koupi gravos tak je to levnejsi jak mach
chodi to absolutne spolehlive je k tomu vse cesky a je to cesky vyrobek takze i support a navic dobry pocit ze se nepodporuje cina
oproti smoothstepperu je vyhodou ze to je plnohodnotny interpolator
pokud vim je mozne dohodnout i upgrady hardwaru atd...
podle meho absolutne nej reseni na klasicky stroj
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
bobik

26. 9. 2013, 6:15

Hmm, zajímalo by mě, kolik lidí tu mesu provozuje, či spíše kolik si jí samo rozěhalo. Já vím tady jen o jednom členovi fora. Jinak když počítač zvládne generovat rozumné hodnoty v latency testu, tak samozřejmně je EMC dobrá volba. Já EMC první rok používal a byl jsem spokojenej. Pak ovšem najednou nebyl spolehlivej, letence házela hodnoty mimo použitelnost (jsou to 3 roky, tak už si správné hodnoty latence nepamatuji). Nepomohla instalace Ubuntu na čistej disk, čaroval jsem s tím dlouho a nic nepomohlo. Prostě v PC se něco pos.. Moje teorije je, že nejspíš odešlo pár tisíc tranzistorů v procesoru, sice fungoval dál ale už ne tak efektivně. Stál jsem před rozhodnutím, nový PC nebo mach+smoothstepper a stávající PC. Zvolil jsem mach a nelituji.
RaS

26. 9. 2013, 6:22

lidí s mesou tady je spousty.. základní instalaci 3osky na mese jsem zvládl jako linuxovej laik během několika hodin (byly nějaké problémy v kabeláží které mě to prodloužili ale jinak chodio vše jak má hned.. ) v podstatě pokud začínáš tak je uplně jedno jestli začneš na machu nebo na linuxcnc to nastavení je stejné a triviální u obou naprosto stejně..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
packa

26. 9. 2013, 6:23

mesu tady používá kupa lidí , já jsem mezi nimi , nic natom není , konfigurace se dělá naprosto stejně jako ve stepconf , s mesou se to jen jmenuje pncconf , konfigurace krok po kroku , naprosto jednoduché
Kilovolt
Sponzor fora

26. 9. 2013, 6:42

Hlásím se k "linuxcnc-mesa" sektě :D
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Max
Kontaktovat uživatele:

26. 9. 2013, 10:44

Zajímalo by mě jak vychází porovnání EMC vs Mach3 se smoothstepperem.
fupe

27. 9. 2013, 7:37

Max píše:Zajímalo by mě jak vychází porovnání EMC vs Mach3 se smoothstepperem.
To by si ale porovnával neporovnatelné.
Když už chceš porovnat mach a linuxcnc tak buď bez přídavných karet, nebo s kartama na obou stranach.
Jestli generujes pulzy softwerově nebo na nejakym k tomu urcenym treba fpga poli je sakra rozdil. A to v řádech dvou nul i víc.
Já se taky řadím k sektě uctívající MESA karty, ale správné "náboženství" nikomu nic nenutí a respektuje ostatní názory, takže at si každej používá co chce, hlavně že je spokojenej. :)
A když není spokojenej, má možnost konvertovat.

M
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

27. 9. 2013, 7:43

jo s tou kartou nebo bez je u obou zasadni rozdil jak ve vykonu tak v cene
softwarove lze spolehlive generovat jednotky kilohertz, cokoli nad je hazard a oba systemy se v tom hazardu chovaji odlisne spolehlive
problem je ze ty jednotky kilohertz nestaci s mikrokroky ani hobikovi a tudiz se prakticky vzdy riskuje (bez mikrokroku to zase dost dobre nejde)

jen jeste doplnim k predchozimu svemu doporuceni kdyz uz se tu porovnava
porovnal jsem neporovnatelne, dal jsem na jednu stranu hw interpolator gravos za cenu sw interpolatoru licence machu
tedy co se ceny/vs. vykonu tyce tak potom ten gravos prevalcuje oboji
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
fupe

27. 9. 2013, 8:14

Gravosacky karty sou soudě podle zdejsich nazoru fakt dobry, pro zacinajiciho hobika, ktery chce frezovat (soustruzit) a o nic se nestarat uplne idealni.
Cena paradni, fukcnost spolehlivá a navic to delaj česky nadšeny šílenci, kteři si zaslouží podporu a uznaní. Všechna čest, kam to kluci za ty léta dotáhli.
U me hraly pri vyberu smeru roli jeste dalsi faktory jako otevrenost systemu, moznost upravy zdrojaku, rozsiritelnost o dalsi HW i SW.
A samozřejme to mám spíš na hraní než na práci, tak sem si vybral hračku, která dlouho vydrží. Šel sem do linuxcnc hned po tom co jsem po měsíci zkoušek zahodil do šuplíku mach i se zakoupenou licencí.
Takže jestli někdo potřebuje rozběhat standartní mašinu a netrápit se s tím, přidávám se k ROBOKOPOVI a jeho názoru ohledně GRAVOS. Koupí, zapojí, frézuje.
jestli si nekdo chce postavit něco jenom trochu nestandartního jako odvalovačku, automat s podáváním a jinejma kravinama, nebo třeba klasickou frézku s ATC, popřípadě si rád hraje a nevadí mu trocha studia, sem pro LINUXCNC.
A jestli někomu nevadí, že se to může čas od času cely zbláznit a nadělat víc škody než užitku volí mach. Tím sem sice porušil svoje moudro o toleranci z předchozího příspěvku, ale musel sem. Z vlastních zkušeností.
No a pak sou tady takovy v dobrém slova smyslu "magoří", kteří si radši napíšou celý soft samy a drivery si sletujou z toho co maj po šuplíkách a ty už nejsou omezený vůbec ničím. Jenom mi není jasný, kdy chodej na pivo. :D

M
RaS

27. 9. 2013, 8:22

mimochodem když už se to zvrhlo v linuxcnc, zkuste někdo otevřít program z flashky, tu flashku vyndat a vynulovat Zko v nějaké poloze.. mě to spolehlivě shodí program bez jakéhokoliv varování.. otázkou je kde je chyba?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
oscar

27. 9. 2013, 9:08

RaS: to je i mozne.

ja osobne jsem USB zarizeni uplne zavrhl.
masinu mam zasitovanou a programy si filemanazerem beru z ftp na lokal kde je otviram
(idealne by se z toho ftp daly stahovat automaticky)
RaS

27. 9. 2013, 9:31

já bych jako čekal něco ve formě chybové hlášky třeba že nelze měnit něco z důvodu, že je soubor nenalezen atp.. ale takhe natvrdo shodit najetej stroj je dost otravné..
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“