Zkrocení malé číny
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Z toho obrázku moc nepoznám. Jaký průměr mají ty šrouby? Tady totiž potřebuješ změřit osovou vzdálenost šroubů a z toho pak určit průměr roztečné kružnice. Takhle to (s odhadem, že šroub je M6) vychází na 85.5 mm, což žádná univerzála TOS nemá, pro průměr sklíčidla 100 je ten rozměr 90, což tohle neodpovídá. Dál musíš změřit vnitřní průměr toho osazení, u TOS by to bylo 80 (tolerance 2 setiny do plusu). To nejspíš taky nebude. Ale nic se neděje, stačí vyměnit mezipřírubu (tu "lícní desku") a stočit přímo na tvém soustruhu osazení pro univerzálu. Tím dosáhneš toho, že to bude úplně přesné (v rámci číňanských možností) a ta nová univerzála bude házet jen tolik, kolik je psáno v jejím měřicím protokolu (čili pár setin). Že se v tom nevyznáš není divu, TOS Svitavy má v poslední době tak nepřehledné katalogy a www stránky, že by jeden zaplakal.
Aleš Procháska
Ano jsou to M6 šrouby.
To osazení na tý lícní desce pro sklíčidlo je 71,97mm a sklíčidlo má 71,99mm což opravdu s TOSáckým nesedí (co jsem koukal do katalogů). Celkový průměr je 99,5mm.
Nějak nechápu to
...a ještě jedna věc mi není jasná
To tady počítám stylem přes rovnostraný trojúhelník a nemůžu se k tomu číslu dohrabat
Díky
To osazení na tý lícní desce pro sklíčidlo je 71,97mm a sklíčidlo má 71,99mm což opravdu s TOSáckým nesedí (co jsem koukal do katalogů). Celkový průměr je 99,5mm.
Nějak nechápu to
Jak to můžu vyměnit když je to (zdá se) v jednom kuse a uložené v ložiskách? Nemáš nějakou fotku jak je to myšlené?"stačí vyměnit mezipřírubu (tu "lícní desku") a stočit přímo na tvém soustruhu osazení pro univerzálu"
...a ještě jedna věc mi není jasná
.... kua jak jsi vypočítal ten průměr?Takhle to (s odhadem, že šroub je M6) vychází na 85.5 mm,

Díky
Soustruh Holzmann ED 400FD
prosim tě podivej se tady Potravinovi na stranky. tam je to vidět.
nic na tom neni těžke. prostě tam fikneš mezipřirubu...
http://www.soustruh.borec.cz/zobrazovac.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.soustruh.borec.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
nebo stahneš tu pevnou co tam maš a doklepeš to skličidlo..
http://www.soustruh.borec.cz/zobrazovac.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
co to má potraviny za odměřování XYZ? co je myšleno Ykem?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Ypříčnej suport,Xpodélnej posuv, Z je výsun pinoly...pokud se mílím až dorazí opraví mne
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
Pokud máš na přírubě osazení o průmeru 72 mm(71,97), tak je to klasická čína a to nejen soustruh ale i univerzálka. Jestli se rozhodneš nahradit ji Tosáckou, tak budeš potřebovat mezipřírubu. Jukni na stránky Tumlíka, ten nabízí kovové a pouze 9 mm vysoké, což Ti neskrátí točnou délku.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Aha, tak pardon, zaměnil jsem to asi s jiným typem soustruhu. U běžných soustruhů je ta mezipříruba sundavací (závit nebo krátký kužel) a vyměnitelná.PetrT30 píše:Nějak nechápu to "stačí vyměnit mezipřírubu (tu "lícní desku") a stočit přímo na tvém soustruhu osazení pro univerzálu"
Nakreslil jsem si to do CADu a tohle na mě vypadlo.... kua jak jsi vypočítal ten průměr?To tady počítám stylem přes rovnostraný trojúhelník a nemůžu se k tomu číslu dohrabat
Díky

Ještě k tomu mazání: univerzála by se měla mazat. Třeba grafitem, někdo tu jednou doporučoval sprej na motocyklové řetězy, já zase používám pastu Molykote M.
Aleš Procháska
.... kua jak jsi vypočítal ten průměr?..
....jak to ten SolidWorks počítá ale netuším

Já taky ne a ptát se ho už nebudu. Jazyku těch jeho blbejch bitů a bajtů bych stejně již neporozuměl.
Holt tedy musím pouze "po staromu"
poloměr = strana/odmocnina ze 3 = 74/ 1,732 = 42,72 (mm)
Kuna! Vychází to s panem Solidworksem na "chlup" stejně!?
No to jsou mi věci... 
P.S. Stryci, odpusťte mi, prosím, nedalo mně to!

....jak to ten SolidWorks počítá ale netuším

Já taky ne a ptát se ho už nebudu. Jazyku těch jeho blbejch bitů a bajtů bych stejně již neporozuměl.

Holt tedy musím pouze "po staromu"

poloměr = strana/odmocnina ze 3 = 74/ 1,732 = 42,72 (mm)
Kuna! Vychází to s panem Solidworksem na "chlup" stejně!?

P.S. Stryci, odpusťte mi, prosím, nedalo mně to!

Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
Jojo, blejsknul jsem ti ty mezipříruby, hezky z obou stran.Kvako1 píše:prosim tě podivej se tady Potravinovi na stranky. tam je to vidět.

Paráda. Díky.
Ještě sehnat materiál, koupit TOSku a vyrobit si to
pár otázek:
1) Měnil někdo ze 100fkového origoš sklíčidla na větší 125? Nejsou s tím nějaké trable - trpící ložiska atd.?
Když už tak budu kupovat 4 paknu.
2) Třídu superior nebo mi na tuhle čajnu stačí standard?
3) A mám trochu guláš v IUS nebo IUG. Domnívám se, že u IUG jsou šrouby skrz univerzálu a dělají je v obou třídách přesnosti. Kdežto IUS je jen v přesnosti standard a upínání je "šteftama" zezadu.
Je moje domněnka správná?
Ještě sehnat materiál, koupit TOSku a vyrobit si to

pár otázek:
1) Měnil někdo ze 100fkového origoš sklíčidla na větší 125? Nejsou s tím nějaké trable - trpící ložiska atd.?
2) Třídu superior nebo mi na tuhle čajnu stačí standard?
3) A mám trochu guláš v IUS nebo IUG. Domnívám se, že u IUG jsou šrouby skrz univerzálu a dělají je v obou třídách přesnosti. Kdežto IUS je jen v přesnosti standard a upínání je "šteftama" zezadu.
Je moje domněnka správná?
Koupit větší sklíčidlo byla i moje první myšlenka, druhá byla, že nejlepší bude 4-paknovkaPetrT30 píše:Paráda. Díky.
Ještě sehnat materiál, koupit TOSku a vyrobit si to![]()
![]()
pár otázek:

Mini soustruh SC-4
ee motor mám jinýTvůj soustruh ale má příkon 600W a asi o 35 kilo méně,

4 paknovku dám určitě jen řeším velikost. Mám dost hranatého matroše a takhle jsem v řiti.
Já sklíčidlo sundal 2x - když jsem seřizoval koníka "na hroty" a teď při měření

Jo, rozumím, nic proti 4-paknovce, já hlavně doporučuju použití lícní desky na rozměrnější, těžší a tvarově problematičtější obrobky, protože na ní je můžeš vyvážit protizávažím. Nedávno jsem stáčel spodek litinového svěráku a v 4-paknovce bych si to nedovolil dělat
Pokud děláš, jak říkáš, hodně z hranatého materiálu, který se jen vycentruje a hmota je rozložená pravidelně, tak není problém.

Mini soustruh SC-4
ty 125ky bych se vubec nebál. ložiska to ani nepoznají.
pokud se nad tím zamyslíš , tak přece taky neřešíš jestli soustružíš M10 šroubek , nebo špalek fí 100 dlouhej 300mm..... taky tam ta hmota je ... . a motor neměň za menší. to je podle mě kravina.. to že má 1,5kW taky neznamená že přád bere těch 1,5kW. pokud jej nezatížíš naplno tak vědšinou bere míň.
jinak brácha má soustruh s motorem 600W a ma tam sklíčidlo 160 a uplně vpohodě..
jinak kupoval jsem par věcí z tosu, vědšinou nahradní dily na univerzálu a jsou tam moc ochotní. stačí tam zavolat.
ale paradoxně ty univerzálky měli drážší než někteří prodejci co to od nich berou a prodavaj dál....
pokud se nad tím zamyslíš , tak přece taky neřešíš jestli soustružíš M10 šroubek , nebo špalek fí 100 dlouhej 300mm..... taky tam ta hmota je ... . a motor neměň za menší. to je podle mě kravina.. to že má 1,5kW taky neznamená že přád bere těch 1,5kW. pokud jej nezatížíš naplno tak vědšinou bere míň.
jinak brácha má soustruh s motorem 600W a ma tam sklíčidlo 160 a uplně vpohodě..
jinak kupoval jsem par věcí z tosu, vědšinou nahradní dily na univerzálu a jsou tam moc ochotní. stačí tam zavolat.
ale paradoxně ty univerzálky měli drážší než někteří prodejci co to od nich berou a prodavaj dál....
nasel jsem nejlevneji IUS 125/4-2 M1 za 3.156,89 Kč