low-cost driver pre unipolary

jaké jsou rozdíly z pohledu řízení
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 4. 2008, 12:49

to jde?
vsak je to zarizeni ktere musi projit zkusebnou
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Bobes

29. 4. 2008, 12:54

jaro.va píše:
Bobes píše:
Jadro SW pre frekvencny menic (skalarne riadenie) som robil cca pred 12 rokmi ako diplomovku. Problemom vtedy nebol ani tak ten algoritmus/SW ako rozbehanie AD DSP standu. Ak by bol zaujem tak mozem poslat komentovany zdrojak (ASM).
ak mozes, posli mi ho....alebo ho umiestni rovno tu na fore...nikdy nevies, komu pomozes vyriesit hlavolam
Ten pokec v diplomovke berte s rezevou:)
Hmm, od ASM softenia som dost rychlo utiekol do mobilnych a v poslednom case aj imobilnych telekomunikacii...
Přílohy
dipl.zip
(839.5 KiB) Staženo 604 x
jaro.va

29. 4. 2008, 1:26

RQ píše: ci uz AC servo alebo len frek. menic - nie je tazke zlatat HW a SW,
kebyze to sem hotove hodis, tak sa tazko najde niekto, kto bude protestovat.mne certifikat a ine papiere nie je treba :D
Bobes

29. 4. 2008, 4:47

RQ píše:suhlasim s nazormi, ze frekvencny menic sa neoplati vyvijat, z mojej strany je to skor hobby. a este jedna vec je casto opominana, spolahlivost a papiere. ci uz AC servo alebo len frek. menic - nie je tazke zlatat HW a SW, je skor tazke najst odvahu niekomu to predat so zarukou a este aj bez certifikatu
Ja som to myslel spravit ako navod bez akychkolvek zaruk. Klasicky to byva riesene "nenesieme ziadne zaruky a kazdy si to stavia na vlastne nebezpecie". Na hobby ucely by to urcite stacilo. Pochybujem zeby si niekto bez dostatocnych znalosti co i len dovolil gratzom usmernit 230VAC alebo 380VAC na DC medziobvod menica.
RQ
Kontaktovat uživatele:

29. 4. 2008, 6:31

Bobes píše: Ja som to myslel spravit ako navod bez akychkolvek zaruk. Klasicky to byva riesene "nenesieme ziadne zaruky a kazdy si to stavia na vlastne nebezpecie". Na hobby ucely by to urcite stacilo. Pochybujem zeby si niekto bez dostatocnych znalosti co i len dovolil gratzom usmernit 230VAC alebo 380VAC na DC medziobvod menica.
s tym AC servom som to prehnal v zapale boja, urcite to nie je take jednoduche, ospravedlnujem sa. schemu, zdrojak a popis frekvencneho menica spravim, ale najblizsi mesiac mam 'logisticke' problemy, skor ako v juni s tym ani nezacnem.
RQ
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2008, 6:44

UniMini v solidnejsom prevedeni

STEP, DIR, ENABLE signaly opticky oddelene
plny/polovicny krok
max 4 osi na jeden LPT
Nominalny prud nastavitelny trimrom do 2A/faza
po 20 sec bez kroku sa prud znizi na (cca) polovicu
frekvencia spinania tranzistorov cca 50kHz
ochrana tavnou poistkou
jedine napajacie napatie 7-35V (zamer je vyuzit PC zdroj)
zatial sa nezda, ze by to chcelo aktivne chladenie
Konstrukcia taka ako vidno na obrazkoch, 3 alebo 4 budice pod sebou + jedna doska pre 5 spinacov, takisto opticky oddelena. LED sa daju vyhnut tak, aby svietili vsetky do jednej strany

fotky robene z ruky, takze sa ospravedlnujem, distancne stlpiky vhodnej dlzky momentalne nemam

Cena mi predbezne vychadza na cca 600Sk
Je zaujem? ;-)
Přílohy
spojenie.jpg
inputs.jpg
driver.jpg
jaro.va

6. 6. 2008, 8:12

sikovny.. :)
modemo
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2008, 8:31

Vyzera to velmi pekne.
Cize komplet doska osadena, pre jednen motor stoji 600Sk?

Este by ma zaujimalo:
- cim oddelujes step/dir
- ak neni tajomstvo aky si pouzil procesor a ci je to pisane v asm alebo C.
- ak ide o MOSFETy, tak cim to budis
- pripadne schema by potesila
RQ
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2008, 9:01

modemo píše:Vyzera to velmi pekne.
Cize komplet doska osadena, pre jednen motor stoji 600Sk?

Este by ma zaujimalo:
- cim oddelujes step/dir
- ak neni tajomstvo aky si pouzil procesor a ci je to pisane v asm alebo C.
- ak ide o MOSFETy, tak cim to budis
- pripadne schema by potesila
ano, plan je jeden driver za 19Euro, spinace menej (alebo spinace gratis ak niekto zoberie 3 drivery naraz). este popocitam, dnes som to doskusal, kym napisem popis tak sa este uvidi.

dir a step su oddelene H11L1, ide to do 1MHz, staci mu 2mA a ma Schmitt na vystupe
procesor je ATmega8, program v C
tranzistory su IRLZ24N, budia sa z paralelne zapojenych pinov, pozri zaciatok vlakna
principialna schema je na zaciatku vlakna, detaily si zatial necham pre seba ;-)

ak by bola sanca predat aspon 30 dosiek v dohladej dobe tak dam spravit profi DPS, ak nie tak nie
J0hny

8. 6. 2008, 4:06

Hmm, ukaz ?! Pekne, len neverim ze tie tranzistory potiahnu 2A bez chladica.
ps: diody paralelne s vinutiami sa hreju co ? :wink: skus to roztocit na 20KHz bez nich
Nevzdelany samouk, zo vsetkeho trosku, ziadne konkretne zameranie :)
RQ
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2008, 2:50

J0hny píše:Hmm, ukaz ?! Pekne, len neverim ze tie tranzistory potiahnu 2A bez chladica.
ps: diody paralelne s vinutiami sa hreju co ? :wink: skus to roztocit na 20KHz bez nich
tranzistory sa ozaj nehreju. rekuperacne diody trochu, ale nie su horuce.
ale nerozumiem, co by som zistil, keby som tocil motorom bez nich. jedine tak koniec funkcnosti ;-)
tomashal
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2008, 5:07

Hexfety IRLZ24 mají RDSon 0,06 ohmu, takze pro tak malé proudy chladič opravdu nepotřebují.
J0hny

8. 6. 2008, 6:23

No, ja len tak, ze tam je PWM a ten rdson nestihne byt nikdy minimalny.
Ja pouzivam napriklad IRLZ44 a IRL540, prud ovladany choprom, a napriek malemu rdson je pri I 2A na kazdom tranzistore chladiaca plocha 10cm stvorcovych.
Tak potom je to dobre navrhnute, chvalim :)
Odstranenim diod funkcnost neukoncis, len odstranis ten niekolko nanosekundovy skrat pri odpojeni cievky. Preco by to malo prestat fungovat ?
RQ
Kontaktovat uživatele:

8. 6. 2008, 8:59

J0hny píše: Odstranenim diod funkcnost neukoncis, len odstranis ten niekolko nanosekundovy skrat pri odpojeni cievky. Preco by to malo prestat fungovat ?
ja teda taky odvazny nebudem. pri rozopinani sa v cievkach indukuje protinapatie, pri napajani 35V a tranzistoroch s max Uds 55V by tie tranzistory skapali za pomerne kratky cas
J0hny

8. 6. 2008, 9:30

Diody na ochranu fetov su vstavane v nich. Mne takto neodisiel este ziadny fet. Akurat co odislo tak diody paralelne k vinutiam a prehorel plosak ked sa diody snazili odvadzat z vinuti 10A.
UDS max 55V v priepustnom smere.
Odpovědět

Zpět na „krokove unipolarni bipolarni a servomotory“