mám problém s přehazováním chodu posuvu někdo tam zkoušel dat kola co tam nepatří

pokud máte stejný nebo podobný soustruh, můžete prosím spočítat zuby a modul.
Zatím se mně daří, sehnal jsem část kol na závity

Takhle má vypadat cíl
No to jak to měříš neříká nic - pokud měříš přes závit měl bys odpočítat jeden hřeben, Mnohem přesnější je změřit přímo posuv na určitý počet otáček - čím víc tím líp.Slava A123 píše:Nevím zda jsem měřil správně?
Ozubená kola jsem sehnal modul 1,5 30z 2x, 35z, 45z, 50z, 55z 2x, 60z, 65z, 70z, 75z, 85z, 90z, 127z.
Které čísla mám shánět?
Máš za jedna, líp bych to nenapsalFifík píše:Měří přes čtyři chody a naměřil 25.19mm. Jeden palec je 25.4mm. Vzhledem k tomu, že jen těžko chytí tu druhou hranu úplně přesně (není jak) a ze všeobecné znalosti těchhle starých strojů je snad jasné, že je to závit "4 chody na palec".
Od toho se odvíjí to, že potřebuje redukční kolo 127 zubů - nejměnší dělitel poměru mezi palcovým/metrickým systémem. A pak už použije normálně tabulky pro metrické závity (viz výše).
Podívej, ty hodnoty posuvů jdou poskládat v několika kombinacích, běžně se ty tabulky skládaly ale tak, abys využil běžnou řadu po pěti a nemusel používat vysloveně fantasmagorické velikosti, které je navíc vůbec problém nasadit do těch lyr viz. tebou oskenovaná tabulka (kola 110,120,125) tohle je obecná tabulka, kde navíc nejsou všechna stoupání, tabulka vůbec nezohledňuje tvou velikost soustruhu a tvé roztečné vzdálenosti kol A a D tzv. lyrový diagram v závislosti na použitém modulu oz. kolSlava A123 píše:Můžu použít jednu z těch tabulek?