Badina's CNC

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
badina

11. 1. 2015, 2:51

Tak další malý posun... řeším referenční snímač nulový polohy. Představa je taková, že po projetí koncáku se ještě dotočí tenhle snímač na šroubu. Tvar toho "červenýho" bude nějaký. Zde pouze pro názornost.

PS.: Elektrikář nejsem takže kdyby to nešlo zapojit tak jak píšu, doufám, že na to někdo upozorní dřív, než na to přijdu sám až to vyrobím. :wink:
Přílohy
na šroubu.JPG
Světlo na konci tunelu může být blížící se vlak.
HiTeccom

11. 1. 2015, 5:33

pavlaxy píše:
filla píše:na cem se vyrabi presne stroje? na jeste presnejsich strojich? a ty jeste presnejsi se vyrabi na cem?
:D :P dobrá otázka
tu jsem položila tátovi "a jak se vyráběl první stroj když žádné nebyly" bylo mi asi pět let ...
Dobře jsem se dnes pobavila :twisted:
no jo, co bylo prvně ?,,,kuře nebo vejce :D
RaS

11. 1. 2015, 7:41

HiTeccom píše:
pavlaxy píše:
filla píše:na cem se vyrabi presne stroje? na jeste presnejsich strojich? a ty jeste presnejsi se vyrabi na cem?
:D :P dobrá otázka
tu jsem položila tátovi "a jak se vyráběl první stroj když žádné nebyly" bylo mi asi pět let ...
Dobře jsem se dnes pobavila :twisted:
no jo, co bylo prvně ?,,,kuře nebo vejce :D
dříve bylo samozřejmě vejce.. už dinosauři měli vejce a kuřata ještě nebyla :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
pavlaxy

11. 1. 2015, 9:19

Snímač na šroubu se řešil v mém vlákně.... :D
badina

12. 1. 2015, 5:52

pavlaxy píše:Snímač na šroubu se řešil v mém vlákně.... :D
Ano, někde jsem to tu četl. Jestli to bylo v tvém vlákně nebo v jiném tak to nevím. Je jich tu tolik, že kdybych měl všecko číst tak nebudu dělat nic jinýho než číst, až bych z toho čtení nakonec usnul a nic neudělal. :D

V tvém vláknu píše robokop: reseni je kombinace spinace pro brzdeni na referenci a referenci provest napr. praporkem a opt. zavorou na sroubu, kdyz je to vhodne umistene tak je to hodne v pohode, muze bejt Z signal ze serva nebo i indukcak na tom sroubu, vzdy je presnost nasbena stoupanim sroubu a jako drobna vyhoda je moznost referovani znacnou rychlosti vpodstate klidne plnym rychloposuvem, po najeti prvniho spinace se zabrzdi a po sjeti z prvniho snimace se teprve hleda nula na tom sroubu

To řešení mě zaujalo, takže jen doufám, že to dvěma indukčníma snímačema pujde po elektrické stránce zapojit ;-)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2015, 8:23

pujde
musis mit dost vstupu na systemu protoze to vyzaduje 3x spina pro pribrzdeni a 3x praporek na sroubu/motoru
ale takovy projekt uz by si zaslouzil mesu nebo neco podobneho takze tam problem nevidim
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
badina

12. 1. 2015, 11:43

robokop píše:pujde
musis mit dost vstupu na systemu protoze to vyzaduje 3x spina pro pribrzdeni a 3x praporek na sroubu/motoru
ale takovy projekt uz by si zaslouzil mesu nebo neco podobneho takze tam problem nevidim
Na to snímání polohy pro přibrždění na ose Y a X plánuju stran hardwaru indukční snímač. Píšeš spínač, myslíš to samý tedy indukční nebo klasický mikrospínač/koncový spínač atp.? Elektrická část, zapojení, případně software je pole neorané. Su strojař a pro kolegu řeším hlavně hardware a stran elektriky si nechám poradit.

Předpokládám, že pokud na CNCshopu nabízí sadu 3 krokových motorů i s drivery tak to maj vychytaný a pasuje to k sobě, ale už nepoznám zda jsou vhodný pro tuto aplikaci. Se kterou oddělovací deskou nešlápnu v tomhle projektu vedle za předpokladu, že se časem bude rozšiřovat o čtvrtou osu? Otázek je mnoho...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2015, 6:30

no bezne pouzivam jak mechanicke tak indukcni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
badina

13. 1. 2015, 5:36

Tak fajn, indukční snímače tam mám, takže to nemusím předělávat.

Mezitím došlo k drobné úpravě a původní 730W vřeteno jsem nahradil 2kW Teknomotorem C41/47-C-SB-P-ER20 :) Myslím, že té mašince to bude víc slušet.
Přílohy
C4147-C-SB-P-ER20.JPG
badina

14. 1. 2015, 7:32

Tak jsem se večer u TopGearu nudil a vytvořil jsem prototyp skládaného měchu z papíru A4. Teď už jen sehnat ten správný materiál na výrobu toho konečného :)
Přílohy
140120151546.jpg
shaggy

14. 1. 2015, 7:47

badina píše:Tak fajn, indukční snímače tam mám, takže to nemusím předělávat.

Mezitím došlo k drobné úpravě a původní 730W vřeteno jsem nahradil 2kW Teknomotorem C41/47-C-SB-P-ER20 :) Myslím, že té mašince to bude víc slušet.
Tak už přemýšlej jak s něho uděláš vodníka. Je fakt hlučnej.
badina

14. 1. 2015, 8:20

shaggy píše:Je fakt hlučnej.
Obecně Teknomotor nebo verze 2kW?
shaggy

14. 1. 2015, 8:29

badina píše:
shaggy píše:Je fakt hlučnej.
Obecně Teknomotor nebo verze 2kW?
co je vzduchem chlazené je obecne hlučné. Když se ti ta vrtulka roztočí 18000ot tak je to jasné :)
RKal
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2015, 5:08

Mohu potvrdit opravdu hlučná, také mohu potvrdit že nuceným chlazením nezávyslím ventilátorem to není úplně onona půlhodinové operace to ještě jakš takš jde, pokud bych s tím dělal nějaké 3D několik hodin tak to dobré nebude, takže nakonec stejně pújdu na předělávku na chlazení vodou, ale ještě to musím promyslet nechtěl bych zasahovaz do vřetena tak uvidím,
pavlaxy

14. 1. 2015, 5:19

Ahojky :D :P
předělávka na vodní chlazení tu už někde byla a snad se i povedla .
Možná se někdo ozve jaké má zkušenosti ...
V té době jsem ani o čínském vodníkovi nevěděla jako mnozí z nás .
Jěště si myslím že obecně ,kde se práší i když odsávání v dílnách je,se ve vřetenu usadí ten nejjemnější podíl a brání kvalitnímu chlazení .
U větších výkonů je obecně výhodnější chladit vodou ,viz. letadlové a jiné spalovací motory . :wink:
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“