3f asynchronní motor - výkonová charakteristika

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Thomeeque

16. 5. 2015, 12:48

testone píše:no...
tvrzení z té citované diplomky (strana 17)
.....hyperbolicky (kvadrátem)..... je zcela nesmyslné
hyperbola je grafem nepřímé úměrnosti, y=1/x
grafem kvadrátu je parabola y=x*x
to jsou trochu rozdílné křivky
kmitočet v mocnině v tom vzorci nevidím
Popis je zmatený (toto je asi lepší čtení), ale bohužel pro mě tam kmitočet v mocnině asi opravdu je, jednou v tý omeze, podruhý v tom X (popis říká indukčnost, ale je to reaktance, ve který je schovaná další omega), čili výkon zřejmě s frekvencí klesá +- přímo úměrně a na 400Hz tak budu na osmině :(
Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 16. 5. 2015, 8:02, celkem upraveno 1 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
atlan

16. 5. 2015, 7:16

Pri 400 hz sa nieco na tom motore rozzsype, navyse nehovoris aky menic mas, toze pouzijes vecsiu frekvenciu, menic kompenzuje zvysenim napatia na motore, problem je ten ze ak je menic napajany z 230V je mala rezerva, na kondikoch je bez zataze 312V navyse to napatie je,mekke a rychlo pada dole. Zvol rozumny prevodovy pomer nechod do astronomickych otacok, krutak motora v nizkych otackach je mozne zvysit v nastaveniach menica, kedze pri mensich otackach je potrebne mensie napatie na motore je mozne zvysit prud (oproti standartnej hodnote) vysledkom je vecsi krutak ale zaroven vecsie oteplenie vinutia, ale to by si mal u sustruhu riesit externym chladenim takeho to motora. Mne osobne sa to zda lepsia cesta ako nechat behat motor na 400Hz.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 5. 2015, 9:24

Takze nakonec skoncis stejne u prevodovky se dvema nebo vice stupni a nebo u te pracky
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Thomeeque

16. 5. 2015, 10:01

atlan píše:navyse nehovoris aky menic mas.
To sice ne, ale hned v prvním postu píšu napětí stejné v celém rozsahu, tim je to vyřízený (a kdyby snad ne, tak v druhym postu píšu Btw. měnič dává 3x230V max. :)).

Menší převod a boost při nízkých otáčkách je taky cesta, kterou zvažuju, ale nejdřív je myslim dobrý vědět, proč to dělám, proto se tu ptám na co se ptám.
robokop píše:Takze nakonec skoncis stejne u prevodovky se dvema nebo vice stupni a nebo u te pracky
Je to možný, ale jak píšu..

Díky všem za odpovědi, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
atlan

16. 5. 2015, 11:00

Prave ze nehovoris ci je napajanie menica 230 alebo 400V, ale to je jedno rady si dostal :) , tak uz len sa rozhodni a napis ako to dopadlo ;)
Zdenek Valter

16. 5. 2015, 11:04

testone píše:no...
....
pokud vím, Tomík se na začátku ptal, jak se vzrůstajícím kmitočtem poklesne (dosažitelný) moment motoru
to je nutno vztáhnout ke JMENOVITÉMU výkonu motoru, tak jak jsem psal výše a jak jinými slovy píše RaS...
...
Zdeněk Walter:
totéž
výkon motoru je dán otáčkami a odebíraným momentem
Jenže tys mluvil o konstantním výkonu - v souvislosti s tím je momentová chrakteristika hyperbola. ;-)
Já jsem psal a blbě o konstaním momentu a to je pochopitelně kravina - v chrakteristice jsou přibližně konstantní otáčky.
testone píše:....
pokud se budeme v tom grafu pohybovat v oblasti 0 až jmenovitý výkon (a o tom je řeč), pohybujeme se ve velmi malé části toho grafu
motor by při napájení jmenovitým napětím byl v bodě zvratu zatěžován několikanásobkem jmenovitého výkonu
s původním dotazem nemají nic společného ....
Ale to je jasné protože pokud beru černou křivku jako pro nominální frekvenci pak mohu pro názorný výklad prohlásit, že fialová křivka konstaního výkonu je jmenovitým výkonem motoru.
pracovní oblast by měla být pod fialovou křivkou.
To by mohla být i odpověď na Tomovu otázku. ;-)
Přílohy
asymoment01.PNG
Naposledy upravil(a) Zdenek Valter dne 16. 5. 2015, 11:11, celkem upraveno 1 x.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Thomeeque

16. 5. 2015, 11:09

atlan píše:Prave ze nehovoris ci je napajanie menica 230 alebo 400V
Ani měniči, napájenému z 230V, teoreticky nic nebrání dávat na výstupu třeba 8x1kV, nevim, co všechno se dneska vyrábí, takže jsem to definoval takto :)
atlan píše:tak uz len sa rozhodni a napis ako to dopadlo ;)
To se spolehni :)

Dík, T.
Mex

16. 5. 2015, 2:24

Žil jsem v domnění, že máš jak motor, tak měnič (u Mazlíka, pokud si dobře pamatuju, tak jsi ho nějak odhlučňoval).
Tak nebude nejlepší udělat pokus? Nebo to naráží na to, že nemáš jak změřit krouťák?
Ještě by sis tam mohl připojit motor na 120V, třeba ho seženeš (coby nepoužitelný pro někoho jiného, případně z Ameriky na eBay) docela lacino. ;-)

A protože jsi hravý a šikovný, a soustruh máš myslím doma, tak by sis doma mohl zprovoznit transmisi. Poháněl by to pračkový motor přímo v pračce v koupelně, transmise by ti rozvedla do pokoje k Mazlíkovi a případně i k Zázraku. ;-)
lubbez

17. 5. 2015, 11:12

Nechám matematiku stranou, a jenom info z praxe. Nahradil jsem na vrtačce motor. Původně to byl údajně 300W s rozběhovým kondíkem, ale dost často se nechtěl rozbíhat a musel jsem ho postrčit a těch 300w bylo ćínskejch. Nahradil jsem ho MEZ Náchod 370W /3x220v a měničem. Funguje smysluplně od 25Hz při nižších otáčkách se cuká. Při 110 Hz opět začne blbnout. Klepe se, nepravidelnější cho a hlavně se šíleně hřeje. Při 150 Hz mi vypne nadproudová ochrana. Mezi 40 a 65 Hz jede jak z praku a oproti té číně je i výkon někde jinde.
Thomeeque

17. 5. 2015, 2:43

Mex píše:Žil jsem v domnění, že máš jak motor, tak měnič (u Mazlíka, pokud si dobře pamatuju, tak jsi ho nějak odhlučňoval).
Tak nebude nejlepší udělat pokus? Nebo to naráží na to, že nemáš jak změřit krouťák?
Osobně myslim, že začít dotazem a teorií je po všech stránkách lepší cesta :) Obzvlášť v mých podmínkách. Ale včera jsem jeden pokus udělal, vytočil jsem ten motor na prázdno na 200Hz (maximum aktuálně připojeného měniče) a uvědomil si, že na dvojnásobek bych si jít netrouf, už těch 200 budilo značný respekt. Zhruba do 150Hz je to pocitově v klidu.
Mex píše:Ještě by sis tam mohl připojit motor na 120V, třeba ho seženeš (coby nepoužitelný pro někoho jiného, případně z Ameriky na eBay) docela lacino. ;-)
No, hraju si se 120V servem.. :) Asi touto cestou nepůjdu, ale až budu nakupovat řemeničky, asi mu jednu na zkoušku taky koupim, bylo by to hezké.

Ad transmise - nahodim přítulce, až se vrátí, to bude radosti :)
lubbez píše:Nahradil jsem ho MEZ Náchod 370W /3x220v a měničem. Funguje smysluplně od 25Hz při nižších otáčkách se cuká. Při 110 Hz opět začne blbnout. Klepe se, nepravidelnější cho a hlavně se šíleně hřeje. Při 150 Hz mi vypne nadproudová ochrana. Mezi 40 a 65 Hz jede jak z praku a oproti té číně je i výkon někde jinde.
To by asi stálo za to zrevidovat nastavení měniče, mě se to točí hezky v celym rozsahu, resp. tak od 15Hz až do těch 200Hz. Kolika pólový je to motor (jaký má nominální točky?)?

T.
Francotirador

17. 5. 2015, 3:12

Thomeeque píše:...Ad transmise - nahodim přítulce, až se vrátí, to bude radosti :)...
Proč nadhazovat? Pračka je její? :lol:
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Budulínek

19. 5. 2015, 10:56

lubbez píše:Nechám matematiku stranou, a jenom info z praxe. Nahradil jsem na vrtačce motor. Původně to byl údajně 300W s rozběhovým kondíkem, ale dost často se nechtěl rozbíhat a musel jsem ho postrčit a těch 300w bylo ćínskejch. Nahradil jsem ho MEZ Náchod 370W /3x220v a měničem. Funguje smysluplně od 25Hz při nižších otáčkách se cuká. Při 110 Hz opět začne blbnout. Klepe se, nepravidelnější cho a hlavně se šíleně hřeje. Při 150 Hz mi vypne nadproudová ochrana. Mezi 40 a 65 Hz jede jak z praku a oproti té číně je i výkon někde jinde.
Mě fungoval 370W motor od SEWu, na nějakém francouzském měniči nebo co to bylo, od 10Hz s hezkým krouťákem, rukou se nedá zastavit. Při 150Hz se mi ale chtěl rozpochodovat ponk na kterym jsem měl motor svěrkama přidělanej, tak jsem radši pokusy ukončil. Stačí správně nastavit měnič a funguje to potom jak má, jen je při malých otáčkách a velké kompenzaci proudu nutno chladit nějakým ventilátorem.
Thomeeque

19. 5. 2015, 11:09

Budulínek píše:Mě fungoval 370W motor od SEWu, na nějakém francouzském měniči nebo co to bylo, od 10Hz s hezkým krouťákem, rukou se nedá zastavit..
Počkej, jak rukou? Jakože jsi neudržel holou rukou samotnou hřídel nebo nějakou řemenici (jakou) nebo jak..?

Napěťový Boost při nižších frekvencích se dá nastavit typicky tak +10%, což dá zhruba +20% na výkonu, ale to furt neni žádnej zázrak, stále to bude dost pod nominálním výkonem (pokud bych byl někde kolem 25Hz), ne? Nebo kecám? :)

V jaký aplikace ten motor používáš?

Dík, T.
Mex

19. 5. 2015, 11:22

Minulý týden jsem byl navštívit kámoše, zrovna dělal pokusy s novým vektorovým měničem Fuji.
Měl na to připojený nějaký malý motor, něco přes 200W.
Na 1 Hz jsem rukou hřídel neudržel ani náhodou.
Thomeeque

19. 5. 2015, 11:33

Tak zase překonat ruku, držící holou hřídel, pro ten motor žádná velká fuška nebude..? Ale čtu, že vektory jsou na tom s momentem na malých frekvencích líp, hmm, třeba časem upgrádnu.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“