Stránka 2 z 4

Re: Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou

Napsal: 16. 11. 2015, 7:47
od Juro
picom píše:Dávat sem 11MB videa mi připadá zbytečný, stačil odkaz.
Už jsi zkoušel nějaké lahve zavzdušnit ? Asi to nebude vypadat moc vábně.
Jablka se skladují v dusíku klidně 2 roky
Zabudol som prihlasovacie meno a heslo na YOUTUBE tak som to riesil takto.

Co je to "zavzdusnit"? Co je to za technologiu?


Dusikom by som musel zaplnit nejaky demizon z jabkami a ten stoji od 30,-eur a ma uzke hrdlo(su aj so sirokym) ale to je uz financne nerentabilne.

Re: Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou

Napsal: 16. 11. 2015, 7:55
od robokop
pouzijes ty stejne nadoby
koukam ze hledas jak to neudelat nez jak to udelat poradne

kdo chce hleda zpusoby
kdo nechce hleda duvody

vytvorenim podtlaku mimo jine poskodis strukturu bunek toho ovoce/zeleniny
oni popraskaji ty membrany takze dlouhodobe ten dusik urcite

Re: Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou

Napsal: 16. 11. 2015, 9:34
od elbarto
Pokud ty "kontejnery" do regalu bude jeste umistovat roboticky manipulator, bude vetsi konkurence pouze umisteni na obeznou drahu. Pred cca 10 rokama hrozne tam letelo umisteni uren, aby si neboztik mohl jeste zaletat. Tohle vypada technicky pekne a na manzelku to jiste udelalo dojem, ale stara lednicka zapnuta na minimum naplneni dusikem ci heliem by mam obavu odvedla vyrazne lepsi sluzbu.

Re: Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou

Napsal: 16. 11. 2015, 9:36
od robokop
treba u kavy ho vakuovym balenim naprosto zabijes
ruzne aromaticke a chutove latky v nem jsou v podobe oleju
vytvorenim podtlaku snizis bod varu danych latek a oni ti utecou pri tom vakuovani v podobe par
takze ti zbyde horka kavovina se stopami puvodni chuti. Typicky spis s pachutemi protoze tam zbudou ty tezsi frakce

Re: Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou

Napsal: 16. 11. 2015, 10:25
od Juro
robokop píše:pouzijes ty stejne nadoby
koukam ze hledas jak to neudelat nez jak to udelat poradne

kdo chce hleda zpusoby
kdo nechce hleda duvody

vytvorenim podtlaku mimo jine poskodis strukturu bunek toho ovoce/zeleniny
oni popraskaji ty membrany takze dlouhodobe ten dusik urcite
udelat poradne neznamena ze za kazdu cenu ist do plynu, ale mozno ze vakuum, lebo aj v nadpise stoji ze POKUS. Mozno skoncim aj ja v plyne. Uvidim.

Pripada mi, ze ty hladas dovody jak sa "neda", ja hladam sposoby jak sa "da"

Napadlo ma tiez ze nieco mozno podtlakom znicim.

Re: Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou

Napsal: 16. 11. 2015, 10:32
od Juro
elbarto píše:P.S. Nepises nic o udrzovani nejake stabilni teploty. Te nadobe skoro na tele motoru myslim nebude uplne juch :-(
S tou teplotou je to diskutabilne. PRENASA SA TEPLOTA VO VAKUU ? Ved aj solarny ohrev vody je uz vo vakuuových sklenych taciach, aby voda bola izolovana od chladu zo severnej strany resp zo vsetkych sv. stran lebo maju teplotu cca max 35st.

Re: Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou

Napsal: 16. 11. 2015, 12:01
od testone
Juro píše:
elbarto píše:P.S. Nepises nic o udrzovani nejake stabilni teploty. Te nadobe skoro na tele motoru myslim nebude uplne juch :-(
S tou teplotou je to diskutabilne. PRENASA SA TEPLOTA VO VAKUU ? Ved aj solarny ohrev vody je uz vo vakuuových sklenych taciach, aby voda bola izolovana od chladu zo severnej strany resp zo vsetkych sv. stran lebo maju teplotu cca max 35st.
A sluníčko hřeje přes těch X milionů kilometrů vakua ve vesmíru teplovodem? Nebo teplotovodem?
teplota se přenáší tak maximálně jako informace
teplo se přenáší radiací
jinak co tvrzení, to perla.........

Re: Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou

Napsal: 16. 11. 2015, 12:49
od robokop
ne, jen uz jsem parkrat neco vakuoval a vim co se tam pri tom deje
tedy jednoduse zvazim pro a proti varianty vakuum versus varianty plyn a je to
uz treba ta moje prakticka zkusenost s kafem rika ze sic treba uskladnis ale u nekterych potravin soucasne i znehodnotis
dalsi je slozite tlakove aparatury a vyveva a regulace
ja bych to tapani proste rovnou preskocil k tomu plynu po zrale desetiminutove uvaze

teda kdyz uz bych to potreboval takhle resit

Juro píše:
robokop píše:pouzijes ty stejne nadoby
koukam ze hledas jak to neudelat nez jak to udelat poradne

kdo chce hleda zpusoby
kdo nechce hleda duvody

vytvorenim podtlaku mimo jine poskodis strukturu bunek toho ovoce/zeleniny
oni popraskaji ty membrany takze dlouhodobe ten dusik urcite
udelat poradne neznamena ze za kazdu cenu ist do plynu, ale mozno ze vakuum, lebo aj v nadpise stoji ze POKUS. Mozno skoncim aj ja v plyne. Uvidim.

Pripada mi, ze ty hladas dovody jak sa "neda", ja hladam sposoby jak sa "da"

Napadlo ma tiez ze nieco mozno podtlakom znicim.

Re: Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou

Napsal: 16. 11. 2015, 12:56
od Juro
ok beriem , ja som ziadne skusenosti nemal tak skusam , ibaze ja to pisem verejne.

Re: Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou

Napsal: 16. 11. 2015, 12:57
od robokop
ja prave pisu verejne az ty vysledky
ono to pak bez te anabaze neni tak prenositelne

Re: Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou

Napsal: 16. 11. 2015, 1:04
od Juro
.cize teleso ktore vyzaruje minusovu teplotu(resp. chlad) sa v pohode prenesie cez vakuum na ine teleso?
Slunicko je slunicko.To nie je dobry prikald. To okrem svetla vyzaruje vela dalsich ziareni. Skusim dat teplomer do vakua a skusim sa priblizit teplym telesom a potom nejakym halogenom. Som zvedavy ci to bude rezdiel. Ty "PERLA".

Re: Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou

Napsal: 16. 11. 2015, 2:14
od picom
Co je to "zavzdusnit"? Co je to za technologiu?
Znamená pustit do nádoby zpátky vzduch.
Tlak vzduchu způsobí pomačkání ovoce/zeleniny.

Re: Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou

Napsal: 16. 11. 2015, 2:30
od zverodoktor
Mily Juraj.
Tvoj napad s vakuovanim zeleniny je sice perfektne zrealizovany, ale musim sa priklonit k nazoru ostatnych, ze nie zrovna najstastnejsi. Vakuum pomaha zabranit oxidacii latok v plodinach atmosferickym kyslikom, ktoreho je vo vzduchu cca 21%. Zvysok vzduchu je dusik (78%), argon (0,95%) a ostatne plyny 0,05%.
Nakolko dusik aj argon su prakticky nereaktivne za beznych podmienok, nemozu nijako poskodit alebo zmenit ovocie ci zeleninu.
Kyslik ano. Navyse, mnoho bakterii a najma pliesni , ktore znehodnocuju uskladnene plodiny, potrebuje ku svojmu zivotu kyslik. Ale napriklad hnilobne bakterie a kvasinky, kyslik nepotrebuju a dokazu rast a zit aj bez neho - t.j. aj vo vakuu (anaerobne mikroorganizmy). Napriklad, ak kvasis vino, alebo kapustu, kyslik vyslovene skodi, pretoze jeho pristomnost dovoluje rast aj inym mikrobom, ako zelanym kvasinkam. Vakuovanie suchych potravin, napr. kavy predlzuje trvanlivost okrem odstranenia kyslika aj znizenim vlhkosti, ktoru mikroorganizmy potrebuju aby prezili.
Tu je strucne zhrnutie:
1. Vo vakuu klesa teplota varu latok, nielen aromatickych. Okrem ineho aj vody. Takze v konecnom dosledku tu zeleninu a ovocie susis. Ovsem iba v pripade, ak vakuum udrziavas celu dobu dosavanim pumpou. A to je prave aj dovod orosenia pohara - tzv. rosny bod, ktory zavisi na vlhkosti vzduchu, tlaku a teplote. Existuje susenie za mrazu a vakua - freeze drying.
2. Ked uz vakuovat, tak pomaly a postupne, aby s plodin dokazal uniknut vzduch nachadzajuci sa v duzine. Inak duzina popraska a plod sa znici. Skus miesto flias pouzit sacky - napr. v ikei maju lacne vrecka na vakuovanie pradla, drzia dobre a su lacne. Existuju aj originalne na vakuovanie potravin. Vyhodou je, ze okolo plodov neostane priestor a zaberie to aj menej miesta. teda vysat a nechat tak. Ak vsetko tesni, potrebny stupen vakua sa udrzi teoreticky navzdy.
3. Nakolko sa na zaklade tejto uvahy ukazuje, ze problem nieje tlak ci podtlak, ale kyslik, ako jednoduchsia alternativa sa ukazuje naozaj vyplnenie priestoru okolo plodin inertnym plynom, napr. dusikom. A ako vidis, kedze vo vzduchu ho je 78 %, jedovaty ani zdraviu skodlivy nebude.
5. Odstranit kyslik s uzatvorenej nadoby ide velmi lacno aj efektivne tymto: http://www.absorberykysliku.cz/cz/co-je ... y-absorber" onclick="window.open(this.href);return false; Netoxicke, lacne, ucinne.

A k tomu tvojmu poslednemu prispevku:
cize teleso ktore vyzaruje minusovu teplotu(resp. chlad) sa v pohode prenesie cez vakuum na ine teleso?
Slunicko je slunicko.To nie je dobry prikald. To okrem svetla vyzaruje vela dalsich ziareni. Skusim dat teplomer do vakua a skusim sa priblizit teplym telesom a potom nejakym halogenom. Som zvedavy ci to bude rezdiel. Ty "PERLA".
Prosim ta, nerob si tu hambu medzerami v ucive fyziky zakladnej skoly a este si aj skriepny. S tym vyzarovanim zapornej teploty si robis srandu ze ??? Lebo pan Kelvin a Joule sa s tvojho prispevku tocia v hrobe ako ventilator! :?
Pre pripad, ze to myslis vazne, skus si pozriet toto:
https://sk.wikipedia.org/wiki/Teplo" onclick="window.open(this.href);return false;

A este predtym ten tvoj posledny pripevok radsej vymaz ak sa to este da.

Re: Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou

Napsal: 16. 11. 2015, 2:45
od zverodoktor
Este ma napadlo, ze ked sme mali zahradu a prebytky jablk, niekto nam poradil, aby sme jablka pozatvarali do igelitovych sackov a tie hermeticky uzavreli (vtedy "zipsovacie neboli, tak sme ich zatavovali plamenom po zacviknuti medzi 2 kovove kolajnicky). Takto sa uskladnovali v pivnici pri 3-5°C.
Jablka po case "vydychali" kyslik, navyse uvolnili etylen a v tejto atmosfere, ktora sama vznikla vo vrecku sa do jari naozaj nepokazili.

Re: Pokus o dlhodobe uskladnenie potravin s vaccuovou pumpou

Napsal: 16. 11. 2015, 3:09
od Juro
Juro píše:.cize teleso ktore vyzaruje minusovu teplotu(resp. chlad) sa v pohode prenesie cez vakuum na ine teleso?
Slunicko je slunicko.To nie je dobry prikald. To okrem svetla vyzaruje vela dalsich ziareni. Skusim dat teplomer do vakua a skusim sa priblizit teplym telesom a potom nejakym halogenom. Som zvedavy ci to bude rezdiel. Ty "PERLA".
to som rozmyslal nahlas, beriem spat, hanbim sa :oops: