qwer píše:......... No a takmer tri desatiny pri presnosti P4 sa mi zdá dosť uletené, aj keď je pravda, že to nemusí mať vplyv na správnu funkciu,no podozrenie už vo mne hlodá
Už jsme se o tom bavili na burze
já jsem z jara dával dvě párovatelné ze sady na schaublina, a takové podobné buď UX nebo UL by měly být i na té brusce, ve starém označení z války se značily C15 a číslo SKF, což jsem identifikoval jako úhel styku 15st., ale ty nějak nebyly k sehnání a jen na objednání za nějakých 8k jedno, tak jsem po konzultaci s borcem vzal model s 25st. úhlem za poloviční cenu, ty jsou v podstatě stejná univerzálně párovatelná se sladěnými průměry kroužků, jen díky tomu většímu stykovému úhlu nejsou schopná dosáhnout takových maximálních otáček v teplotním diagramu,do 15k otáček je to shodné, u vyšších otáček se větší stykový úhel začne výrazně více zahřívat.......v mém případě uvažovaných otáček do max. 3000ot. je to tedy nepodstatné.
Ty ložiska mají definované předpětí a hvězdičkou pak polohy kroužků proti sobě, docela jsem se s tím vyhrál, včetně párových kroužků a oproti tomu co tam bylo je to prakticky neslyšitelné, mažu to olejem, ne tukem, jinak třeba fafnir povoluje mazání i tukem u těch vřetenových jen isoflex nbu15, ale za výrazně nižších maximálních otáček
testone píše: univerzálně párovatelnými (označení UL)
to je značení předpětí UX (ultra light), UL (light) UM (medium), UH (heavy), čím vyšší požadované otáčky, tím nižšší předpětí a naopak