Polská bruska Pemal Malbork

jova
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2015, 10:45

testone píše:zkus nějak změřit a natočit samotný to ložisko
pls
Nojo, ale jak to udělat? Zkoušel jsem to na tom soustruhu při měření hřídele, ale neudělám tam to přesné a kolmé přepětí :(
qwer

25. 12. 2015, 10:47

Kamoš strojár mi tvrdil že videl v Skalici ako balili ložiská z Číny do vlastných krabičiek s made in slovakia. Vravel: keby mi to niekto tvrdil, tak mu to nikdy neuverím, no videl som to na vlastné oči. A asi dva roky dozadu synovec kupil nové ložiská SKF do nápravy V3S. Neni strojár, tak ma prizval k montáži, trošku sa mi ten povrch nezdál, tak som zobral pilník, a "skúsil" na hrane :lol: no moja sekera je tvrdšia ako ten čínsky panč. Samo že ich vrátil, no zarážajúce je že ten predajca figuruje na oficiálnom zozname predajcov SKF. Tak si vyber :x
jova
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2015, 10:51

Trochu mě zaráží to, že nová bílá vazelína, co jsem v nich použil, je po cca 10ti minutách chodu úplně černá :shock:
Je to normální?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2015, 10:56

tak to vse uz zapada

koupils nejvetsi smejd co jde
holt cena neni vsechno
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
jova
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2015, 11:10

Už jsem objednal 7206 ATB P4.
Tahle jsem vzal jen na testování přes svátky s tím, že je později použiji na něco podřadnějšího než je vřeteno.
Jejich "kvalita" mě vážně dostala. Docela mám chuť je jít reklamovat a zajímalo by mě co by na to řekl prodejce.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2015, 11:12

zkus
zajimlo by me
zaslouzil by servat

to pak kazdej fnuka nad cinou ale kdyz nejakej smejd koupi za cinsky prachy jejich nejpodradnejsi kvalitu a vydava to za evropsky standard tak by mel rvat na toho podvodnika
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
qwer

25. 12. 2015, 11:39

Nadávno som zohnal tieto ložiská v presnosti P4 do mojej BN 102. Nie sú predpäté, tak som ich podoprel na vonkajšom krúžku, a vnútorný som axiálne v smere osy zaťažil 10-timi kg, aby som zistil na akú hrúbku zbrúsiť distančné krúžky. Rozdiel výšky pri predpätí mi vychádzal pri jednotlivých ložiskách od 5 do 8 tisícin, no na jednom je 27tisícin (nemal som ho opačne otočené :lol: ) No a takmer tri desatiny pri presnosti P4 sa mi zdá dosť uletené, aj keď je pravda, že to nemusí mať vplyv na správnu funkciu,no podozrenie už vo mne hlodá :D
7207 P4.JPG
testone
Sponzor fora

25. 12. 2015, 1:14

qwer píše:Nadávno som zohnal tieto ložiská v presnosti P4 do mojej BN 102. Nie sú predpäté, tak som ich podoprel na vonkajšom krúžku, a vnútorný som axiálne v smere osy zaťažil 10-timi kg, aby som zistil na akú hrúbku zbrúsiť distančné krúžky. Rozdiel výšky pri predpätí mi vychádzal pri jednotlivých ložiskách od 5 do 8 tisícin, no na jednom je 27tisícin
no to je právě rozdíl mezi univerzálně párovatelnými (označení UL)a obyčejnými (byť v přesnosti P4) ložisky.....
u univerzálně párovatelných jsou kroužky stejně vysoké a při zatížení správným předpětím jsou v jedné rovině
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2015, 4:22

qwer píše:......... No a takmer tri desatiny pri presnosti P4 sa mi zdá dosť uletené, aj keď je pravda, že to nemusí mať vplyv na správnu funkciu,no podozrenie už vo mne hlodá :D
Už jsme se o tom bavili na burze :wink:
já jsem z jara dával dvě párovatelné ze sady na schaublina, a takové podobné buď UX nebo UL by měly být i na té brusce, ve starém označení z války se značily C15 a číslo SKF, což jsem identifikoval jako úhel styku 15st., ale ty nějak nebyly k sehnání a jen na objednání za nějakých 8k jedno, tak jsem po konzultaci s borcem vzal model s 25st. úhlem za poloviční cenu, ty jsou v podstatě stejná univerzálně párovatelná se sladěnými průměry kroužků, jen díky tomu většímu stykovému úhlu nejsou schopná dosáhnout takových maximálních otáček v teplotním diagramu,do 15k otáček je to shodné, u vyšších otáček se větší stykový úhel začne výrazně více zahřívat.......v mém případě uvažovaných otáček do max. 3000ot. je to tedy nepodstatné.
Ty ložiska mají definované předpětí a hvězdičkou pak polohy kroužků proti sobě, docela jsem se s tím vyhrál, včetně párových kroužků a oproti tomu co tam bylo je to prakticky neslyšitelné, mažu to olejem, ne tukem, jinak třeba fafnir povoluje mazání i tukem u těch vřetenových jen isoflex nbu15, ale za výrazně nižších maximálních otáček :)
testone píše: univerzálně párovatelnými (označení UL)
to je značení předpětí UX (ultra light), UL (light) UM (medium), UH (heavy), čím vyšší požadované otáčky, tím nižšší předpětí a naopak
P1120126.JPG
P1120127.JPG
P1120128.JPG
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
rogi

25. 12. 2015, 5:36

qwer píšeKamoš strojár mi tvrdil že videl v Skalici ako balili ložiská z Číny do vlastných krabičiek s made in slovakia. tak neviem kde v Skali a na slovensku je výroba ZKL na slovensku len ZVL, pokiaľ viem je tam INA. Balit to tak mohol predajca, a nie výrobca. To by bola cesta do hrobu pre výrobcu :wink: Čínania vyrábajú aj sviečky BRISK :wink: a vôbec im nevadilo že ich vystavovali pri Českom stánku :wink: ja by som informoval výrobcu ložísk :!:
článok o falšovaní ložisk http://www.mmspektrum.com/clanek/vlastn ... zisek.html" onclick="window.open(this.href);return false; a v pdf pridavam súbor čo robiť pri podozrení na falzifikát
Přílohy
ZVL-Postup-konania-falzifikaty.pdf
(129.01 KiB) Staženo 314 x
qwer

25. 12. 2015, 7:54

rogi píše:qwer píšeKamoš strojár mi tvrdil že videl v Skalici ako balili ložiská z Číny do vlastných krabičiek s made in slovakia. tak neviem kde v Skali a na slovensku je výroba ZKL na slovensku len ZVL, pokiaľ viem je tam INA. Balit to tak mohol predajca, a nie výrobca. To by bola cesta do hrobu pre výrobcu :wink: Čínania vyrábajú aj sviečky BRISK :wink: a vôbec im nevadilo že ich vystavovali pri Českom stánku :wink: ja by som informoval výrobcu ložísk :!:
článok o falšovaní ložisk http://www.mmspektrum.com/clanek/vlastn ... zisek.html" onclick="window.open(this.href);return false; a v pdf pridavam súbor čo robiť pri podozrení na falzifikát
To som nezisťoval, či to bola kooperácia, distribútor, alebo výrobca, no môžem sa spýtať, občas sa stretávame, no v podstate to je jedno. No značka ZKL SLOVAKIA je aj na tých ložiskách, ktorých foto som tu vkladal, tak odniekal zo Slovenska pochádzajú, aj keď neviem jak sú staré, a či firma ešte existuje
zverodoktor

26. 12. 2015, 10:37

Myslim, ze to bude najskôr nejaky odrb.
Tu je uvedene,ze ZVL slovakia naozaj existovalo (2009-2013), ale iba ako sro predavajuce zeleziarsky tovar. Takze zrejme si nechali navyrabat u Cinana loziska so svojim nazvom, ktory sa napadne podobal na ZVL, alebo ZKL a asi sluzil hlavne na oklamanie zakaznika.

http://www.finstat.sk/31375677" onclick="window.open(this.href);return false;

a v Povazskej tiez:
http://www.zlatestranky.sk/firmy/Pova%C ... pol.+s+r.o./" onclick="window.open(this.href);return false;
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
jova
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2015, 11:12

Tak nová ložiska dorazila. Značka ZKL, na krabičce letopočet 1980 a na každém ložisku za vyraženým tipem ručně dopsáno P4.
Hned jsem to poskládal a naměřil házivost cca 1um. Už jsem přebrousil hrncem z čela první radeco a vypadá to moooc dobře :)
milan.a

29. 12. 2015, 9:56

Jenom pro všeobecnou informaci. Ono to v dnešní době s kvalitou ložisek je všelijak. Začal jsem před 25 lety u SKF jako autorizovaný distributor, sázeje na kvalitu a výrobní zátah. Postupně jsme vyzkoušeli řadu značek, tak, aby jsme uspokojili možné-nemožné požadavky. Vše je soudruzi, o penězích. U dobrého výrobce v případě přesných kuličkových ložisek najdete ručně připsanou informaci na krabíčce o toleranci. Kolik mikronu do plus, kolik do mínus. To znamená, že každé ložisko musí projít měřením. Měl jsem v ruce ložisko, kde to bylo 0 -0 . U nejčastěji používaných vřetenových ložisek řady NN můžete např. u SKF koupit v označení SP-jako super přesné, tolerance P41. A nebo jako UP-ultra přesné. Přesnost vyšší. (Neuvádí se.) Byl jsem u stroje, který třídil válečky pro tyto ložiska. Nelze popsat. Ale všechno je o penězích. Ložisko v provedení UP finančně přesahuje možnosti nás všech. Výše uvedeno kolega popisuje zkušenosti s kuličkami. Tam je to v podstatě stejné. Jsou v nabídce v několika provedeních, v různé přesnosti a drsnosti povrchů. Slováci jsou s výrobou ložisek dost na štíru, ale pomalu se to zlepšuje. I tak se jejich výroba ložisek skládá z komponentů dovezených z Číny.
Svého času procento takto vyrobených ložisek bylo dosti vysoké. Ale tlak na ceny byl tak veliký, že to snad ani jinak nešlo. Následek toho byl takový, že se distributorská síť rozpadla a všichni jsme si našli alternativní výrobce. Značek je na hafo. A ve finále zjistíte, že to všechno jede z jedné linky v Číně. Dnes tam po těch letech máme klučinu, který nám pošle info: Jedeme kuželíky pro FAG, nechcete si přihodit za stejnou cenu jako mají oni ? A u toho balící linka, kde se to již připravuje na export. A ještě poslední důležité info. Pokud budete kupovat ložiska, myslím tím ty značková, nakupujte jen u autorizovaných distributorů. Trh s padělky je tak široký, že nemáte představu. Někde dosahuje 80 %. To je hrozné číslo. Je toho plno i u nás, dle informací které máme jde o desítky tun, řeší se to vše právní cestou. A to je jenom špička ledovce. Někomu se to, co jsem zde napsal, třeba nebude líbit. Je mi líto.
Tak to jen něco pro info.
milan.a

29. 12. 2015, 10:25

jova píše:Tak nová ložiska dorazila. Značka ZKL, na krabičce letopočet 1980 a na každém ložisku za vyraženým tipem ručně dopsáno P4.
Hned jsem to poskládal a naměřil házivost cca 1um. Už jsem přebrousil hrncem z čela první radeco a vypadá to moooc dobře :)
Pokud bylo ložo dobře ošetřeno, máš celkem štěstí. Myslím, že tyto přesná loža ZKL v současné době v nabídce nemají. Ale ty z 80. let
jsou v souladu cena-kvalita. Vzhledem ke stáří jsou to výprodeje a koupíš je třeba s rozdílem ceny 1000 kaček. Ale pomalu se z trhu ztrácejí a nastupuje cizina. V naší nabídce nemáme již ani prd.
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“