Já předpokládal, že budeš to vřeteno točit přídavným motorem s plochým řemenem. Tak ty otáčky na brusném vřetenu uděláš převodem malá velká řemenice. Platí v1=v2 obvodová rychlost řemenu je na obou řemenicích stále stejna a tak platí N1*D1 =n2*d2 . Pí jsem vykrátil a pak je to jen matematika kterou řemenici hledáš. Jednu prostě reálně zvolíš. Volí se ta menší na brusném vřetenu minimální poloměr opásání pro plochý řemen . Ta velká, ele musí vyjít rozumnětrnkav píše:Nerozumim.
Bruska BN 102-vřeteník
Ahoj,

Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
A tak....
,leda že bys to udělal jak na tom kameňovi,tam je taky motor1400 1st./ 2800 na druhý stupeň .Převod na hlavu 1:2 a pak to jde na to vřeteno,takže na hlavě je cca 6000k na druhou rychlost a pak převod 1:3,5 a jsou tam
tak bys to mohl dvakrát zredukovat,hm je to sice složitější ale ta druhá řemenice by mohla být pak i míň jak poloviční
je to jenom na zamyšlení když už to tak bastlíš
a nebo tam lupni motor z nějaké flexy co točí 11 kilo a je to
to vřeteno žádnou brutální sílu nepotřebuje ,hlavně ty točky
tak bys to mohl dvakrát zredukovat,hm je to sice složitější ale ta druhá řemenice by mohla být pak i míň jak poloviční
je to jenom na zamyšlení když už to tak bastlíš
a nebo tam lupni motor z nějaké flexy co točí 11 kilo a je to
to vřeteno žádnou brutální sílu nepotřebuje ,hlavně ty točky
Ahoj Turomane: omlouvám se za pořadí obrázku to PHB to řadí ARABSKY
- jinak, než jsem předpokládal
jen s tebou tady mohu trochu pošpásovat
, v pohodě moje orientace je OK. Mnoho ostatních je jak hejno vos. Ty seš tady PROFI třída a tak když Ti musí něco najít amatér (já) v manuálu (který máš také ) (zde strašně rád cituji bajku o malinké myši co zachránila velkého statného lva Proboha to je sranda tak to tak prosím Tě ber - ať se to zde nezvrhne v nějakou nechutnou hádanici), tak bych si příště dovolil poslat malý ůčet za to vyhledání popřípadě to někde napíši na futro a pak to nějak smáznem. Samo že v šešitu to nebylo a je taky děděnej a ten maník co je v důchodu tam měl jen vřeteno podle mého mínění-rozšifrovávání na BPH 320 a tam ty ložiska jsou možná krapánek jinak. Tak já našel v návodu toto:
jen s tebou tady mohu trochu pošpásovat
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nepřeháněj čéče nebo ještě dostanu zarachaFerda píše:Ahoj Turomane: omlouvám se za pořadí obrázku to PHB to řadí ARABSKY- jinak, než jsem předpokládal
![]()
jen s tebou tady mohu trochu pošpásovat, v pohodě moje orientace je OK. Mnoho ostatních je jak hejno vos. Ty seš tady PROFI třída a tak když Ti musí něco najít amatér (já) v manuálu (který máš také ) (zde strašně rád cituji bajku o malinké myši co zachránila velkého statného lva Proboha to je sranda tak to tak prosím Tě ber - ať se to zde nezvrhne v nějakou nechutnou hádanici), tak bych si příště dovolil poslat malý ůčet za to vyhledání popřípadě to někde napíši na futro a pak to nějak smáznem. Samo že v šešitu to nebylo a je taky děděnej a ten maník co je v důchodu tam měl jen vřeteno podle mého mínění-rozšifrovávání na BPH 320 a tam ty ložiska jsou možná krapánek jinak. Tak já našel v návodu toto:
Kua stydím se ,máš pravdu ten návod mám taky ale tady tu stránku jsem nějak asi vynechal,no a taky jsem tam nic moc ještě nehledal protože jsem měl nějak zafixované,že na tom C je ta hlava trochu jinak
Futro už máš popsané ne?
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Pravděpodobně se ptám zbytečně. Jsou ve vřetenu u kameníčka obrácený závity? Ten trn co má závit normální jsem vyšrouboval normálně. Ten druhý nemůžu dostat ven. Dokonce jsem utrhl ten zajišťovací čep. Co s tím?
MN 80, R 12, Mazak QT8, VR2, V20, LR2, UME 200-2x, KV-250,
Na mazanie vretena je zmes hydraulického oleja a pretroleju alebo nafty - nemám overené. Ale skúsil som WD a zatiaľ to ide, len som nebrúsil veľa.
Na vnútorné brúsenie mám pripravenú vzduchovú fortúnku, točí 15000, snáď to bude stačiť, priemer brúsneho telieska cca 20mm.
Na vnútorné brúsenie mám pripravenú vzduchovú fortúnku, točí 15000, snáď to bude stačiť, priemer brúsneho telieska cca 20mm.
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pokud myslíš výškové nastavení,tak čím přesnější budeš mít nastavení vodorovné roviny tak tím přesnější bude nastavení svislé roviny (dělička+koník) protože to co odrbeš na vodorovné rovině se ti záhy projeví na nastavení svislé roviny a tímpádem rozdílného průměru nástoje při broušení průměru nástrojetrnkav píše:Jak moc v ose musí být dělička s koníkem? Má cenu se honit se 100vkama ?
Jak dělit při použití hrotů? Přes palec to nejde.
tím,že nějaký kontrolní trn co budeš mít v hrotech má určitý průměr a hodinky dáš na střed a budeš jezdit tam a zpátky,no a když nebude v nule vodorovina tak svislou budeš mít o to horší,čím bude průměr toho trnu menší
Přední hrana stolu v rovině s pojezdem je základ .Pokud nasadíš děličku a koník ,tak když dělička nebude v ose s koníkem podle kontrolního trnu tak to můžeš odrbat jedině tím,že naklepeš děličku s hrotem do té roviny na těch kloubech (nahoru a dolů vodorovina) potom nula na hodinkách a pak (doleva a doprava,svislorovina) a zas nula na hodinkách.
Nikdy to neodrbeš tím,že budeš natáčet ten vrchní stůl,na to bacha
U dvou koníků je to jasný,pokud nejsou v nule výškově tak leda ofrézovat ten vyšší,nebo podložit ten nižšší.
U předního dorazu buď ofrézovat ten s hrotem blíž ke mě,a nebo stavěcí červíky na ten koník s hrotem dál ode mě do přední hrany,jak je utahovací šroub
Proč ti nejde dělit s palcem?Myslíš šroubovice? osobně nic jednoduššího neznám jak dělení pomocí palce
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
tak jsem to konečně našel a oskenoval.Těch 15k je podle mě docela málo na 20mm kotouček když budeš počítat v průměru s 25m/s.r4cv píše: Na vnútorné brúsenie mám pripravenú vzduchovú fortúnku, točí 15000, snáď to bude stačiť, priemer brúsneho telieska cca 20mm.
Zkoušel jsem malé bílé korundové kotoučky 6mm na 50k otáček když jsem brousil malý závitový očko a je to bída
kotouček se docela rychle odral ale moc o nebrousilo
nabroušení jsem pak vyřešil tak,že jsem očko hodil po psovi a koupil nový