CNC s GRBL+Candle, Vse je mensi cca o 0.5mm
bud si napis vlastni postprocesor, nebo se obrat na dodavatele CAM
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Kód: Vybrat vše
G28 G91 Z0.
G90
Např. postprocesor 4887_grbl.cps (viz tento post) tam tuto sekvenci přidává v jednom bloku s komentářem "retract to safe plane" (ve funkci onSection()).
Tady je to popsáno jako "Move Straight to the Reference Position".
T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Jinak souhlasím, z kódu povyhazovat vše, co není potřeba a najít postupně viníka. K tomu ti může pomoci třeba i můj prográmek, viz http://thmq.mysteria.cz/gcu?open=https: ... ?id=112888, kde je každá instrukce stručně popsána v bublině po najetí myší. Dá se to přepnout i do češtiny. T1 zní nadějně, akorát to nedává moc smysl, protože GRBL kompenzaci rádiusu nepodporuje (ale třeba to tam nějak dopytlíkuje GUI? Já bohužel o GRBL nic moc nevím..). Případně začít ručně napsaným kódem.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Hmm, tak tady už jsou asi jediná trochu "exotika" (tj.něco, co by teoreticky mohlo jedoduchý řídící systém mást) ty obloukové nájezdy v XZ a YZ rovinách.. Zkusil bych to možná bez nich, ale moc nadějí bych tomu nedával. Možná by pomohlo video běžícího stroje, třeba bychom něco podezřelého zahlédli nebo zaslechli.
tak jsem ted udelal jeste 2x test s machem a pak zas prez grbl a vysledek byl ze s machem i grbl jsou obdelniky vetsi o cca 0.5mm ale s rozdilem ze mach ma pak celkovou delku cca 151.5mm a s grbl je to presne 150, pouzil jsem pro oboje stejnej soubor, tohle je fakt zahada 

Tipuji, že ti v určitých situacích (např. nějaká rezonance v určitém místě při určité rychlosti, což se může pro různé řídící systémy lišit) hapruje něco na stroji příp. v elektronice. Zkus měnit feed, rampy a tak, jestli to bude mít vliv. Příp. zkus, jestli se to vše bude chovat stejně, pokud bude místo vřetena upnutá jen fixka.
Nechybí v hlavičce přesnost, neboli G64? Obvykle se to teda projeví v poloměru rohů, ale náhoda je blbec, kdo ví. Když jsem to v mých počátcích neměl, tak mi třeba hajzl dělal kruhy menší. Zkus do hlavičky dát řádku "G64 P0.01", určo tim nic nezkazíš.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit