toto mi doma leží už asi 25 rokov
hore na našroubovala jedna petka ako vzdušník, dole sa vymieňali flašky s vodou
fajnšmekri mali namiesto sifónovej bombičky redukciu na hadicu a pripojené na zvárací redukčák
Re: Sodovkovač:
Napsal: 30. 6. 2020, 8:17
od zverodoktor
Tiež sa mi to doma váľa asi od 96-teho, vtedy to bol hit za 100 korún. Odkedy je problém dakde vymeniť bombičky, založil som do skrine. Dve príruby na PET, medzi nimi guľák. V jednej prírube je držiak na sifónové bombičky. Najväčší kumšt v tej dobe kedy internet nebol plný informácii (aspoň sa to tak ľahko nehľadalo) bolo vyrobiť ten PET-kový závit.
Pri tom technickom CO2 nebude až tak problém 0,5 % iných plynov, ale akých plynov. V závislosti na pôvode plynu a spôsobe kompresie môže mať sódovka dosť protivnú pachuť.
Re: Sodovkovač:
Napsal: 30. 6. 2020, 9:12
od elbarto
To Kenny: jo,jo, uvažuješ naprosto logicky. Chtěl jsem nějakou užší flašu, ale potom mi došlo přesně co píšeš, že jsou velmi, velmi tenkostenné. Cola je krutě napumpovaná.
To Salus: tyhle malé šmejdy jsem v minulosti použival na motorce jako zásobu vzduchu na cestách. Byly staré i novější, ale všechny do jedné vždy po nějaké (krátké) době utekly. Mám obavu, že to je mohutnou oxidaci v hrdle bandasky. Mám velké CO2 20kg to je cca na tisíc plnících pokusů Voda není stlačitelná, tak si s tím můžou hrát i děcka, v létě budou pokusy přijemné sprchy
To all: vyzkouším přes origo zátku a pokud to bude fungovat, tak začnu řešit rozměr závitu pro 3D.
Re: Sodovkovač:
Napsal: 30. 6. 2020, 9:18
od turnigy
Ja by som sa toho tlaku až tak nebál, petka vydrží dosť - tu ju natlakovali na 12 barov. Navyše keď to bude skoro plné vody, tak je to menej nebezpečné, keďže voda je nestlačiteľná. Inak v soda streame to fúka plyn nad hladinu kvapaliny a aj tak sa to nasýti.
Re: Sodovkovač:
Napsal: 30. 6. 2020, 9:22
od kenybz
před pár lety jsem zkoušel normálně probublat petku svářecím co2 plynem jen tak bez uzavření hadičkou ponořenou pod hladinou vody a chutnalo to odporně
Re: Sodovkovač:
Napsal: 30. 6. 2020, 9:38
od oscar
trochu OT: kdyz budu tlacit CO2 od svarecky pivni sud, bude to fungovat? normalne jedu vzduchem, ale s CO2 mi ten sud na dovolene dele vydrzi
Re: Sodovkovač:
Napsal: 30. 6. 2020, 10:00
od elbarto
oscar píše: ↑30. 6. 2020, 9:38
trochu OT: kdyz budu tlacit CO2 od svarecky pivni sud, bude to fungovat? normalne jedu vzduchem, ale s CO2 mi ten sud na dovolene dele vydrzi
... ono oboje už je dnes out, hospody to krmí BIGONEM CO2 + N2, 80/20% či 50/50%. To kenny: jde mi primárně o pokus, pokud to bude OK, tak mi kámoš doveze potravinářskou bandasku.
Re: Sodovkovač:
Napsal: 30. 6. 2020, 10:09
od oscar
biogon nemam - pro jednou nebudu porizovat, flasku cocka mam v garazi
Re: Sodovkovač:
Napsal: 30. 6. 2020, 10:12
od elbarto
oscar píše: ↑30. 6. 2020, 10:09
biogon nemam - pro jednou nebudu porizovat, flasku cocka mam v garazi
... tohle je zbytečné kupovat, dnes už to má každá lepší hospda. Tam kde konzumuješ ti jistě ochotně jednorázově fouknou Rozdíl v životnosti piva je prý dost zásadní.
Re: Sodovkovač:
Napsal: 30. 6. 2020, 10:13
od romanf
ja celkom uvažujem o výrobe tlakovacieho bazmeku na domáce pivo. Po vykvasení je pivo málo nasýtené a do každej 0,5L flašky dávam cca 2g glukózy na sekundárne dokvasenie a natlakovanie.
Keby som vedel tie flašky po stočení rozumným tempom natlakovať / nasýtiť a uzavrieť, sekundárne kvasenie by odpadlo a vo flaškách by bolo menej kalu.
Re: Sodovkovač:
Napsal: 30. 6. 2020, 11:23
od salus
oscar píše: ↑30. 6. 2020, 9:38
trochu OT: kdyz budu tlacit CO2 od svarecky pivni sud, bude to fungovat? normalne jedu vzduchem, ale s CO2 mi ten sud na dovolene dele vydrzi
Jo taky to tlačím CO2, dřív jsem taky tlačil vzduchem, ale trvanlivost piva nebyla OK. Když tam ten CO2 nenapereš pod velkým tlakem tak to ani není znatelné, ale trvanlivost piva je úplně někde jinde. Nemám problém s nedotočeným sudem, který neskladuji při optimální teplotě a minimálně týden vydrží. Ale ono to je vždycky jinak, protože se vždycky vychlastá dřív, takže naximální dobu skladovatelnosti nemohu určit.
Re: Sodovkovač:
Napsal: 30. 6. 2020, 11:32
od Josef
Flašku nafoukni na 2 atmosféry. Pak přepni ventilem na pivo, které je taky pod stejným tlakem aby teklo samospádem. Jak flašku naplníš, pivo uzavřeš a flašku vyndáš a zašpuntuješ. Pivo nachlaď na 4°C, mělo by nejméně pěnit.