Hodi se linuxCNC pro rizeni vyrobni linky?

zz912

11. 10. 2025, 8:30

Cjuz píše: 10. 10. 2025, 8:19 věnovat něčemu tisíce hodin jen tak mi nepřijde moc smysluplné.
Místo učení linuxu a patlání se s nejistým vývojem, bych dělal smysluplnější práci a na PLC jednotku si našetřil.
Tvůj pohled je zkreslený tím, že děláš ve velké firmě. Velkým firmám NĚKTEŘÍ dodavatelé lezou do řiti a k malým firmám, nebo živnostníkům se chovají jak k lejnu. Kdysi jsem chtěl zkusit podnikat a postavit si mašinku za cca 3/4 milionu korun a byl jsem v šoku jak se změnilo, chování stejných lidí, když jsem se nepředstavoval jako Zdeněk z Velké firmy, ale představil jsem se jako Zdeněk začínající podnikatel, co chce postavit první stroj. Byl to pro mě docela šok, ale i životní zkušenost.

Ať nehážu všechny do stejného pytle tak existují firmy jako Festo, Epson, Balluf, Herrman, ......, kde se mohu představit jakkoliv a mohu přijít s jakkoliv debilním dotazem a pomohou mi.

Chci tím říct, že drahá průmyslová elektronika, není zárukou toho, že s ní člověk dokáže projekt dotáhnout do konce. Kdysi jsem měl PLC od renomovaného výrobce a nedokázal jsem k tomu připojit ani periferii. Dodavatel mi řekl, že si mám zaplatit školení, jehož cena překračovala cenu LCNC hardware pro řízení 6-ti os a 100 I/O. S velkou důležitostí mi dával na tajňačku ovládací software na programování toho PLC, místo toho aby to bylo zadarmo, když už jsme si ten hardware jednou koupili. Týden jsem se s tím PLC trápil a výsledek byla absolutní nula, nic. Jako uměl jsem sečíst dva integery a seznámil jsem s programovacím prostředím, ale bez možnosti připojit k tomu periferie to celé PLC bylo k ho*nu. Jelikož tento výrobce není moc rozšířený, tak kolem něj není na internetu žádná komunita, nic nevyhledáš, nikdo nepomůže.
Nakonec po měsíci k tomu přišel kolega a zjistil, že jsem neměl u CAN sběrnice zapojený zakončovací rezistor. Ale to už jsem neměl sílu k tomu se vracet. Předražený krám, se kterým jseš v problémech sám. Když jsem začínal s LCNC, tak jsem za den zvládl roztočit 3 krokáče a na začátku, jsem byl zklamaný, že ten LCNC je tak jednoduchý :-)
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2025, 9:31

tak ted vis ze ten problem nebyl v tom plc ale v tom terminatoru tudiz to same se ti muze stat s lcnc tak kde mas vlastne ten problem?

osobne mam problem s tim kdyz potrebuju resit i dost bezne veci na obrabecim stroji a musim kolem toho napsat spoustu veci. zacne se to dost komplikovat.
Zde mame zadani s radou os. Jak budou interpolovane, chapu ze nekdete budou svazane trvikins jine musi byt nezavisle. Tzn chces poustet vic nezavislych kinematik? to bude celkem zuzo prepsat komplet motion jadro linuxcnc.
Co ruzne prumyslove komponenty. Sbernice, kolik jich obslouzis, momentalne je v linuxcnc doma ethercat a modbus jak rtu tak tcp. ale co takovy profinet na ktery je obrovske mnozstvi senzoriky a akcnich clenu?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Dawe

11. 10. 2025, 10:05

t256> podobna vyrobni a zkusebni zarizeni jsme vyvijeli a kdyz jsme na zacatku vybirali koncept na kterem zalozit rizeni, tak vyhral National Instruments hw (Compct Rio a 'C series' moduly) a Labview jako sw IDE.
Hlavne kvuli rychlosti vyvoje, flexibilite, snadne rozsiritelnosti, spolehlivosti, dlouhe dostupnosti ND, dostupnosti vyvojaru na celem svete (NI certified developer program), bezpecosti a cetifikacim (vc. SIL pro hw i sw), prehlednosti kodu... atd atd.
Dnes je to navic i pomerne levne reseni, kdyz se daji starsi cRio s MPU a FPGA splasit za par tisicovek a zpetnovazebne uridit prakticky cokoliv v desitkach kHz.
LW je sice porad drahe, ale tenhle sw development se da dnes fakt jednoduse outsourcovat.
Tak jen pridavam jako dalsi moznost.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
t256

11. 10. 2025, 11:10

ok1in píše: 10. 10. 2025, 6:15
t256 píše: 10. 10. 2025, 3:40 Casovani navaznych akci mimo tech nekolika malo synchronnich zalezitosti by melo stacit s presnosti odhadem tak do 1ms.
Máš k tomu nějaký závažný důvod?
t256 píše: 10. 10. 2025, 3:40 Dalsi variantou je vlastni hw, coz ma vyhodu v 100% kontrole nad systemem...
Jako sorry, takovou mašinu bych do fabriky nikdy nekoupil a nikdo soudný to ani neudělá - důvodem je totální závislost na jediném dodavateli.

Fakt zatím nevidím jediný důvod to neřídit klasickým plc.. :roll:
Abych to upřesnil, zařízení není určená na prodej, budem ho provozovat a servisovat my, malí živnostníci. Takže pokud skončím já, skončí i výroba. Nikdo jiný to servisovat nikdy nebude.

1ms je odhad s nějakou rezervou, samozřejmě ne všechno pojede tak rychle, ale reakce na některé ze senzorů budou muset být opravdu svižné a hlavně predikovatelné, takže pokud to bude lítat +-20ms podle nálady řídícího systému bude problém. Samozřejmě šlo by to řešit nějakými rychlými moduly apod. mne spíš zajímá jestli to linuxCNC zvládne ve stylu zapojím všechny dráty do bedny a dál budu jen programovat. Jak jsem již zmínil, o linuxCNC absolutně nic nevím, jen že existuje a nerad bych se dočkal toho, že v polovině projektu zjistím, že tudy cesta nevede. Pokud si to budu psát sám na vlastním hw, dokážu si v asm nastavit priority apod. tak aby časování bylo predikovatelné na úrovni instrukcí MCU, tedy řádově desítky ns.

Co se týká PLC, tomu bych se chtěl opravdu vyhnout. Mám s tím špatné zkušenosti. Měli jsme nějaké mám pocit Allen Bradley, kde se po letech ukázalo že výrobce řadu ukončil, náhradní komponenty jsem sháněl na ebay za šílené prachy, nový soft je již nepodporoval, starý nešel nainstalovat na 64bit systém apod. Prostě samé problémy a komplikace. Nepochybuji o tom, že některé PLC budou servisovatelné i po mnoha letech, problém je že dnes nevím které :-)

Pokud mám vlastní hw s jehož návrhem a výrobou nemám větší problém, mám k tomu plnou dokumentaci, cena hw je zanedbatelná takže si většinou nechám udělat 5ks desek které hodím do krabice a v případě potřeby jen prohodím bez toho, aniž bych ji musel po letech vyrábět nebo hledat co odešlo. I když ani to by nebyl žádný problém. Opakuji, jsou to výhradně věci pro naše použití, ne na kšeft a my nejsme žádný korporát.
zz912

11. 10. 2025, 11:39

robokop píše: 11. 10. 2025, 9:31 tak ted vis ze ten problem nebyl v tom plc ale v tom terminatoru tudiz to same se ti muze stat s lcnc tak kde mas vlastne ten problem?
Kdyby se mi něco podobnéhi stalo u Mesy, tak její autor PCW nebo někdo jiný z LCNC komunity by mi s tím pomohl. Mnohokrát jsem PCW psal, že mi něco nejde a on se mě vyptával a doloval ze mě informace, aby mi pomohl.

Na druhou stranu jsem s doporučováním LCNC opatrný, protože vše má své. Když jsem ovládal tu Festo osu přes LCNC, tak jsem si musel na tu osu napsat modul. Trvalo mi to týden. Kolega si otevřel modul v siemensu za tři minuty. Byl tam předchystán.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
jean

11. 10. 2025, 11:42

Hlavne pre ten siemens je vsade programatorov tri prdele
zz912

11. 10. 2025, 12:46

jean píše: 11. 10. 2025, 11:42 Hlavne pre ten siemens je vsade programatorov tri prdele
Pokud má člověk finance na Siemens, tak není co řešit. Když nemá, tak může fňukat, jak je vše drahé a nebo hledá jiné cesty.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2025, 1:47

Tak siemense je plna ebay. A kdyz nedelas zrovna za 45kc/h tak si sveho casu vazis. Vezmes komercni plc a knihovny a definicni soubory pro hw a stavis lego.
Kdyz jdes stavet panelak taky pouzijes panely a lity beton. Nejdes kutat vapenec. Nebo hlinu na cihly. Proste neni jen cena hw. Je i tvuj cas.
jean

11. 10. 2025, 2:52

ale sak siemens tie nizsie rady 1200 a pod nie su drahe, pod 200 eur. io moduly stoja este menej. To programator za den bude drahsi.
A len posledne tri mesiace tu boli inzerovane minimalne tri sety roznych plc.
zz912

11. 10. 2025, 2:58

robokop píše: 11. 10. 2025, 1:47 Tak siemense je plna ebay. A kdyz nedelas zrovna za 45kc/h tak si sveho casu vazis. Vezmes komercni plc a knihovny a definicni soubory pro hw a stavis lego.
Kdyz jdes stavet panelak taky pouzijes panely a lity beton. Nejdes kutat vapenec. Nebo hlinu na cihly. Proste neni jen cena hw. Je i tvuj cas.
Na siemensu mi vadí, že když chce někdo začít, tak začíná vše pořízením
TiaPortálu. Ten se musí buď šlohnout, nebo vyvalit 200 000kč. No a ikdyž ho člověk šlohne, tak to začíná pořízením nabušeného notebooku.

Momentálně stavím v práci linku, kde využívám 5 druhů Wiedmueller karet a jeden druh Festo driveru. Za 200 000kč bych klidně ty ovládací moduly do LCNC napsal. :-) Rozhodně bych nedělal za 45kč/hodinu. Pak jsou tam i další věci a ty jsou tak specifické, že ovládací moduly se pro to musely v tom siemensu napsat také. Kdyby existovalo více programátorů, kteří by uměli LCNC. Tak by stačilo vyměnit profinet karty za ModbusTCP karty a šlo by to.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
jean

11. 10. 2025, 3:20

Nabusenej notebook na tia portal stoji mierne ojazdeny 350 euro - lenovo p53. Mam, vladze to aj s vacsimi solidworks modelmi
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 10. 2025, 3:43

na modbus tcp za tu 1ms nedas ani spojeni
zz912

11. 10. 2025, 3:51

Já tu 1ms nepotřebuji. Kdybych potřeboval, naházel bych tam Mesa karty, které jsou levnější než weidmueller karty.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912

11. 10. 2025, 3:57

jean píše: 11. 10. 2025, 3:20 Nabusenej notebook na tia portal stoji mierne ojazdeny 350 euro - lenovo p53. Mam, vladze to aj s vacsimi solidworks modelmi
Dík za info. Ono je to tak deset let, kdy jsem neměl morální problémy krást software a tehdá jsem měl TIA portál na Windows XP. Byla to nadupaná kreslící stanice na ProE a měl jsem problém jen načíst pdf manuál k TIA, který měl 20 000 stránek.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
jean

11. 10. 2025, 4:02

https://www.itzoo.sk/collections/repaso ... 6f1f&_ss=c

Na tomto ide krasne aj solidworks. Tiaportal ani nevie, ze ide.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“