Rádlování na menším soustruhu

obrabeni na klasice
ovi-ivo

9. 7. 2026, 4:20

tak tomu se nedá říct leštič ega, ale "kretén" dát na rádlování takovou toleranci....se upsal v desetinné čárce a teď mu hřebínek nedovolí uznat chybu :-) nebo chce protlačit někoho jinýho - pak upraví tolerance zpět....

Milan199 píše: 9. 7. 2026, 12:23
ves178 píše: 9. 7. 2026, 11:44 ... vypočte to počet drážek ...
Občas tu dělám serie takových hliníkových "jader" co se pak zastříknou do plastu. Rádluji do zápichu // aby se ten plast pak neprotočil //. Je předepsán velký průměr toho rádlování +- 0,1.
Asi 10 let jsem to vyráběl bez reklamací. Pak nastoupil nový mladý kontrolor a drážky přepočítal. Na některých kusech jich je 61 na některých 62. Průměr je v toleranci.
Hoch si na tom začal "leštit ego" a reklamoval mi to. Když jsem mu oponoval, že počet drážek není předepsán, nechal změnit výkres a drážek musí být 61 a toleranci průměru upravil na +-0,02. Odmítl jsem to dělat.
miv

9. 7. 2026, 6:24

ovi-ivo píše: 9. 7. 2026, 4:20 tak tomu se nedá říct leštič ega, ale "kretén" dát na rádlování takovou toleranci....se upsal v desetinné čárce a teď mu hřebínek nedovolí uznat chybu :-) nebo chce protlačit někoho jinýho - pak upraví tolerance zpět....

Ty předpokládáš, že dotyčný ví, o čem je vůbec řeč. Jenže obchodníci často objednávají pouze dle pocitu. A čím lepší číslo, tím více adidas. :evil: To, že je to jen na to, aby to neproklouzlo, to již neřeší.
miv

9. 7. 2026, 6:41

Milan199 píše: 9. 7. 2026, 12:05 Docela doporučuji mrknout se do katalogu Zeus :

https://www.pm-tech.cz/wp-content/uploa ... 22_web.pdf

Jsou tam zobrazeny různé způsoby rádlování // tváření i řezné // a jsou tam i ty jednoduché třmenové // stavitelné // držáky.
Díval jsem se na serii 162, konkrétně na model 31002128 (to je v podstatě totéž, čemu Sancho říká prak) a nechápu, jak to může fungovat s kolečky vzoru AA (to jsou ta s vodorovnou drážkou). To přece nemůže fungovat, není přece zaručena synchronizace mezi oběma kolečky. Rozumím tomu u koleček s šikmým vzorem. Tam si jede každé kolečko vlastní stopu, ale ta rovná musí zapadnout do jedné stopy a to přece bez synchronizace nejde. Je to v podstatě jako ozubené soukolí. Nebo se to srovná samo?
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“