Hardmesr píše:magi, má obrácení břitu nože směrem nahoru nějaký smysl, nebo to je jenom náhoda? Klapačku tam nevidím.
Hoj, ano toto má veliký smysl. V nožových sáňkách je totiž vůle (u mě skoro 1mm) a tu jinak nevymezíš, než že pojedeš zespoda nahoru. Já to totiž nedříve praktikoval klasicky zhora dolů, ale pokaždé když sáňky spadnou o ten milimetr dolů, tak ti to vlastně vezme milimetrovou šponu. Po té co mi to ohnulo 5mm nůž do L-ka, tak jsem to začal dělat takto.
Pak to má ještě další fígl, musíš vymezit veškeré vůle na příčném posuvu stolu, já jsem toto vyřešil dvěma šrouby M10 s matkou, které rozpírají stůl od základny stroje. Když toto neuděláš, má stůl snahu cestovat sem a tam a obýbá to nůž.
Kdysi jsem taky hobloval v nerezu drážky šířky 3mm do jakýchsi rozstřikovačů (bylo to rychlejší než frézování), tak tam už se nedalo jinak než jet shora dolů. V tomto případku aby mi sáňky nepadaly jsem měl vůli v sáňkách vymezenou jakousi velikou tlačnou pružinou z ventilu od náklaďáku. Při přidávání do záběru jsem vlastně tuto pružinu stlačoval.
Tohle ale bylo klasické hoblování s klapačkou a dílec držel na stole.
Asi by vůle šla vyřešit přitažením sáněk, ale to bych se při točení klikou zase moc nadřel

Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.