..obrážanie dražky na pero na sustruhu..

prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2010, 10:30

Teďs mě úplně rozhodil... A takový pěkný nápad to byl :-) Aspoň mi došlo k čemu je tam vlastně ta volnoběžka :-) Ale třeba by se dala doplnit elmg. spojkou ... no, to už je asi jednodušší si zbastlit jednoúčelovou obrážečku na pera :-)
Aleš Procháska
RaS

22. 12. 2010, 11:32

kdyby chtěl někdo bastlit obrážečku tak mám na prodej nevyužitou novou obrážecí havu z nějáké TOSácké frézy, taky jsem chtěl bastlit obrážečku, ale na těch pár drážek co dělám se mě to nevyplatí stavět a hlavně s CNC soustruhem to obráží samo i bez kliček..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
vak

29. 12. 2010, 10:31

magi píše:Je to tak. Já ji vlastně ani na nic jiného nepoužívám, než na drážky. I když by byla vhodnější svislá, ale tenkrát jsem bral co bylo. Ta "rádoby dělička" je tam dodělávaná už u mě. Má to 24 dělících otvorů se zarážkou a na přírubě nonius s 360ti úhlovými stupni. Držák nože je taky dodělaný.
Nanašel by se nějaký nákres nebo fotky z více stran té děličky? Co tam je za ložiska?
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 12. 2010, 12:40

Ložiska tam nejsou žádná, je příruba pr.200 ke které je prišroubovaná univerzálka pr.200. Ta příruba má přesný čep, který je nasazený v díře H7 v konzoli. Na konci čepu je závit M24, na něm matka a tou se to celé přitáhne k desce na konzoli. Celé je to svařené MIGem z ofrézovaných plechů tl.30mm. Po svaření spodní základna broušena na plocho tak, aby bylo na kozoli přesně 90st. Univerzálková příruba má v čele 24 dělících otvorů, do kterých zapadá jistící kolíček pod pružinou, který prochází zase konzolí. Po obvodě má univerzálková příruba narýsovan nonius s 360 úhlovými stupni a proti je na kozolové desce ryska. V základnové desce konzole jsou drážky na T šrouby. Chtěl jsem tam udělat i drážky na kameny, ale pak už se mi nějak nechtělo. Fotky dodám zítra.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2010, 8:11

Slíbené foto
Výkresy určitě nenajdu, protože to jsem měl tenkrát jen čmáranice od ruky a asi jsem to vyhodil.
Přílohy
KIF_3882.JPG
KIF_3879.JPG
KIF_3878.JPG
KIF_3877.JPG
KIF_3876.JPG
KIF_3875.JPG
KIF_3874.JPG
KIF_3873.JPG
KIF_3870.JPG
KIF_3869.JPG
KIF_3868.JPG
KIF_3867.JPG
KIF_3866.JPG
KIF_3865.JPG
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
vak

31. 12. 2010, 9:47

Díky moc za info i za fotky, něco podobného bych taky rád zkusil udělat.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

31. 12. 2010, 10:02

Nic na tom není, chce to jen vypálené plechy a chuť do práce. Možná jsem tenkrát s tou sílou 30mm přestřelil, ale lepší než aby se to celé kroutilo. Co si vybavuju, tak nejvetší otrava byla narýsovat ten nonius, rýsoval jsem ho na frézce na otočném stole, jako stojící nástroj jsem měl vybroušenou jehlu z ulomené frézy. To samotné rýsování trvalo asi 2,5 hodiny a celé jsem to odtočil klikama.
Tohle celé vyrobit mě donutilo, když mi několikrát při obrážení dílec vyskočil ze svěráku.
I to dělení jsem dost používal, na různé drážkované náboje k hydročerpadlům, obrážení vnitřního 6ti hranu atd. viz. ty různé tvarové nože. Největší dílec takto vyráběný byl náboj s vnitřním drážkováním k sovětskému buldozeru "stalinec" k hnacímu pásovému kolu. Není problém v tom obrazit i 20ku drážku, ta už se ovšem musí předrazit menším nožem.
jova
Kontaktovat uživatele:

26. 1. 2011, 8:58

Tak jsem dneska dodělal drážkovací udělátko na soustruh bez rychloposuvu.
Zatím jsem cvičně obrazil pár 8mm drážek a zdá se že to půjde. Možná to ještě vyztužím, ale v budoucnu předpokládám použití spíše na užší drážky, tak to zřejmě zůstane tak jak to je: :D
http://www.volny.cz/jova1/dilna/obrazec ... zecka.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Naposledy upravil(a) jova dne 13. 1. 2016, 12:07, celkem upraveno 1 x.
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 1. 2011, 10:51

A nestačilo by vyhodit řazení předlohy do neutrálu, aby se univerzálka neotčila?
V práci to umělci dělají přesně jako ty, pouze dílec drží v univerzálce na vřetenu a předlohu mají v neutrálu.
jova
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2011, 6:53

Omlouvám se, ale netuším co je to předloha. :(
Jsem jenom soustružník amatér neznalý věci. Vzhledem k tomu, že na tom soustruhu je pořadí: motor, spojka, převodovka otáček a z ní se odebírá pohon pro posuv, to zřejmě nebude tak jak navrhuješ u mě možné.
Naposledy upravil(a) jova dne 27. 1. 2011, 7:06, celkem upraveno 1 x.
Ferrit

27. 1. 2011, 7:04

jova píše:Omlouvám se, ale netuším co je to předloha. :(
Jsem jenom soustružník amatér neznalý věci. Vzhledem k tomu, že na tom soustruhu je pořadí: motor, spojka, převodovka otáček a z ní se odebírá pohon pro posuv, to zřejmě nebude tak jak navrhuješ možné.
Samozřejmě pokud to jde, tam necháš " neutrál"
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
jova
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2011, 7:09

Když tam nechám neutrál na převodovce otáček, tak mi nepůjdou posuvy a budu muset to šťouchat ručně pomocí kolečka posuvu a to moc dobře nejde. :(
Hardmesr

7. 2. 2011, 3:03

magi, má obrácení břitu nože směrem nahoru nějaký smysl, nebo to je jenom náhoda? Klapačku tam nevidím.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 2. 2011, 4:31

Hardmesr píše:magi, má obrácení břitu nože směrem nahoru nějaký smysl, nebo to je jenom náhoda? Klapačku tam nevidím.
Hoj, ano toto má veliký smysl. V nožových sáňkách je totiž vůle (u mě skoro 1mm) a tu jinak nevymezíš, než že pojedeš zespoda nahoru. Já to totiž nedříve praktikoval klasicky zhora dolů, ale pokaždé když sáňky spadnou o ten milimetr dolů, tak ti to vlastně vezme milimetrovou šponu. Po té co mi to ohnulo 5mm nůž do L-ka, tak jsem to začal dělat takto.
Pak to má ještě další fígl, musíš vymezit veškeré vůle na příčném posuvu stolu, já jsem toto vyřešil dvěma šrouby M10 s matkou, které rozpírají stůl od základny stroje. Když toto neuděláš, má stůl snahu cestovat sem a tam a obýbá to nůž.

Kdysi jsem taky hobloval v nerezu drážky šířky 3mm do jakýchsi rozstřikovačů (bylo to rychlejší než frézování), tak tam už se nedalo jinak než jet shora dolů. V tomto případku aby mi sáňky nepadaly jsem měl vůli v sáňkách vymezenou jakousi velikou tlačnou pružinou z ventilu od náklaďáku. Při přidávání do záběru jsem vlastně tuto pružinu stlačoval.
Tohle ale bylo klasické hoblování s klapačkou a dílec držel na stole.

Asi by vůle šla vyřešit přitažením sáněk, ale to bych se při točení klikou zase moc nadřel :D
Odpovědět

Zpět na „videa“