CamBam
- Zdenek Valter
Jo tak manuálek je online zde:http://www.cambam.info/doc/plus/
Popřípadě
zde kde je možné stahnout i pdf:
http://www.cambam.co.uk/docs/cam/machin ... -mops.html
Popřípadě
zde kde je možné stahnout i pdf:
http://www.cambam.co.uk/docs/cam/machin ... -mops.html
Ahoj,
Používám tyto základní nastavení:
Popis v Cutting Depth
Cut Ordering -Depthfirst
-LevelFirs
=frézuješ-li více otvorů a vrstev najednou, tak říká, má-li fréza jet tyto otvory po vrstvách(levelFirst) nebo po jednom každý na svou hloubku, pak další .... (DeptFirst)
DepthIncrement - přírustek hloubky 1 = bude frézovat do dané hloubky (targetDepth) po vrstvách s přírůstkem 1mm
FinalDepthIncrement - umožňuje vzít poslední vrstvu na čisto třeba jen 0.1 mm
StockSurface - povrch materiálu od kterého začíná frézování (materiál 5mm = StockSurface 0, FinalDepth -5 -odfrézuje v plné hloubce)
FinalDepth - Hloubka zafrézování -5= frézuje do hloubky 5mm
Feedrates
CutFeedrate - řezná (frézovací) rychlost pro daný materiál
PlungeFeedrate - zavrtávací rychlost
General
ClearancePlane - výška přejezdu nad materiálem 2= přejezdy 2mm nad povrchem
InsideOutside - ofrézovat uvnitř/vně
tool
tooldiameter - průměr nástroje
toolNumber - číslo nástroje v programu
Je ještě dobré nastavit si v "Různé - CustomMOPHeader" nebo v "Machining, různé, CustomFileHeader" otáčky vřetene - CAMBAM nedělá, dá do programu pouze M3/M4
Generování programu lze po operacích - kliknout pravým na přísl. operaci Generate Toolpath a Create Gcode
Nebo všechny operace do 1 programu Menu-CAM-Generate Toolpath a Create Gcode
Nastaveních je více, kdyžtak dej vědět.
Používám free verzi- možné odlišnosti od aktuální
Používám tyto základní nastavení:
Popis v Cutting Depth
Cut Ordering -Depthfirst
-LevelFirs
=frézuješ-li více otvorů a vrstev najednou, tak říká, má-li fréza jet tyto otvory po vrstvách(levelFirst) nebo po jednom každý na svou hloubku, pak další .... (DeptFirst)
DepthIncrement - přírustek hloubky 1 = bude frézovat do dané hloubky (targetDepth) po vrstvách s přírůstkem 1mm
FinalDepthIncrement - umožňuje vzít poslední vrstvu na čisto třeba jen 0.1 mm
StockSurface - povrch materiálu od kterého začíná frézování (materiál 5mm = StockSurface 0, FinalDepth -5 -odfrézuje v plné hloubce)
FinalDepth - Hloubka zafrézování -5= frézuje do hloubky 5mm
Feedrates
CutFeedrate - řezná (frézovací) rychlost pro daný materiál
PlungeFeedrate - zavrtávací rychlost
General
ClearancePlane - výška přejezdu nad materiálem 2= přejezdy 2mm nad povrchem
InsideOutside - ofrézovat uvnitř/vně
tool
tooldiameter - průměr nástroje
toolNumber - číslo nástroje v programu
Je ještě dobré nastavit si v "Různé - CustomMOPHeader" nebo v "Machining, různé, CustomFileHeader" otáčky vřetene - CAMBAM nedělá, dá do programu pouze M3/M4
Generování programu lze po operacích - kliknout pravým na přísl. operaci Generate Toolpath a Create Gcode
Nebo všechny operace do 1 programu Menu-CAM-Generate Toolpath a Create Gcode
Nastaveních je více, kdyžtak dej vědět.
Používám free verzi- možné odlišnosti od aktuální
- Zdenek Valter
Moc dík !
Já jsem si to sice taky našel na jejich stránkách a někdo to tu dokonce prohnal i googlem
Nicméně to cos napsal je pro mne super, a hlavně vím že to funguje.
Mám pochopitelně také free verzi.
Já jsem si to sice taky našel na jejich stránkách a někdo to tu dokonce prohnal i googlem

Nicméně to cos napsal je pro mne super, a hlavně vím že to funguje.
Mám pochopitelně také free verzi.

Ahoj lidi, tak prográmek to je zajímavej, leč mám v něm zásadní problém. Zkouším tutoriál z webu na vrtání té lebky a neustále narážím na to že výsledné vrtání probíhá neustále mimo stůl v -x a -y jak je vidět v přiloženém Gcodu. Funkce transform nepomáhá. A ještě když tento Gcod nahraju do CNCsimulátoru tak to vypadá jako vy to vrtalo stále na jdenom místě. Nevíte co s tím?
PS: kde se dá zapnout ta viditelnost drah nástroje?
- Přílohy
-
- test.rar
- (907 bajtů) Staženo 315 x
- Zdenek Valter
Ufff tak takhle daleko ještě nejsemAcemanLB píše:Ahoj lidi, tak prográmek to je zajímavej, leč mám v něm zásadní problém. Zkouším tutoriál z webu na vrtání té lebky a neustále narážím na to že výsledné vrtání probíhá neustále mimo stůl v -x a -y jak je vidět v přiloženém Gcodu. Funkce transform nepomáhá. A ještě když tento Gcod nahraju do CNCsimulátoru tak to vypadá jako vy to vrtalo stále na jdenom místě. Nevíte co s tím?

Já zkouším zatím základní funkce na polotovaru co jsem si vymyslel a rád bych ho i vyrobil.
Jakou verzi CAMBAM používáš a jakou verzi CNC simulátoru ?
(já 0.8 rel2)
CncSimulator v 4.53f a Camban poslední free 0.8 r2
- Zdenek Valter
Ještě dotaz - Je někdo z vás na fóru CamBam ?
Nepoužívám CamBam ale jak jsem se díval na ten program tak tam máš šest desetiných míst. Kolik povolených desetiných míst máš u simulátoru?
Chybí mi tam ještě parametr G80 zrušení cyklu mezi každým řádkem.
G81=vrtací cyklus; G80= zrušení cyklu.
Chybí tam parametr S a u hloubky Z -3 není za číslem desetiná tečka všude a ani za hodnou F není tečka. Já musím mít tečky buď všude nebo nikde. Tolik moje postřehy.
Píšeš že vrtáš mimo stůl a podporuješ toto tvrzení souřadnicemi v mínusu.
Kde máš určen nulový bod?
Chybí mi tam ještě parametr G80 zrušení cyklu mezi každým řádkem.
G81=vrtací cyklus; G80= zrušení cyklu.
Chybí tam parametr S a u hloubky Z -3 není za číslem desetiná tečka všude a ani za hodnou F není tečka. Já musím mít tečky buď všude nebo nikde. Tolik moje postřehy.
Píšeš že vrtáš mimo stůl a podporuješ toto tvrzení souřadnicemi v mínusu.
Kde máš určen nulový bod?
Tak upravil jsem desetinná místa, tečky, doplnil parametr S a žádná změna. Když ale G81 přepíšu na G00 a doplním další řádek s G81 Z-3.00 tak už to funguje. Nicméně bych raději aby to fungovalo hned bez úprav. Obrobek v Camu umístím do správných souřadnic, ale jakmile dám generovat Gcod tak mi to hodí nulový bod najednou na střed obrobku a od toho vznikhnou ty dráhy v -X a -Y.
Ahoj,
Už ti chodí děrování v CamBamu ? Já v tom nevidím žádný problém. EMC oba programy načte a i v pořádku vrtá - právě odzkoušeno viz. obrázky.
EMC je skoro jedno kolik má program desetiných míst, ani nepotřebuje tečky.
Nastavení počtu desetiných míst je v CAMBAM ve stromu Machining- Number Format- 0.#### #=počet míst v programu
CamBam je především vytvořený pro EMC2 a Mach, takže tam problém není. Jediná věc je, že CNCsimulátor používá trochu jiný kÓd, tak není vhodný pro spolupráci s CamBam.
Musel by jsi si pro něj vytvořit v CamBam vlastní vrtací Script.
Konkrétně třeba zde: http://www.cambam.co.uk/forum/index.php?topic=67.0
EMC Gkódy http://linuxcnc.org/docs/html/gcode.html
Jediná chybka je, jak již jsem psal dříve:
"Je ještě dobré nastavit si v "Různé - CustomMOPHeader" nebo v "Machining, různé, CustomFileHeader" otáčky vřetene - CAMBAM nedělá, dá do programu pouze M3/M4"
Už ti chodí děrování v CamBamu ? Já v tom nevidím žádný problém. EMC oba programy načte a i v pořádku vrtá - právě odzkoušeno viz. obrázky.
EMC je skoro jedno kolik má program desetiných míst, ani nepotřebuje tečky.
Nastavení počtu desetiných míst je v CAMBAM ve stromu Machining- Number Format- 0.#### #=počet míst v programu
CamBam je především vytvořený pro EMC2 a Mach, takže tam problém není. Jediná věc je, že CNCsimulátor používá trochu jiný kÓd, tak není vhodný pro spolupráci s CamBam.
Musel by jsi si pro něj vytvořit v CamBam vlastní vrtací Script.
Konkrétně třeba zde: http://www.cambam.co.uk/forum/index.php?topic=67.0
EMC Gkódy http://linuxcnc.org/docs/html/gcode.html
Jediná chybka je, jak již jsem psal dříve:
"Je ještě dobré nastavit si v "Různé - CustomMOPHeader" nebo v "Machining, různé, CustomFileHeader" otáčky vřetene - CAMBAM nedělá, dá do programu pouze M3/M4"
Jo jo už mám taky vyvrtáno a vyfrézováno. Je to super rychlej a jednoduchej program. Chtělo to jen trochu zapojit mozek. Zatím jsem nepřišel na jedinou věc a to je kam umístit znak % aby se mi do programu vtěsnal jak na začátek tak nakonec. Bez tohohle znaku mi EMC nejede 

- Zdenek Valter
Na to jsou parametry ve stromě Machining- RůznéAcemanLB píše:Jo jo už mám taky vyvrtáno a vyfrézováno. Je to super rychlej a jednoduchej program. Chtělo to jen trochu zapojit mozek. Zatím jsem nepřišel na jedinou věc a to je kam umístit znak % aby se mi do programu vtěsnal jak na začátek tak nakonec. Bez tohohle znaku mi EMC nejede
CustomFileFooter=konec programu
CustomFileHeader=začátek programu
Tam si můžeš vepsat vlastní gkódy, musíš pak generovat program jako celek všech MOP přes MENU CAM- Create GCode File
Mě jede EMC i bez % prostě uložím program z CamBam, změním příponu na .ngc nahraju do EMC a jedu.
to: Zdenek Valter
Myslím, že musí být křivka vždy uzavřená aspoň já jsem je tak musel mít. Možná že nemusí pro gravírování
Postup je takový, otevřu DXF označím všechny křivky ctrl+A, převedu je na polyline (z INKSCAPE mi leze všechno možný) Edit-Polylines-Convert to Polylines CTRL+P, pak se dají spojit Edit-Polylines-Join CTRL+J zeptá se tě to na toleranci (dávám 0.01) - hotovo
Pak následují jednotlivé MOP
Ještě pro vrtání označím díry a dám jim středy Insert-Point List-Centers.
Vrtání nebo frézování děr (Drilling) pak provádím na označených středech.
Myslím, že musí být křivka vždy uzavřená aspoň já jsem je tak musel mít. Možná že nemusí pro gravírování
Postup je takový, otevřu DXF označím všechny křivky ctrl+A, převedu je na polyline (z INKSCAPE mi leze všechno možný) Edit-Polylines-Convert to Polylines CTRL+P, pak se dají spojit Edit-Polylines-Join CTRL+J zeptá se tě to na toleranci (dávám 0.01) - hotovo
Pak následují jednotlivé MOP
Ještě pro vrtání označím díry a dám jim středy Insert-Point List-Centers.
Vrtání nebo frézování děr (Drilling) pak provádím na označených středech.