Uchycení trapézáku

mechanika k motorům
CZ_Pascal

21. 1. 2008, 11:38

digisonic: Prave protoze jde o axialni tlak je velice vhodne pouzit lozisko s kosouhlym stykem. Ciste axialni lozisko se pouzit neda protoze to neprenasi temer zadny radialni tlak (a on ten sroub musi drzet trochu i radialne). A radialni loziska zase nemaji idealni axialni tlak.
Kopi.

21. 1. 2008, 11:46

prochaska píše:Než začneš soustružit to osazení tak si zjisti jestli povrch šroubu (hřeben závitu) běží se závitem, to není taky úplně samozřejmé. Například měřit na jedné straně závit přes drátky a na druhé hřeben a vyzkoušet to při různém natočení šroubu.
Už se na to tady narazilo vícekrát, ale já to pořád nechápu o čem je vůbec řeč. Mohl by to prosim někdo "pro blbečky" někdo trochu více vysvětlit? Díky

Jo a ještě mě napadlo, ohledně toho uchycení šroubu v domečku - musí bejt šroub axiálně uchycenej na obou koncích? Myslim pro hoby použití, na velký mašiny určitě jo. Napadlo mě totiž, jestli by nestačilo jedno axiální (kosoúhlé) ložisko a na konci ho proti "vysunutí" v ose zajistit kuličkou z tvrdokovu. Večer nakreslim kdyžtak obrázek, protože to stejně takhle asi nikdo nepochopí. Ušetřilo by se tim párové ložisko a výsledek by byl myslim stejnej. A vůle by se dala krásně dotahovat šroubkem.

A mimochodem, proč se jednoduše nepoužívá obyč axiální ložisko? Popř k němu do páru nějaký levný radiální??? Co je důvodem? Cena?
Naposledy upravil(a) Kopi. dne 21. 1. 2008, 11:54, celkem upraveno 1 x.
digisonic
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2008, 11:48

CZ_Pascal píše:digisonic: Prave protoze jde o axialni tlak je velice vhodne pouzit lozisko s kosouhlym stykem. Ciste axialni lozisko se pouzit neda protoze to neprenasi temer zadny radialni tlak (a on ten sroub musi drzet trochu i radialne). A radialni loziska zase nemaji idealni axialni tlak.
A opravdu u CNC konstrukce (automaticky posuv - soustruh) je na trapezovy sroub nejaky radialni tlak? Ja jsem si myslel ze se jedna o 100% axilani tlak. Kosouhle loziska mam napr. na prednich nabojich ve Fabii - ale tam maji sve opodstatneni. K
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2008, 11:50

digisonic píše:
CZ_Pascal píše:Prochaska: No ja bych prave kvuli te plose pro lozisko chtel prumer 8mm, ale zase nikde nemaji kosouhla loziska s timto vnitrnim prumerem.

Nadruhou stranu myslite ze je potreba pro trapezak pouzit lozisko s kosouhlym stykem??
Taky jsem se chtel zeptat proc pouzit loziska s kosouhlym stykem, kdyz na trapez ze 100% jde axialni tlak? Muze nekdo poradit? K
Protože je to asi nejčistší cesta jak zajistit aby se otáčel přesně v dané ose a nesl axiální zatížení. Radiální ložisko se dá použít také, ale musí se počítat s tím, že vydrží podstatně nižší zatížení (tedy i axiální předpětí), že se axiálním předpětím nedá rozumně vymezit radiální vůle (ale to tady tolik nevadí), že bude mít menší přesnost (u radiálních ložisek se axiální házivost nezaručuje) a určitě ještě něco :-) Každopádně je dobré použít dvojici ložisek, aby se dala vymezit vůle. Spárováním ložisek se dá najít dvojice se stejně velkou házivostí v opačném smyslu a jejich správným umístěním, natočením a podložením ji částečně eliminovat. Ale je to děsná piplačka.
Naposledy upravil(a) prochaska dne 21. 1. 2008, 12:18, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
digisonic
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2008, 11:53

prochaska píše:
digisonic píše:
CZ_Pascal píše:Prochaska: No ja bych prave kvuli te plose pro lozisko chtel prumer 8mm, ale zase nikde nemaji kosouhla loziska s timto vnitrnim prumerem.

Nadruhou stranu myslite ze je potreba pro trapezak pouzit lozisko s kosouhlym stykem??
Taky jsem se chtel zeptat proc pouzit loziska s kosouhlym stykem, kdyz na trapez ze 100% jde axialni tlak? Muze nekdo poradit? K
Protože je to asi nejčistší cesta jak zajistit aby se otáčel přesně v dané ose a nesl axiální zatížení. Axiální ložisko se dá použít také, ale musí se počítat s tím, že vydrží podstatně nižší zatížení (tedy i axiální předpětí), že se axiálním předpětím nedá rozumně vymezit radiální vůle (ale to tady tolik nevadí), že bude mít menší přesnost (u radiálních ložisek se axiální házivost nezaručuje) a určitě ještě něco :-) Každopádně je dobré použít dvojici ložisek, aby se dala vymezit vůle. Spárováním ložisek se dá najít dvojice se stejně velkou házivostí v opačném smyslu a jejich správným umístěním, natočením a podložením ji částečně eliminovat. Ale je to děsná piplačka.
Prodam 4ks 51100 a jdu koupit 4x 3200 ZKL. :wink:
CZ_Pascal

21. 1. 2008, 11:58

digisonic: No na sto procent to neni čistě 100% axialni tlak. Minimalne na vahu sroubu je potreba nejaka ta sila a taky jde hlavne o robustnost konstrukce. Ten sroub tam proste musi trochu drzet i radialne. Navic pokud by s vlivem relativne male radialni vule sroub vychylyl z osy tato radialni sila by vlivem odstredivosi pri provozu jeste vzrostla. Netvrdim to jako axiom ze tak to je a hotovo, ale podle me tam ten sroub musi drzet i radialne.
digisonic
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2008, 12:00

CZ_Pascal píše:digisonic: No na sto procent to neni čistě 100% axialni tlak. Minimalne na vahu sroubu je potreba nejaka ta sila a taky jde hlavne o robustnost konstrukce. Ten sroub tam proste musi trochu drzet i radialne. Navic pokud by s vlivem relativne male radialni vule sroub vychylyl z osy tato radialni sila by vlivem odstredivosi pri provozu jeste vzrostla. Netvrdim to jako axiom ze tak to je a hotovo, ale podle me tam ten sroub musi drzet i radialne.
Jasne, rad si necham poradit a jak rikam uz mam doma 4x 51100 a ted budu muset jet pro 3200. Jsou krapanek drazsi (cca 150,-) ale co nadelam. :)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2008, 12:17

Kopi. píše:Už se na to tady narazilo vícekrát, ale já to pořád nechápu o čem je vůbec řeč. Mohl by to prosim někdo "pro blbečky" někdo trochu více vysvětlit? Díky
Zkusím to. Na obrázku je nahože dokonalý šroub. Pod ním je šroub u kterého není soustředný velký a střední průměr - závity jsou v pořádku, matka po nich běhá dokonale, jen hřeben závitu je dole vyšší a nahoře nižší, což nevadí, matka se opírá o boky závitu, ne o hřebeny. Teď ho chytnu za ty hřebeny do soustruhu a přetočím konec (spodní obrázek) - a je průšvih, protože osa otáčení šroubu v matce bude jinde než osa otáčení v ložisku.
Přílohy
Graphic1.jpg
Aleš Procháska
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2008, 12:19

Omluva, v textu výše jsem opravil "axiální" na "radiální", to mělo být o radiálních ložiskách.

Axiální se samozřejmě dají použít též, platí o nich totéž ale opačně :-) Správné použití axiálního ložiska by bylo ve dvojici + jedno čistě radiální ložisko (válečkové). Nejlépe NN na kuželu aby se dala vymezit radiální vůle :-)
Aleš Procháska
CZ_Pascal

21. 1. 2008, 4:27

Jak tedy chcete upnout trapezak aby nedoslo k tomu vyoseni?? A jste si stopro jistej ze matka jezdi po vnitrnim prumeru ?(to je jen otazka tim nechci rict ze to tak nejni)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2008, 5:08

CZ_Pascal píše:Jak tedy chcete upnout trapezak aby nedoslo k tomu vyoseni?? A jste si stopro jistej ze matka jezdi po vnitrnim prumeru ?(to je jen otazka tim nechci rict ze to tak nejni)
Ne, to by bylo nedorozumění. Jezdí po bocích závitu, vnitřního ani vnějšího průměru se nedotýká.

Jak to upnout nevím :-) Asi bych napřed změřil, jestli je to potřeba, třeba to "běží" a nebude potřeba nic vymýšlet. Možná, že bych přímo v soustruhu na jedno upnutí vytočil nějaký přípravek (jako matku) a upínal to do něj. Nebo bych se to snažil pomocí podložek nějak vystředit (na hodinky přes drátek), pak tam vyvrtal důlek a jel normálně mezi hroty.
Aleš Procháska
CZ_Pascal

21. 1. 2008, 6:16

Bob
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2008, 6:44

Když jsem dělal konce trapézů na první frézku,byly to zavitové tyče od Valenty, bud' v té chvíli platilo pravidlo o zlaté nevědomosti, která hříchu nečiní, nebo to byla náhoda nebo prostě nevím- upnul jsem záv. tyč (TR 16x4) do kleštiny, do vřetene silonovou vložku s otvorem pro tento závit tj. asi fí. 15,8mm, jo a před tím jsem záv. tyč vyrovnal jak mě to nejlépe šlo. No a pak jsem odklikal program, spustil MASTURNA 32 a bylo to. Až při montáži jsme zjistili, že to nemá chybu, ale mohla to být náhoda která už se nemusí opakovat. Prochazka stou maticí to by šlo ale závit by musel jít pěkně ztuha no a ta matice by se musela stejně podélně rozříznout a upínat asi v kleštině. Ted' mě napadlo- co tak do šroubovice závitu namotat měkký železný drát, aby přesahoval průměr závitu a upnout to do kleštiny možná je to blbost ale za pokus by to stálo. Bob.
Bob
Kontaktovat uživatele:

21. 1. 2008, 6:50

To je jen obrázek nemá žádnou vypovídající schopnost říct o technologii obrábění konců závitů. Bob.
CZ_Pascal

21. 1. 2008, 6:54

Bob: No dyt jsem to taky nemaloval kvuli nejake technologii. Takhle si chci nechat ty srouby zakoncit a ptam se jestli tam nahodou nevidite nejakou zradu. Ty prumery 10mm jsem nakreslil dlouhé 13.5 mm abych mnel 0.5 milimetru prostor na dotazeni lozisek ktere jsou tlusta 14mm.
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“