Čínský frekvenční měnič
Pokiaľ viem, tak ASM má účinník pri menovitom zaťažení okolo 0,8-0,9, takže je to skôr odporová záťaž.
Vidím tam moment zotrvačnosti, ten LTSpice má v sebe nejaký dynamický model motora? Potom by bolo zaujímavé zmeniť zaťaženie skokom, čo sa stane s tým napätím v medziobvode. A možno keby si vykreslil fázový prúd a napätie v ustálenom stave, tak zistíš s akým účinníkom ten model motora pracuje.
Vidím tam moment zotrvačnosti, ten LTSpice má v sebe nejaký dynamický model motora? Potom by bolo zaujímavé zmeniť zaťaženie skokom, čo sa stane s tým napätím v medziobvode. A možno keby si vykreslil fázový prúd a napätie v ustálenom stave, tak zistíš s akým účinníkom ten model motora pracuje.
Tos C45-2000
IMHO nemá, musel jsem najít něco externího. Link na použitý model je už v původním postu: http://ltspicegoodies.ltwiki.org/Pwr.html#3ph_ACMotor (ještě jsem našel nějaký japonský model, ale ten se bez registrace na jedné stránce případně zaplacení 340USD na jiné nedal stáhnout, takže do něj jsem nešel
). Díky za hinty, až by byla zase chuť, můžu to zkusit. Příp. si může hrát někdo jiný (přidal jsem k původnímu postu i zdrojáky).
T.

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Je to trochu mimo číňana, ale jaký máte názor na řízení motoru s dvojitou hvězdou frekvenčákem?
Já to na smku zapojil samozřejmě jako jednoduchou hvězdu, před to fm a nastavit 400V. Na 50Hz točím 1420 otáček, takže můžu jít na cca 50 otáček vřetena a pojedu na cca 40 Hz. takže ideální provoz motoru. Rozumná maximálka 70 až 80 hertzu mi nedovolí jít na maximální točky vřetena, co by jely při zapojením dvojité. Má to smysl řešit přepínáním za fm se všemi negativy, nebo se na to vy... a oželet 3150 otáček? Bude to cca 2600 při 80 hertzech, ale půjde dolů moment. Díky
Já to na smku zapojil samozřejmě jako jednoduchou hvězdu, před to fm a nastavit 400V. Na 50Hz točím 1420 otáček, takže můžu jít na cca 50 otáček vřetena a pojedu na cca 40 Hz. takže ideální provoz motoru. Rozumná maximálka 70 až 80 hertzu mi nedovolí jít na maximální točky vřetena, co by jely při zapojením dvojité. Má to smysl řešit přepínáním za fm se všemi negativy, nebo se na to vy... a oželet 3150 otáček? Bude to cca 2600 při 80 hertzech, ale půjde dolů moment. Díky
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Mluvíš o dvourychlostním motoru (Dahlanderovo zapojení)? Já tento přepínač mám na svém soustruhu (už tam byl, tak jsem ho odtud nevyhodil
), mám to nastaveno na vyšší rychlost (dvojnásobný výkon oproti pomalé), budím to vektorovým 3x 230V měničem (mělo by to být 3x 380V) a zatím jsem neměl problém ani na malých rychlostech, nikdy jsem to na nižší rychlost nepřepínal. U tebe ale může být vše jinak, IMHO to záleží na tvém stroji a nejlépe (asi i jediná spolehlivá cesta) to zjistíš vyzkoušením.

Naposledy upravil(a) Thomeeque dne 26. 1. 2021, 11:39, celkem upraveno 5 x.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
klidně bych na měniči povolil 100Hz - zda na nich běžně pojedeš nebo ne ukáže čas a zkušenosti (proudy motorem, dostupný moment, hlučnost)
pokud přepínat za měničem - tak bych volil měnič, který umí dvoje nastavení a přepínat i to.
Měnič umožňuje napájet motor vyšší frekvencí - proč toho nevyužít, pokud to mechanika stroje zvládne/dovolí/potřebuji to - i nad těch 3 tis. otáček
pokud přepínat za měničem - tak bych volil měnič, který umí dvoje nastavení a přepínat i to.
Měnič umožňuje napájet motor vyšší frekvencí - proč toho nevyužít, pokud to mechanika stroje zvládne/dovolí/potřebuji to - i nad těch 3 tis. otáček
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Prečo rozumná maximálka 70-80 Hz? Kľudne môžeš ísť aj cez 100 Hz, obmedzené je to iba vyvážením rotora. Samozrejme pôjde moment aj výkon dolu, ale také otáčky budeš aj tak používať na malé priemery, takže potrebný moment bude malý. Ja by som to nechal tak, ako to máš teraz. Čo sa týka minimálnych otáčok, kľudne môžeš ísť aj na 5-10 Hz. Akurát pri dlhodobej prevádzke na nízke otáčky treba vyriešiť chladenie, keďže ten vetrák na motore nebude fungovať. Na vŕtačke napríklad závitujem na 5 Hz a funguje to bez problémov.
Tos C45-2000
Kluci moc diky! Ja niz jit nepotrebuju, pri 40 Hz a prevodovce nastavene dopomala jak to nejvic jde, bude mit vreteno asi 50 tocek, niz asi nepotrebuju. Pravda je ze na vysoke tocky to budou male veci a vic pouzivam mensi otacky, takze klesajici moment nebude vadit. Sto hertzu skusim, ted menim loziska v motoru, zdala se mi hlucna. Takze s novejma to pojede 

Ahoj
no zatím čas obrábění vůči práci na něm asi tak 1:1000000000000
Kdybys to viděl, musela převodovka a motor ven... Netekl vřeteník, ale převodovka
no zatím čas obrábění vůči práci na něm asi tak 1:1000000000000

Kdybys to viděl, musela převodovka a motor ven... Netekl vřeteník, ale převodovka

- OompaLoompa
1.) Ľudia s pocitom privilegovanosti, aby ich druhí vzdelávali.
2.) Brandoliniho zákon.
Ale poteším ťa. Ak by primárnym účelom frekvenčného meniča bolo podlahové kúrenie, tak máš iste recht

Áno, prevádzka motora výlučne pri menovitých otáčkach, a menovitom zaťažení

Musím povedať, že toto vlákno je zatiaľ neskutočne výživné!
už minimálne 3 perly z kategórie TOP10 roka 2021