Obrážečky

Odpovědět
Aris

27. 1. 2025, 8:09

Milan199 píše: 25. 1. 2025, 10:33
Aris píše: 25. 1. 2025, 8:06
Milan199 píše: 19. 1. 2025, 11:29 Krásná mašinka, cena nepotěší.
https://stroje.bazos.cz/inzerat/1968915 ... šepina.png
Mašinka krásná, ale mám k tomu pár postřehů.

Chybí tomu původní dělička. Samostatně nesehnatelné, navíc ke každému kusu byla párovaná, bo pevný koník. Myslím si, že bez téhle věci je to malá obrážečka, jako každá jiná. Vždyť MS200 je prakticky stejné velikosti.
Výhodou tohoto typu (H180 nebo také HE20) je právě v otočné kostce o třech stranách. Dělička - otočný svěrák - T drážky.

Další věc je cena. V sousedním Německu se prodávají v cenách od 500 do 1000 €. Tenhle stroj byl početný v dílnách Bundeswehru (a snad i na ponorkách). Takový stroj je lakovaný v tmavé khaki barvě. A jednak stroj z inzerátu. I u nás se prodával na bazoši zhruba za 20 tkč. Ale třeba si to kupce najde.
Díky za věcné připomínky. Cena je evidentně úlet, extra v době, kdy tu končí jedna firma za druhou. Jenom se mi líbí ten nápad s otočnou kostkou. Ta čtvrtá strana je jalová ?
Ta otočná kostka se mi líbí také. Čtvrtá strana je však nevyužitá. Než jsem si pořídil frézku tak jsem zvažoval tuhle obrážečku také. Tenkrát byla na bazoši asi za 20tkč a nechtělo se jí pryč. Ale nakonec jsem dal přednost FN.
Více k tomuto typu je zde:
https://forum.zerspanungsbude.net/view ... ck#p199254
Milan199

27. 1. 2025, 12:33

to Aris
Díky za prima odkaz. Na tu 4 stranu bych určitě dal magnet. Ale 60k mu za ni nedám a krom toho tu mám podobných "projektů", které čekají "až budu mít čas" už nějak moc. To budu dříve v sypkém stavu nežli to všechno udělám.
Imrich

7. 3. 2025, 6:06

Dobrý deň vospolok,
dostala sa mi do rúk obrážačka HOV 16, ktorú som kúpil hlavne z dôvodu - rozmeru, presne sa mi zmestila do dielne.Je v pomerne zanedbanom stave. Teším sa na postupný repas. Má, prosím Vás, niekto manuál ? Ako protihodnota napr.: tekuté ovocie a pod. Ďakujem predom
Zbýňa

7. 3. 2025, 6:37

Manuál nemám, ale vím o ní dost.
Imrich

7. 3. 2025, 6:59

Ahoj,
veľmi by si mi pomohol, keby si mi dal pár základných informácií:
1. stroj sa vie hýbať - ale ztuha , takže aký olej a kam. Vidím tam 2 hladinoznaky ale len 1 vypúšťací otvor na boku. Predpokladám, že olej sa naleje cez vrchný otvor po oddeklovaní. Olejoznaky sú nepriehľadné - tie rozoberiem a vyčistím po vypustení oleja.
2. Malá kužeľová prevodovka s pákou na pridávanie triesky je seknutá, keď zapnem páku, nereaguje.
3. Spojka - funguje
4. radenie rýchlosti - funguje.
5. Je dôležitý smer otáčania pohonu? - Pri čelnom pohľade sa točí excenter doľava ( je to možná príčina, prečo nejde posun do záberu ? )
Ešte mnoho ďaľších, ale to postupne.
Ďakujem za každú informáciu
Imro
Zbýňa

7. 3. 2025, 7:12

1. Olejoznak na levé straně je hladinový a do jeho poloviny je nalitý olej. Nalít ho můžeš po sundání horního deklu. Zároveň po spuštění mašiny zjistíš jestli čerpadlo čerpá olej do horní misky odkud to pak při otevření ventilu na horním deklu do olejoznaku na pravé straně a pak do rezervoárku ke smykadlu. Částečně to pochopíš právě po demntáži horního deklu. Ten se ani nemusí těsnit. Já to mazání otevřením ventilu nepoužívám, protože je z toho hrozná olejnička, ale mažu normálně ruční olejničkou na vedení smykadla. Zbytek mašiny se buď maže opět olejničkou nebo automaticky čerpadlem uvnitř mašiny.
2. Ta zadní kuželovou převodovku mám pořád sepnutou. Posuv zařazuju tou vodorobnou pákou zespod napravo. Zvlášť při malým posuvu je potřeba tu páku chvíli podržet, aby zapadla zubová spojka s obdélníkovými zuby.
3. to je dobře. Je tam spojka kombinovaná s brzdou. Obojí lze doseřídit po demntáži levého deklu ( je to popsáno tuším v manuálu k HOV25)
4. supr
5. V originále je tam na to šipka a tuším, že je doprava (na excentru u oka ojnice), ale musím to pro jistotu zkontrolovat. Nemyslím si, že to má vliv na posuv. Jeden čas jsem jí proháněl i obráceně

až budu v dílně mohu ti načit video jak co má fungovat.
Imrich

11. 3. 2025, 9:11

Ahoj,
Takže mazanie - vyhral som sa s tým, veľmi pekný systém. Skúsil som len pár krát stlačiť prívod do šmýkadla - fakt to tečie ako divé - nebudem používať. Ako píšeš olejnička to istí. :)
Horšie je to s posuvom.
IRU.rar
(3.03 MiB) Staženo 39 x
V prílohe je video posuvovej ( prešmykovej )spojky - len prešmykovala na mieste. Odpojil som tiahlo a teda bez záťaže funguje. Nevieš, ako sa dá táto spojka nastaviť na väčšiu silu ? Pozeral som návod HOV 25, ale nie je to tam . Postupne som šiel ďalej. Vrchná bočná spojko - brzda viď. ďaľšia príloha - bez pohybu, šiel som ďalej, spodná kuželová prevodovka bez pohybu. Problém priamo v stole. Po2- hodinovom čistení a debordelizácie sa dá prepnúť spodná zubová spojka. Rozhýbal som to celé. Problém so zaseknutým stolom sa prejavil v tej brzdospojke. Sú tam 2 šípky. Vrchný kolík je pohnutý - poloustrihnutý a spodný brzdový segment má vôľu - asi neplní svoju funkciu. Následne to rozoberiem a uvidím. Spravím fotky a pošlem.
Přílohy
IMG_0895.JPEG
Imrich

13. 3. 2025, 8:13

.....podarilo sa, len som vymenil kolíky a zložil a všetko funguje. Ešte mám problém s pohonom šmýkadla. Na excentri je utrhnutá nastavovacia skrutka. Je to TR 12 ľavý závit. Mohol by si to odfotiť, aby som nwemusel improvizovať? Ďakujem, pozdravujem.
Imrich

13. 3. 2025, 8:14

excenter.jpeg
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“