Pořízení frézky
Rozjezd tý 125 pravděpodobně nikdy nevyužiješ, abys dělal třeba tak veliký čelo. A její vyšší tuhost, resp dostaneš do ní silnější tyče, se kterejma se dostaneš hloubš (jsou i delší ) obejdeš menší rychlostí a šponou. S menší hlavou budeš mít menší vyložení na vřetenu, a bude lehčí. Takový maximum je VHU80, nebo starší VHU56. Na tu tvou 20 by byla ideální VHU36.
Jinak jak psal Milan, ta hlava je na šlichtování, a na to ti stačí i malý Sigmy, nebo VHS.
S velkou hlavou se taky nikam nevejdeš, ale to tě vzhledem k rozjezdům co máš nemusí trápit.
Kromě 36 a 56 mám všechny a 125 jsem nikdy nepotřeboval použít.
Jinak jak psal Milan, ta hlava je na šlichtování, a na to ti stačí i malý Sigmy, nebo VHS.
S velkou hlavou se taky nikam nevejdeš, ale to tě vzhledem k rozjezdům co máš nemusí trápit.
Kromě 36 a 56 mám všechny a 125 jsem nikdy nepotřeboval použít.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
No mojí novou 32ku co jsem poustel nikdo nechtěl
Samo uz je fuč
viewtopic.php?p=481757&hilit=Vhu32#p481757

viewtopic.php?p=481757&hilit=Vhu32#p481757
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Bavit se o 125 do FN20 je opravdu mimo mísu. Takže jak bylo napsáno ideálně VHU36 nebo nepřeberný sortiment nepoháněných. S tím šlichtováním je to sice pěkná teorie, ale když bude potřebovat na běžné konvenční frézce třeba díru 50, tak stejně skončíte třeba u třicítky vrtáku a pak už budete hlodat pouze vyvrtávačkou. I s malou hlavou a radecovým nožem není 2mm na průměr problém, je to i celkem rychle.
-
Hádam pre ešte lepšiu predstavu dodám, že k FNGJ32, čo je predsalen trochu väčší stroj bola ako zvláštne príslušenstvo dodávaná VHU36. Každá väčšia ti uberie viac z miesta v Z, ono sa to síce nezdá, ale v zostave VHU-nôž-obrobok-zverák zistíš, že toho miesta zas až tak moc nezostáva.
VHU36 má max. vyvrtavaný priemer nejakých 230 mm.
Ešte dodám, že sa mi páči použitie korunkových vrtákov na menšej frézke na vŕtanie veľkych dier. Stefan Gotteswinter ich často používa na Deckel FP1.
VHU36 má max. vyvrtavaný priemer nejakých 230 mm.
Ešte dodám, že sa mi páči použitie korunkových vrtákov na menšej frézke na vŕtanie veľkych dier. Stefan Gotteswinter ich často používa na Deckel FP1.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Jasný no. Pokud je toho víc, tak bagruju všechno tyčí, přidávám od oka, je to rychlejší, a až na dojezd když na tom hodně záleží, tak nahodím hlavu dojedu to s ní. Ale většinou spíš jenom naklapnu hodinky a dojedu to i tou tyčí.
Na začátku se shromažďuje hromada příslušenství a časem se to vytříbí na dvě upínky, jednu tyč a dva nožíky, nejpohodlnější cesta, a tu díru udělám úplně stejně.
To kde ty hlavy a spíš ty malý sigmy používám, je právě malá díra, kam už se tyč s nožem nevejde, což je tak od tý 20 dolů a tam by 125 i 80 byla dost nešťastná, nebylo by přes ní nic vidět a ještě futrovat malý nožíky v případě 125 do 32mm díry.. Další věc je řezná rychlost. U malý tyče na malým průměru ji můžu víc roztočit, v podstatě když nebude drnčet jak vrták. Nedovedu si to představit u těch VHUček.
Určitě to nezatracuju, ale na to malý FNG bych viděl optimálně tu 36, sigmy a případně do SK posbírat vyvrtávací tyče s těma nožovejma jednotkama, ty jsou výborný.
Osobně ale, kdybych to musel řešit (a protože mám i malou frézku, kde vyvrtávání taky může nastat) tak přímou 20mm kleštinu ( u SK upínač), do ní si na soustruhu udělat tyč a do ní malý radeco. Bude to zabírat minimum místa, půjde to točit, bude to zadarmo, a při troše rozumu si jich může nadělat hromadu a tu práci to udělá. Otázka je, když dojde na to, že by pak potreboval udělat čelo, jak by bylo velký, malý se dá udělat vyloženým nožíkem s kolmým ostřím. Pokud by mělo bejt nejak moc velký, to by pak to VHU bylo vhodný.
To se ale už bavíme o možným budoucím obrobku, a jsem zase u W100A..
Na začátku se shromažďuje hromada příslušenství a časem se to vytříbí na dvě upínky, jednu tyč a dva nožíky, nejpohodlnější cesta, a tu díru udělám úplně stejně.
To kde ty hlavy a spíš ty malý sigmy používám, je právě malá díra, kam už se tyč s nožem nevejde, což je tak od tý 20 dolů a tam by 125 i 80 byla dost nešťastná, nebylo by přes ní nic vidět a ještě futrovat malý nožíky v případě 125 do 32mm díry.. Další věc je řezná rychlost. U malý tyče na malým průměru ji můžu víc roztočit, v podstatě když nebude drnčet jak vrták. Nedovedu si to představit u těch VHUček.
Určitě to nezatracuju, ale na to malý FNG bych viděl optimálně tu 36, sigmy a případně do SK posbírat vyvrtávací tyče s těma nožovejma jednotkama, ty jsou výborný.
Osobně ale, kdybych to musel řešit (a protože mám i malou frézku, kde vyvrtávání taky může nastat) tak přímou 20mm kleštinu ( u SK upínač), do ní si na soustruhu udělat tyč a do ní malý radeco. Bude to zabírat minimum místa, půjde to točit, bude to zadarmo, a při troše rozumu si jich může nadělat hromadu a tu práci to udělá. Otázka je, když dojde na to, že by pak potreboval udělat čelo, jak by bylo velký, malý se dá udělat vyloženým nožíkem s kolmým ostřím. Pokud by mělo bejt nejak moc velký, to by pak to VHU bylo vhodný.
To se ale už bavíme o možným budoucím obrobku, a jsem zase u W100A..
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Jenom k tomu "převrtávání" děr, když už vrták nestačí.Zbýňa píše: ↑16. 2. 2025, 8:33 Bavit se o 125 do FN20 je opravdu mimo mísu. Takže jak bylo napsáno ideálně VHU36 nebo nepřeberný sortiment nepoháněných. S tím šlichtováním je to sice pěkná teorie, ale když bude potřebovat na běžné konvenční frézce třeba díru 50, tak stejně skončíte třeba u třicítky vrtáku a pak už budete hlodat pouze vyvrtávačkou. I s malou hlavou a radecovým nožem není 2mm na průměr problém, je to i celkem rychle.
Protože mám malinkou frézku s motorem 1,1 kW a bez převodovky, tak mi to utáhne horko těžko // do oceli // tak 16 vrták. Tak jsem si nakoupil výhrubníky, které jsou na netu docela často k mání a ten výhrubník je schopen vzít tak od 3 mm výše // podle průměru // . No a to je to co mi akorát utáhne mašina.
Jinak jsou skvělé vyvrtávací // hrubovací tyče // nebo i kopinaté vrtáky. Obojí je občas na netu k vidění.
S těma jsem se celkem trápil, jeden jsem rozlomil, jeden jsem překroutil na trnu.. jede jede, samozřejmě s výplachem, a po nějakých 30ti mm se sekne a mašina ho lupne, a mohl jsem ho vytahovat jak jsem chtěl abych špony vyvezl..zverodoktor píše: ↑16. 2. 2025, 9:04
Nakonec ty větší díry (dělám si momentový desky na motory, 50mm síly) dělám tak, že tu korunku (96mm) upnu do držáku do saní a trošku ji rozhodím, takže mi jede po elipse, a místo 4mm dělá třeba 6mm a tam už to funguje perfektně a výplach stíhá. Samozřejmě dochází k tomu, že se nějaký zuby zatěžují víc díky tý elipse, ale je to pod olejem, tak zatím ostří beze ztrát. To ale funguje u vyvrtávačky s lícní deskou. V běžný frézce ne.
Viděl jsem to samozřejmě jak na YT tohle dělaj radiálkou do 50 platle dolů a funguje to, ale mě to prostě nešlo. Bavíme se o těchto typech
Tyhle korunky používám v magnetické vrtačce, standart emulze, 50ka žádný problém, ale pravda je že je do fenky nedávám. A vrtám max průměr 50, takže při větším to může být fakt problém. Raši si matroš napřed odvrtám na ponku a pak došlechtím už na frézceDwPetr píše: ↑16. 2. 2025, 9:49S těma jsem se celkem trápil, jeden jsem rozlomil, jeden jsem překroutil na trnu.. jede jede, samozřejmě s výplachem, a po nějakých 30ti mm se sekne a mašina ho lupne, a mohl jsem ho vytahovat jak jsem chtěl abych špony vyvezl..zverodoktor píše: ↑16. 2. 2025, 9:04
Nakonec ty větší díry (dělám si momentový desky na motory, 50mm síly) dělám tak, že tu korunku (96mm) upnu do držáku do saní a trošku ji rozhodím, takže mi jede po elipse, a místo 4mm dělá třeba 6mm a tam už to funguje perfektně a výplach stíhá. Samozřejmě dochází k tomu, že se nějaký zuby zatěžují víc díky tý elipse, ale je to pod olejem, tak zatím ostří beze ztrát. To ale funguje u vyvrtávačky s lícní deskou. V běžný frézce ne.
Viděl jsem to samozřejmě jak na YT tohle dělaj radiálkou do 50 platle dolů a funguje to, ale mě to prostě nešlo. Bavíme se o těchto typech
Screenshot_20250216_105130_Samsung Internet.jpg
Oni se hlavně na horizontky používaly 2 nebo 4 břité. Mělo to drážku na pero na klasický trn nebo výřez na čep - ty vícebřité se nechali otočit a mohl jsi zpětně vyvrtávat /zahlubovat/. Pak byly slovenský hlavy VUNAR. Mělo to vnitřní výplach. A ty měli dvě VBD a výměnný korunky /weldon/ - uchycení ISO 50 nebo se tam nechali dát dělový vrtáky. Když to dám na frézku, tak musím dotáhnout všechny zpevnění. Je to na nějakou WHN 10 minimálně
. Funguje to ale výborně. Jestli to někde vyhrabu, tak dám foto.
Pak jsou ještě takový tyčky MK2 výš a ty měli na konci obdélníkový výřez na dvoubřité radeko. Je to nejspíš ze SIPky. Kdo chce, návod si najde. Všeobecně tyhle starý stroje to měli vychytaný a ti lidé nebyli žádný blbci. Nedávno jsme o tom diskutili, jak to měli třeba vychytaný vaklautomaty. Mají takový prizma lunetky atd. Moc pěkně udělaný.

Pak jsou ještě takový tyčky MK2 výš a ty měli na konci obdélníkový výřez na dvoubřité radeko. Je to nejspíš ze SIPky. Kdo chce, návod si najde. Všeobecně tyhle starý stroje to měli vychytaný a ti lidé nebyli žádný blbci. Nedávno jsme o tom diskutili, jak to měli třeba vychytaný vaklautomaty. Mají takový prizma lunetky atd. Moc pěkně udělaný.
Magnetku mám právě s MK dutinou, ta nemá tolik místa na ty velký korunky, na tu 96 jsem ji musel otočit magnet a to už neudrží, navíc další chyba, že nemám regulaci otáček, takže to bylo na ten průměr moc rychlý a drnčelo to.
Výrobu dělovýho vrtáků s výplachem jsem měl už nachystanou, to rozhození byl takovej poslední pokus, protože další korunku bych už nekupoval, naštěstí to zafungovalo dobře.
Na hrubovanie otvorov používam tuto velkú MAS hlavu. Je dosť tuhá, a ak sa nepoužijú nožíky zbytočne dlhé, ide to velmy rýchlo, a hlavne bez vybrácií. Výhoda sú aj tie nádstavce, že sa nemusia vložkovať nožíky, a vďaka sánkam sa dá rýchlo pestaviť. Nožíky s VBD sú velká výhoda, treba sa vyvarovať velkých rádiusov, na dokončovanie niečo ako je na fote.
Na malé otvory je super táto malá, s celokarbidovými nožíkmi robí presne, a krásny povrch. V MAS-ke vedeli čo robia 
Sežen 36ku, občas se vyskytují, musíš být trpělivý a projíždět bazoš a sbazar, občas koukám i na slovenský bazoš. Sehnal jsem novou, nebo skoro nejetou, komplet v kufříku. Ale vem klidně i holátko

Ale nepohrdni ani VHSkou, jen taky malou, 10-125 bohatě stačí