Absence pulzu Z se sice dá nějakým počítáním generovat, ale je tu pár úskalí. Už si myslím, že je závit hotovej, odjedu suportem, zastavím vřeteno vezmu matici nebo kalibr kroutím sem a tam a pak potřebuju závit třena ještě dolíznout. V tu chvíli už ten čítač musí počítat dopředu i dozadu a celkově program narůstá. Proto volím Z.

Samotné řezání dělám takto. Najedu si nožem na začátek závitu a označím tlačítkem OK. Najedu na konec závitu a opět označím tlačítkem OK. Na displeji se mi ukáže délka závitu v mm, ale já samozřejmě počítám v krocích motoru. Každý pohyb směrem od vřetena je delší o 200 kroků a pak se 200 kroků vrátím, abych vymezil vůli trapézové matice šroubu.
Tlačítkem návrat rychle přejedu s nožem na začátek závitu vč. vymezení vůle, pustím vřeteno. Otáčení vřetena hlídám samostatným pinem. Pokud je vše OK aktivuje se systém přerušení jedno čeká na tlačítko "závit", pro sychr počkám na druhý pulz Z a pouštím hlavní přerušovací smyčku. Ta generuje signál STEP podle předem nastavených parametrů. Na konci závit se suport zastaví a já ručně vyjedu nožem ze záběru a opět tlačítko "návrat" a na začátek pak nastavým nový úběr mám samozřejmě DRO a opět tlačítko "závit". Tohle opakuju až do požadované hloubky závitu. Krom toho mám ještě tlačítko "odjezd suportu" a "návrat", abych si mohl ten závit překontrolovat fyzicky. Celé to funguje na stroji TOS Mn80. Prakticky to emuluje ozubená kola a stoupání závitu je nezávislé na otáčkách vřetena. Pokud vřeteno vypnu, zastaví se i suport a nedojde k poškození ani nože ani závitu.
Kromě závitů mám možnost ještě prostě pohybovat suportem, rychlost řídím potenciometrem a samozřejmě tam mám stavitelný elektronický doraz. U této funkce měním krokování motoru ze 400 step/ot na 1600 step/ot aby byl pohyb plynulý. Používám driver Leadshine M542 a napájení cca 38V.
edit. Samozřejmě by bylo možné omotorovat i suport a pak by už to bylo NC. O to však nestojím, přesněji krásnou starou Mn80 takhle nezprasím.