CNC Cjuz - frézování hliníku

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
dendy

11. 5. 2013, 10:27

Tím proměřil tuhost stroje nebo vůli na trapezovem šroubu? Asi obojí.!
packa

11. 5. 2013, 10:30

jo obojí
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2013, 7:22

Tak jsem dnes poprvé popojel s jednou osou.
Některé poznatky jsou kladné jiné méně tak pro info ostatním.
Použil jsem driver M542, protože na jiné pokusy nebyl čas a proudově běžně dostupné IO prostě byly pro motory 3Nm / 4,2A / 2,73V ne úplně vhodné.

:)
Se šroubem 12x2 a napájením jen 24V! se dá jet 1,5m/min. Startovací rychlost je kolem 0,3m/min, driver živým klasickým obdelníkem z generátoru. Na 1,5m/min se dostanu za dobu co se dá stihnout rukou otočit knoflík na frekvenci :)
Toto je velice pozitivní neboť jsem počítal rychlost kolem 0,2m/min a když budu driver napájet 48V dostanu se na desetinásobek nebo víc.

:(
Dělá to hrozný rachot. Protože jsem v práci používal jen serva je to proti krokáčům mazec.

Snad se dostanu v brzské době k nějakému reálnému X/Y pohybu které bude stát za video.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

23. 6. 2013, 12:54

Tak první pokus
cnc20.jpg
Na videu je ukázka jak to vypadá když se trochu přežene s nastavením (bohužel stopa tužky není moc vidět)
http://youtu.be/GrVV2T4zkwo

PS: To zrcadlení jsem zatím neřešil, vím o tom :)
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

29. 6. 2013, 7:43

Potřeboval bych učinit rohodnutí a nevím co bude lepší

Na obrázku jsou vedení na osu Z a nevím zda je nechat takto dole a vřeteno uchytit výš nebo naopak posunout o naznačený kousek (10cm) vedení Z nahoru a vřeteno radši vysunout více dolů.
Deska osy Z bude jezdit buď ke krokovému motoru a nebo jen k domku s uložením trapézu, když bych chtěl aby jezdila až nahoru musím podložit vedení dvěma páskami z 15mm Al
Vřeteno bude z trubky Al-60x10 v tom ložiska a v nich prodloužená kleština

cnc22.jpg
Josef
Sponzor fora

29. 6. 2013, 8:03

Máš to naopak. Dej domky na osový kříž Y/Z a vedení na osu Z. Dosáhneš větší světlosti v ose Z a té, jak brzy zjistíš není nikdy dost.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

29. 6. 2013, 10:08

Super nápad, ta světlost mě taky trápila. Nebude se to však moc prohýbat?
Pořád mi uložení té podepřené tyče na plochu sedí víc, zvláště když jsou v ní jen dva šrouby M5 na těch 250mm.

nevim.gif
EDIT:
když o tom tak přemýšlím pokud dám desku po celé délce vedení bude to pevnostně srovnatelné, akorát to tam takto asi rozumě nedostanu :( radši oželím světlost než velké vysunutí vřetene mimo střed stolu
RaS

30. 6. 2013, 8:10

tak to takhle vyztuž..
nevim.gif
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
stihacka
Kontaktovat uživatele:

30. 6. 2013, 8:57

Mrkni na moji, tak nejak je to mysleno. Tohle opravdu neni dobry. Potrebujes aby ti nic neslo niz nez je klestina, nejlip mit vreteno kousek vysunuty dolu. A jeste bych to vreteno uchytil na dva takovy drzaky, jeden co nejniz a druhej zas co nejvys.
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

30. 6. 2013, 7:21

Tak jsem to nakonec udělal = blbě :D
No všechno bylo tak myšleno takže se mi nechce to celé překopávat. Světlost je 110mm což mi bohatě stačí když počítám gravírování, a díly z překližky (zvih osy Z 220mm)
Pro vřeteno udělám ještě jeden držák aby bylo uchycení tužší. Celá kleština bude uložena v ložiscích v trubce vedle, vřeteno bude jeden celek.

PS: Správně to udělám na druhém CNC, tenhle je pro získání zkušeností :)

cnc26.jpg
cnc25.jpg
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 7. 2013, 6:59

Moc hezká práce.

Je naprosto běžné, že vidíme na svých strojích spoustu chyb dřív, než je stroj vůbec hotový, takže do provozu ho uvádíme už jako silně kompromisní. Já to tak mám taky. Myslím ale, že na podobném principu pracují i profi firmy. Rozdíl je v tom, že oni mají peníze na to, aby okamžitě začali dělat druhý prototyp, kde už to bude vychytané. A něco jako "ztráta budovatelského elánu" neřeší, prostě jsou tam zaměstnaní lidi, kteří musej makat, aby měli prachy :D

Další poznatek mám takový, že i když se při konstrukci dopustíme spoustu zásadních prohřešků proti obecným pravidlům, tak nakonec to stejně nějak funguje. Vždy je to nějak použitelné, a vždy se to dá hóódně vylepšovat. Podle mě nedostatek zkušeností se dá docela dobře nahradit elánem, pracovitostí a houževnatostí, prostě "tahem na branku", ale obráceně to nefunguje.
Petr Spáčil
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

2. 7. 2013, 7:04

jo to plne souhlasim, temer nic nemuze byt dokonale napoprve
ale nekdy fakt nechapu jak nekteri lide na tomhle foru uplne ignoruji dobre rady ve chvili kdy jeste treba ani nazacali
(vubec to nemusi byt tohle vlakno)
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2013, 7:38

Tak jsem testoval značení laserem. Používám modrou LED 1W s optikou.
Záměr je nejdříve na dřevo nakreslit potřebné motivy (body a čáry pro sesazení) a následně vyfrézovat.

http://youtu.be/YltLlhRYgJg
cnc27.jpg
Kvako1
Sponzor fora

4. 7. 2013, 7:45

napřed nakreslit a pak frezovat ? tomyslíš jak ?? to rovnou vyfrezuj ne...
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

4. 7. 2013, 8:43

Kvako1 píše:napřed nakreslit a pak frezovat ? tomyslíš jak ?? to rovnou vyfrezuj ne...
Dobré :D
Na dílech modelu jsou potřeba různé pomocné linky pro správné zapozicování, popisky které díly kam patří apod. Samozřejmě nebudu frézovat to co nakresím :)
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“