takže on vlastně musí být zespoda přidělaný, aby nevyplaval a váhy se vyrovnaly
Pokud to vážíš na váze tak by hmotnost vody s ponořeným míčkem i tím který vyplave měla být stejná.Onder píše: ↑19. 11. 2021, 8:11 Snad jsem nepodváděl, když jsem si vzal kuchyňskou váhu, nalil tam vodu a strčil tam prsty. No váha se zvětšila. Takže za mě to zůstane v rovnováze. Kdyby ten pingpongový míček nebyl zavěšený, tak by vyplaval nahoru a asi by pak ta sklenička byla i lehčí, protože můj experiment
Zdenek Valter píše: ↑19. 11. 2021, 8:21Pokud to vážíš na váze tak by hmotnost vody s ponořeným míčkem i tím který vyplave měla být stejná.Onder píše: ↑19. 11. 2021, 8:11 Snad jsem nepodváděl, když jsem si vzal kuchyňskou váhu, nalil tam vodu a strčil tam prsty. No váha se zvětšila. Takže za mě to zůstane v rovnováze. Kdyby ten pingpongový míček nebyl zavěšený, tak by vyplaval nahoru a asi by pak ta sklenička byla i lehčí, protože můj experiment
Ja by som to zakreslil takto Reakčná sila -Fvzt pôsobí v obidvoch prípadoch na dno nádoby. V prípade vľavo je však ešte sila F1, ktorá pôsobí na lanko opačným smerom ako reakčná vztlaková sila. Veľkosť tejto sily je nižšia o tiaž loptičky a lanka. Takže celková sila F pôsobiaca na dno nádoby vľavo odpovedá tiažovej sile pôsobiacej na lanko a loptičku. Napravo je F rovná veľkosti reakčnej sily -Fvzt.Zdenek Valter píše: ↑19. 11. 2021, 8:17Tak je tam dokresli
Uvidíš, že se vyruší - uplatní se jen hmotnost pinpongáče![]()
Jenže to je jiný případ než s tím pinpogovým míčkem.Onder píše: ↑19. 11. 2021, 8:45Zdenek Valter píše: ↑19. 11. 2021, 8:21Pokud to vážíš na váze tak by hmotnost vody s ponořeným míčkem i tím který vyplave měla být stejná.Onder píše: ↑19. 11. 2021, 8:11 Snad jsem nepodváděl, když jsem si vzal kuchyňskou váhu, nalil tam vodu a strčil tam prsty. No váha se zvětšila. Takže za mě to zůstane v rovnováze. Kdyby ten pingpongový míček nebyl zavěšený, tak by vyplaval nahoru a asi by pak ta sklenička byla i lehčí, protože můj experiment
teď už váhu vytahovat nebudu, ale když se zamyslím, že když jsem do skleničky strčil prsty a hmostnost se zvětšíla - tzn případ, kdy já nejsem nijak spojen s tou nádržkou ( gumový míček).
No možná je čas aby nás Víťa rozsoudilOnder píše: ↑19. 11. 2021, 8:45Takže s tím co jsi napsal nesouhlasím, protože ponoření zjevně vytváří sílu z mého experimentu.
mě připadá, že ten ponořený objem vytvoří tu sílu, která obě kádinky srovná. Pingpongáč je zavěšený protože má malou hustotu a vyplaval by ( ale trošičku i váží, takže určitě i přidává na hmotnosti jako celku, to co vlastně myslíš ty - z čehož si tak trošičku myslím, že přeci jen tahle kádinka je troooooooooošiličku těžší. Jestli takový malý rozdíl na rozhýbaní takové váhy stačí nevím, já jsem s tím nikdy nepřišel do styku, (jiná generace).
To je právě to, že nevyruší. To jsem si z počátku myslel. Vem si digiváhu, dej na ní sklenku s vodou a vynuluj. Pak na provázku ponoř nějaké těleso. Dokuď se nedotkneš dna, tak váha ukazuje jen hmotnost vody tělesem vytlačené. Takto se zjišťuje objem tvarového tělesa.Zdenek Valter píše: ↑19. 11. 2021, 8:06No jenže z mého obrázku plyne, že větší síla G působí na rameno s pinpongáčem - hmotnost vody je v obou kádinkách stejná.
Oba míčky jsou nadlehčovány stejnou silou protože v obou kádinkách jsou stejně veliké balonky - síla se tedy na ramenech vyruší.
To totiž nikomu nedá, napsat jen odpověď bez nějakého zdůvodnění. To k tomu přeci patří