Ložiska z číny zkušenosti

Stroje zahranicni produkce, napr. z ciny a podobne, pouze podlozene informace o kvalite a potrebnych upravach takoveho stroje aby byl pouzitelny
martasg1
Sponzor fora

14. 5. 2025, 8:32

Ahoj, chlapi děkuju za reakce, určitě jsou tam věci co se mi hodí a zapamatuju si. Díky.
Jinak jsem se zatím odhodlal rozpitvat jeden náhradní (už poškozený) vtahovací kus viz. tady: viewtopic.php?t=47644
:D
Takže pokud tímhle začnu? že to vyšroubuju z vřetena a zkontroluju? Tak s tím asi nic nezkazím ne? No možná to tam bude vlepený na závitu?
Vládo zastav prosím prodej levné elektřiny na burzu a nákup drahé pro nás čechy
PRUDIČ

16. 5. 2025, 6:36

martasg1 píše: 14. 5. 2025, 8:32 Ahoj, chlapi děkuju za reakce, určitě jsou tam věci co se mi hodí a zapamatuju si. Díky.
Jinak jsem se zatím odhodlal rozpitvat jeden náhradní (už poškozený) vtahovací kus viz. tady: viewtopic.php?t=47644
:D
Takže pokud tímhle začnu? že to vyšroubuju z vřetena a zkontroluju? Tak s tím asi nic nezkazím ne? No možná to tam bude vlepený na závitu?
Tak dobře že ses do toho pustil. Nakonec zjistíš že to není zas takový problém a budeš přemýšlet jak je možné za to chtít 250tis jak jsi psal :D
Demontáž vřetene: https://drive.google.com/…ing
Přidám nějaké foto co jsem udělal při výměně ložisek vřetene routru s ATC. Jedná se o typ 62-2.5 StA W32F, ot. do 60 tis. Bylo to trošku náročnější poněvač mi samozřejmě výrobce nepomohl a nic jsem nenašel. Postupně jsem ale přišel na vše jak demontovat a povedlo se to i vyvážit. Když jsem viděl že i výrobce vyvažuje tyto vřetena ručním vybrušováním vyvažovacích kroužků tak jsem si řekl že to zkusím a povedlo se. Akorát když mám pouze jednoosý vibrometr tak je to trochu zdlouhavé. Zkusím krátce popsat. Kroužek popíšeš po obvodu po čtvrtinách čísly 1 až 4. V těchto místech budeš ubrušovat. Uděláš si tabulku do které budeš zapisovat hodnoty z vibrometru. Ubrousíš malinko u 1 a zapíšeš hodnotu, potom u 2 atd. Budeš sledovat kdy se to horší a lepší. Když to uděláš vícekrát začneš chápat jak to funguje a potom budeš ladil nejlepší hodnotu. Potom to samé u druhého kroužku, příp. to budeš muset střídat. Tento postup je fakt minimum ale s měřákem za 10tis to lépe asi nejde. Pokud bys měl 2 osý měřák , bude ti to po kalibraci s dodaným závaží vypočítávat kolik kde ubrat či přidat. Akorát netuším kde takovou hračku sehnat za dostupný peníz, v čříně to možné nebude tak drahé. Česká firma je nabízí za cca 200 tis. No ale po první opravě vřetene doma sis na něj vydělal že :D
PRUDIČ

16. 5. 2025, 6:37

No zkusím odkaz jinak snad to půjde https://drive.google.com/drive/folders/ ... KpoLJ6iDHs
PRUDIČ

18. 5. 2025, 8:50

Dnes jsem složil to vřeteno a vypadá to velmi dobře. Házivost do 0,001mm . Ložiska přeměřeny komplet a nenašel jsem jedinou odchylku. Předepětí je z výroby nastaveno na cca 0,002mm. Když přidám fotky...
Dawe

19. 5. 2025, 8:32

PRUDIČ> takhle se to vyvazovat neda.
Vyvazuje se to dynamicky, proto ve dvou rovinach. A musis naraz, protoze jen tak si udrzis staticke vyvazeni.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
PRUDIČ

20. 5. 2025, 5:01

Dawe píše: 19. 5. 2025, 8:32 PRUDIČ> takhle se to vyvazovat neda.
Vyvazuje se to dynamicky, proto ve dvou rovinach. A musis naraz, protoze jen tak si udrzis staticke vyvazeni.
Jo já vím že to jde lépe však jsem to taky popsal. Ale vyvážil jsem vřeteno do 60tis a šlo to tak asi dá. Bez vyvážení to nešlo roztočit ani na 10 tis... Jen to zabere více času a trpělivosti... :D
Dawe

20. 5. 2025, 2:24

PRUDIČ> ta tva metoda je tim "zkousenim" podobna metode vyvazovani ve dvou rovinach s koeficienty vlivu.
Tu taky muzes udelat jen s jednim snimacem (bud v tuhem ulozeni akcelerometrem, nebo pruznem ulozeni treba piezo nebo jinym snimacem polohy). Jen ti tam chybi snimani uhlove polohy a ta analyticka cast vyhodnoceni a vypoctu na zaklade ampitudy a faze - 4 rovnice.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Odpovědět

Zpět na „zahranicni produkce“