FRÉZKA PAVLÍNA

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
pavlaxy

17. 10. 2012, 10:36

Ahojky všichni ,
hecování mám ráda a tak jsem se tedy pustila do pětiosy rovnou jak zde bylo navrženo...
Čtvrtá osa je jasná = otočný dělící stůl přijde o dělící desku a kličku ručního otáčení = místo toho bude AC servomotor se šnekovou převodovkou :D :P
Pátá osa je zde na náčrtu jak si ji představuji a očekávám návrhy co udělat jinak.......... :oops:

PÁTÁ PRŮCHOZÍ OSA

1 Univerzálka Ф 160mm TOS (průchod univerzálkou je 41mm)
2 Ložisko Ф 140mm/Ф 80mm/26mm ZKL1216K 2kusy
3 Rozpěrný kroužek Ф 140mm
4 Hřídel dutá Ф 80mm vnější , Ф 45mm vnitřní (průchod univerzálkou je 41mm)
4A Deska Ф 160mm
5 Matice zajišťovací
5A Předepínací trubka
6 Řemenice zubová se svěrným pouzdrem vnitřní Ф 60mm /vnější Ф 140mm/šířka 28,3/
xxx zubů
7 Řemen
8 Řemenice zubová se svěrným pouzdrem vnitřní Ф 22mm /vnější Ф 69mm/šířka 28,3/44 zubů
9 Ložisko +
9A Napínací šroub řemenu
10 Hřídel stupňovitý řemenice 6 Ф 22mm vnější/ Ф 12mm
11 Servomotor AC Berger-Lahr ,šneková převodovka,I=525:22,N=250RPM,M=3,5Nm nominálně
12 Ložisko hřídele Ф 12mm(=ložiskem průchod převodovkou)

SESTAVA 1 jsou posice 1,2,3,4,4A,5,5A,6
SESTAVA 2 jsou posice 8,9,9A,10,11,12
SESTAVA 3 Deska upínací + Desky pro Sestavy 1 a 2

Kryt na celou 5.OSU , vodotěsný,inox plech cca TL.3mm
Konektor Harting/Wieland atd. , vodotěsný
Oko transportní
Přílohy
Pátá OSA_schema pohonu.jpg
Kvako1
Sponzor fora

18. 10. 2012, 6:48

Ahoj. nepřehániš to trošku stou tloušťkou ?
hřidel 45 dira 80 venek a ty šilene ložiska... mam doma origoš hřidel z dirou 40 a z venku je 55 . to uplně dostačuje pak ti stačí ložiska 55x100x22 myslím..
mam to ze soustruhu. pak ti budou stačit i menší řemenice atd.. :wink:
pavlaxy

18. 10. 2012, 6:58

Ta ložiska jsou ze zásob a tedy "levná" i když nejsou s kosoúhlým stykem tak si myslím že to předepnutí snesou.uvažovala jsem o menších,ale cena je zbytečně vysoká ...
Hřídel jsem uvažovala ze silnostěné trubky než z plného materiálu a rozměry je právě potřeba doladit..stejně zatím nevím kde se budou díly vyrábět :oops:
Jinak soustruh je také v plánu a možná že by se mi ta hřídel hodila ,to je jiná jde už o otáčky atd... :D :P
RaS

18. 10. 2012, 7:56

ono, že je něco doma a tedy zadarmo a pak navíc musím koupit větší trubky a dělat větší konstrukci ve finále neznamená, že to bude levnější.. mimochodem běžný kosouhlý ložisko 7211 (55/100) stojí 250Kč.. je to šetření na správném místě?
jen za to železo pak dáš víc..

mimochodem to co kreslíš je spíš 4.tá osa, obvykle značená A nebo B podle toho s jakou hlavní osou je rovnoběžná a ta tvoje 4tá osa z toho otočného stolu bude v podstatě pouze otočnej stůl kterej je u CNC v podstatě k ničemu,pokud ho tedy budeš místo pracovního stolu tak jak tedy předtím bylo v plánu.. pokud bys chtěla 5.tou osu musíš tou 4. osou hejbat s tou 5. tzn že by místo té univerzálky ve 4.té ose byla třeba kolíbka ve které by byl onen otočný stůl.. a nebo pokud by ten otočný stůl natáčel vřeteno a nebo ještě jinak.. pak by to byla plnohodnotná 5ti oska .. nicméně s pár nákresů jsem to nemusel pochopit dobře..

ten moment 3,5Nm to je moment motoru nebo výstupní moment sestavy motor převodovka? podle toho že tam je 250ot tak asi sestavy (motor 6000) plus převod třeba 2:1 takže budeš mít výstupní moment 7Nm což je nic a na tom univerzálku jak kráva, ložiska jak do lokomotivy a vážit to bude pár desítek kg, o složitosti a ceně ani nemluvě a dá se říct výsledek nic moc.. to když vezmeš 3,5Nm krokáč a dáš ho tam přes tu řemenici tak jseš na tom stejně, dostaneš se i na vyšší otáčky (pro děličku sice není potřeba), ale můžeš dát větší převod případně dvojitej převod, celé zařízení bude menší a levnější i když ty díly nakoupíš ..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Kvako1
Sponzor fora

18. 10. 2012, 8:34

jj přesně tak ty ložiska jsou levné , když to vemeš co bude stat vysledny stroj..
mimochodem zrovna jsem se vratil z ferony. kupoval jsem trubku na vřeteno dira 80 zvenku140 za 19cm jsem zaplatil 900kč pokud zbytečně zvedšíš pruměr třeba na ty ložiska 140... tak cena za material pujde na dvojnasobek neli víc..takže za ten rozdíl si ty ložiska koupiš 4 :D
na šroťaku nekoupiš všechno :wink:
GeeSnake
Sponzor fora

18. 10. 2012, 9:08

Nic proti ničemu, ale co kdyby si se s někým spojila, a on tobě mechaniku, ty jemu elektroniku (v té evidentně neplaveš). Pár takových tu je, kteří by s ektro potřebovali pomocí, a uvítali by to.(Včetně mne, ale já nemohu nic nabídnout, nemám strojní vybavení ).
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
pavlaxy

1. 11. 2012, 10:21

Ahojky Kvako ,
trubka je průměr 82,5mm a síla stěny 14,2mm délka cca 250mm tak to asi nebude zase tak mnoho..
Máš možnost si hřídel udělat sám? :D :P
J Pytlik

1. 11. 2012, 11:01

Ad konfigurace stroje:
Pokud je to variace na portálku (XY vodorovné, Z svislá), je skutečně užitečnější mít nejprve 4. osu vodorovnou a na ní teprve osu pátou.
Takhle to sice půjde také (4. osa dělicí stůl se svislou osou rotace, rovnoběžnou s osou Z) a na něm přikurtovaná 5. osa dle Tvého popisu,
nicméně osu vřetena už do normály ke (skoro) kterémukoli místu kulové plochy jako obrobku nedostaneš.

Protože to vypadá jako robustní stroj, tak se mi trochu příčí ten řemen byť ozubený a napnutý. Prostě buď ozubení nebo jen ten šnek.
A až si to na sebe vydělá, tak teda harmonickou převodovku 8-).

Co se univerzality týče, můj soukromý názor je, že v CNC světě by každá rotační osa měla být schopná fungovat alespoň omezeně i jako vřeteno a naopak.
T.j. všude serva.

Jirka
pavlaxy

1. 11. 2012, 11:30

Ke koncepci stroje ,je to "přibližná kopie" DMU50..jen s velmi omezenými prostředky a tak čtvrtá a pátá osa jsou jednotlivě a nikoliv v jednom bloku..můj otočný stůj je svisle na točnici a pátá osa je jen s univerzálkou na něm přišroubovaná prostřednictvím úhelníku "sundávací-zastamdací" osa otáčení tak jde změnit jako "B" nebo "C" :D :P
Když říkám na točnici mám na mysli že je právě ve funkci té točnice :)
Blok pohonů je nahoře přišroubovaný na "bedně stolu" .
Časem by měl mít zvětšené rozjezdy-tedy asi hlavně "Z"tko je 200mm málo a i ATCčko by stroji slušelo jen s ruční výměnou se "zásobníkem" vedle na ponku :twisted:
Přílohy
DECKEL DMU50_1.jpg
pavlaxy

1. 11. 2012, 12:16

Pátá osa :
většinou jsou zde konstruované osy řešené s planetovou nebo harmonickou převodovkou na přímo nebo s řemenem to má svoje výhody v jednoduchosti včetně krokového motoru.
Řemenem osu zkrátíte a doladíte převodový poměr to je výhoda.
Zatím nikdo(pokud vím)ani "řemenáři" neudělali průchozí osu -na delší kulatinu.Bude to tím že se používají docela malé univerzálky s malým průchodem.
Bude legrace až ten dlouhý vyčnívající konec bude nepředstavitelně "mávat" v prostoru-tedy pokud ho bude mít k dispozici :D :P :twisted:
Řeším tu osu s ACservomotorem s integrovanou elektronikou servozesilovače na nízké bezpečné napětí a vstupem dat přes ProfiBus.
Servo má převodovku s čelním a současně šnekovým soukolím a je tedy samosvorné a dosti silné 250W rychlé i pomalé,jako vřeteno půjde také i když omezeně použít.
oscar

1. 11. 2012, 12:27

pavlaxy píše: Řeším tu osu s ACservomotorem s integrovanou elektronikou servozesilovače na nízké bezpečné napětí a vstupem dat přes ProfiBus.
Cim ridis ten profibus? nejakym PLCckem ci mas FPGA kartu v PC?
Kvako1
Sponzor fora

1. 11. 2012, 1:54

pavlaxy píše:Ahojky Kvako ,
trubka je průměr 82,5mm a síla stěny 14,2mm délka cca 250mm tak to asi nebude zase tak mnoho..
Máš možnost si hřídel udělat sám? :D :P
bohužel ne. hřídel jsem koupil hotovou.. občas se objeví na aukru atd. zrovna nedavno tam byly 2 vřetena iso 30 a iso 40
taky jsem něco viděl na bazoši včera..
vyrabět se to nevyplatí, ja ji koupil za 300 na aukru
GeeSnake
Sponzor fora

3. 11. 2012, 9:54

Pořád toužíš po tom otočném stole, tady si tu tvou děličku postavíš jen kolmo a máš to doma. Ten stůl má průměr metr.
Přílohy
p1010012_19.jpg
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
pavlaxy

3. 11. 2012, 10:53

Nádherný stroj jak z příběhů J.Verna :D :P
Přidáme sem sekci MUZEUM a tam budou obdobné fotky z "ocelového města" :twisted:
P.S.:ten dělící stůj přijde o dělící kotouč a kličku nahradí ACservomotor s převodovkou, jako čtvrtá osa -rovina stolu bude svisle :)
pavlaxy

3. 11. 2012, 11:07

2 Oscar: mělo to být vyřešené počítačem od Beckhofa ,který měl údajně ProfiBus jako výstup :D :P -neměl
zůstane tedy asi u Mesa karty kterou tady s humbukem propagovali Duží a Radek a nějak se tu od té doby co jsem ji koupila diskuse a zkušenosti zrovna nehrnou-asi :
A/nějak se jim nedaří nic zrealizovat -pochybuji
B/daří se jim vše jak chtěli a nechávají si vše pro sebe - nemuseli shánět lidi pro skupinový nákup
C/( no spíše si na tom založili firmu a vydělávají tak proč pouštět informace že )
Tak ,a já jsem nic neřekla ( ale na má slova dojde) ,-abych se snad nedostala na Black List 8)
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“