Pokud se vrátím k původnímu tématu poháněného nástroje, tak se vývoj zastavil na volbě motoru, čím víc o tom přemýšlím, tím víc mi přijde modelářský BLDC motor jako nevhodná volba, jelikož to potřebuji mít emulzi-odolné, tak nepřipadá v úvahu chlazení náporem vzduchu, celé to mělo být uzavřené, viz obrázky níže. Bojím se toho, že se motůrek při zátěži upeče. Další myšlenka, která v současnosti vede, je použít malý PMSM(synchronní servomotor), který je voděodolný, takže by se připlácnul na vřeteno shora stejně jako je teď plánovaný BLDC na obrázku, jenomže PMSM by byl větší, přišrouboval by se přímo na tělo vřeteníku, tím by odpadlo jakékoliv krytování a bylo by hotovo.
Na obrázku není nakreslené uchycení BLDC motoru(červený), je tam zatím jen hozený pro představu kde zhruba bude a jak bude asi velký
Takže nyní čekám než mi přijde BLDC motor a sháním PMSM

Co už je definitivní je skladba ložisek, přední kosoúhlá ložiska budou 7204, které už mohu koupit. Předpokládám, že koupit
obyčejná ve třídě přesnosti P6 asi není zrovna ideální. Díval jsem se tedy po nějakých kvalitnějších a našel tento
obchod. Dle požadavků na vřeteno bych rád vrtal i frézoval, tedy potřebuji, aby ložiska zvládala radiální i axiální síly, úhel styku 25°-30°. Dále bych je namontoval čely k sobě, takže hledám označení O, ale žádné takové tam nevidím, díval jsem se i na jiné stránky a nic moc jsem nenašel. Ještě musím dodat, že bych se rád držel s cenou ložisek trochu při zemi, líbilo by se mi, kdyby pár nešel moc přes 1000kč.
Z toho plyne otázka, jak velký bude rozdíl u ložiska za 100kč x za několik set x za několik tisíc. Má cenu tam kupovat ložiska v cenové kategorii jaké si představuji nebo je to blbost a mám koupit lepší? Nutno připomenout, že se tím bude vrtat a frézovat ocel i nerez(nástroj max 8mm, ale také třeba vrták 1mm). Zatím používám Kress a co se týče tuhosti, tak celkem vyhovuje nebo jsem si zatím žádného problému nevšiml.