Poháněný nástroj na soustruh

echt

31. 1. 2014, 3:32

testone píše: když dáš tato ložiska k sobě jakýmkoli způsobem a stáhneš jejich kroužky na sebe ( nebo na rovnou plochu nebo na stejně vysoké distanční trubky ) , mají automaticky to správné předpětí předepsané výrobcem bez jakéhokoli nastavování a doměřování atd. !!!!!!
v tom je ten fór a chytrost (a cena) univerzálně párovatelných ložisek !!!!
to je důvod konstrukce jak ji tu s RaSem pořád prosazujeme a jak to doporučuje výrobce
jseš trochu mimo - to co popisuješ platí pro předepnutá ložiška prodávaná v páru s již definovaným předepnutím - označená DUL DUM DUH ...

ty co mám já jsou univerzálně párovatelná a jsou bez předpětí - předpětí se dociluje až jejich uložením !
RaS

31. 1. 2014, 3:42

proč to dělat tak že vybrousím přesnou díru nějak hlubokou (je jedno jak) do ní dám dvě ložiska a stáhnu je přítlačnou maticí a budu to mít přesně neboť tu práci s přesným výběrem ložisek, jejich tolerancí, předpětím si dal někdo ve fabrice, přesně to změřil na strojích k tomu určených s přesností na mikrony a já mu to draze zaplatil....a on mě ušetřil mnoho úsílí při usazování a já to mám přesné, jednoduché a zvládne to každej jouda namontovat protože na tom prostě "nic" není.. když to přece můžu udělat tak jak naši prapředkové na úkor přesnosti, pracnosti prostě všeho.. a když se zadaří tak to bude nějak fungovat..
nemá cenu to řešit.. svět vyspěl do podoby kdy se dělá vše co nejjednodušeji, ale přesto se najde vždycky někdo kdo opráší 100letou konstrukci a udělá tu, a nebo se najde někdo kdo to postaví uplně blbě..

já si jen říkám proč kupovat relativně drahé ložisko, když ho degraduju konstrukcí.. no nic nemá to smysl, hlavně že je každej spokojenej..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
echt

31. 1. 2014, 4:00

BTW - na jedno upnutí přebrousím vnitřní válcové plochy pro ložiska (mezi nimi je samozřejmě odlechcčení ) zároveň v jednom záběru přebrousím zadní dosedací plochu + přední čelo - vše je tak souosé, válcovité a kolmé ... co ti na tom připadá degradujícího ?
testone
Sponzor fora

31. 1. 2014, 4:04

echt píše:
ty co mám já jsou univerzálně párovatelná a jsou bez předpětí - předpětí se dociluje až jejich uložením !
A proč se jim tedy říká univerzálně párovatelná, když se u nich předpětí dociluje až jejich uložením?
pozn.1) předpokládám že "uložením" myslíš tu svoji konstrukci
2) kosoúhlá ložiska bez předpětí postrádají smysl
U té Tvé konstrukce přece vůbec nezáleží na vzájemné poloze a rozměrech kroužků ložiska, předpětí uděláš dobroušeným víkem, tak proč drahá párovatelná ložiska?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
testone
Sponzor fora

31. 1. 2014, 4:07

echt píše:BTW - na jedno upnutí přebrousím vnitřní válcové plochy pro ložiska (mezi nimi je samozřejmě odlechcčení ) zároveň v jednom záběru přebrousím zadní dosedací plochu + přední čelo - vše je tak souosé, válcovité a kolmé ... co ti na tom připadá degradujícího ?
to, že musíš doměřovat a dopasovávat víko (jeho délku) v podmínkách, které se s vybavením a podmínkami výrobce ložiska při vší úctě nedají srovnat a přitom sis v ceně těch párovatelných ložisek koupil hotové podstatně jednodušší a přesnější, opakovatelné a už hotové řešení.......
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
echt

31. 1. 2014, 8:42

*kosoúhlá ložiska bez předepnutí je standardní výrobek ( z té nuly se vychází pro výpočet vlastního předepnutí )

* rozpěrné kroužky si taky musím vyrobit bez vybavení výrobce ložisek ? ... tak o čem se tu sakra bavíme ? mám brousit oboustranně 2 rozpěrné kroužky, nebo jednostranně 1víko ?

* když dám ložiska k sobě (bez rozpěrných kroužků), tak budu muset použít třetí ložisko, které bude muset být přesně uložené vůči ostatním - to se taky samo neudělá ( a aby to mělo nějaký smysl, tak to 3 ložisko by muselo být jednořadé válečkové s kuželem pro vymezení vůle, nebo další 2 kosoúhlá volně uložená ... at počítám jak počítám, moje řešení je pořád levnější
*víc k tomu nemám co říct.
testone
Sponzor fora

31. 1. 2014, 9:13

echt píše:*
* rozpěrné kroužky si taky musím vyrobit bez vybavení výrobce ložisek ? ... tak o čem se tu sakra bavíme ? mám brousit oboustranně 2 rozpěrné kroužky, nebo jednostranně 1víko ?
.
ty rozpěrné kroužky se brousí jen na čele, oba najednou na brusce naplocho, bez potřeby dodržení nějakého absolutního rozměru, v tom je ta jednoduchost
i já končím
echt

31. 1. 2014, 10:43

testone píše: ty rozpěrné kroužky se brousí jen na čele, oba najednou na brusce naplocho, bez potřeby dodržení nějakého absolutního rozměru, v tom je ta jednoduchost
i já končím
* ještě dovětek
- u rozpěrných kroužku je zásadní věc rovnoběžnost a rovinnost koncových ploch a to v řádu 1-2μm, což není na vysokém rozpěrném kroužku, vůbec snadné docílit !! ... vím to z praxe
- naopak rozměr víka není nijak kritická záležitost - pohybuju se zde v řádu 10μm ( v rozpětí 8...40μm ) což není problém docílit - nicméně i zde platí to samé o té rovinnosti ...
GMAN

6. 2. 2014, 1:41

Díky diskuzi, která se tu rozvinula jsem snad konečně pochopil v čem je výhoda ložisek s kosoúhlým stykem. Výhoda tedy spočívá v tom, že se navlečou na hřídel a stáhnou k sobě na krev a tím by měly mít ideální předpětí. Oproti tomu kuželíková ložiska nelze utáhnout na krev, ale musí se utáhnout od oka tak, aby nebyla moc volná, ale ani moc utažená. Parametry ložisek s kosoúhlým stykem se poznají dle přídavných označení, viz následující tabulky pro ložiska SKF
predpeti.jpg
pridavna oznaceni.jpg
Z těchto tabulek bych řekl, že se na sebe ložiska nemají utahovat úplně na krev, ale v rozmezí uvedeném v tabulce. Celý dokument je možné stáhnout zde, určitě stojí alespoń za prolistování :)
GMAN

6. 2. 2014, 2:40

Pokud se vrátím k původnímu tématu poháněného nástroje, tak se vývoj zastavil na volbě motoru, čím víc o tom přemýšlím, tím víc mi přijde modelářský BLDC motor jako nevhodná volba, jelikož to potřebuji mít emulzi-odolné, tak nepřipadá v úvahu chlazení náporem vzduchu, celé to mělo být uzavřené, viz obrázky níže. Bojím se toho, že se motůrek při zátěži upeče. Další myšlenka, která v současnosti vede, je použít malý PMSM(synchronní servomotor), který je voděodolný, takže by se připlácnul na vřeteno shora stejně jako je teď plánovaný BLDC na obrázku, jenomže PMSM by byl větší, přišrouboval by se přímo na tělo vřeteníku, tím by odpadlo jakékoliv krytování a bylo by hotovo.
Na obrázku není nakreslené uchycení BLDC motoru(červený), je tam zatím jen hozený pro představu kde zhruba bude a jak bude asi velký
pohaneny nastroj rez.jpg
pohaneny nastroj.jpg
Takže nyní čekám než mi přijde BLDC motor a sháním PMSM :D Co už je definitivní je skladba ložisek, přední kosoúhlá ložiska budou 7204, které už mohu koupit. Předpokládám, že koupit obyčejná ve třídě přesnosti P6 asi není zrovna ideální. Díval jsem se tedy po nějakých kvalitnějších a našel tento obchod. Dle požadavků na vřeteno bych rád vrtal i frézoval, tedy potřebuji, aby ložiska zvládala radiální i axiální síly, úhel styku 25°-30°. Dále bych je namontoval čely k sobě, takže hledám označení O, ale žádné takové tam nevidím, díval jsem se i na jiné stránky a nic moc jsem nenašel. Ještě musím dodat, že bych se rád držel s cenou ložisek trochu při zemi, líbilo by se mi, kdyby pár nešel moc přes 1000kč.
Z toho plyne otázka, jak velký bude rozdíl u ložiska za 100kč x za několik set x za několik tisíc. Má cenu tam kupovat ložiska v cenové kategorii jaké si představuji nebo je to blbost a mám koupit lepší? Nutno připomenout, že se tím bude vrtat a frézovat ocel i nerez(nástroj max 8mm, ale také třeba vrták 1mm). Zatím používám Kress a co se týče tuhosti, tak celkem vyhovuje nebo jsem si zatím žádného problému nevšiml.
Ferda

6. 2. 2014, 5:06

Ahoj,
To Gman: Super fakt tleskám. :idea: Musíme již dělat a ne jen kecat a kecat a kecat. Dobře jsi naslouchal. POdiv se na ty svý 3 výkresy. Verse 1. to byl návrh koncept. verse 2 to jsi polepšil když Tě TESTON navedl . Pak zde Teston a RaS udělali jasnou OSVĚTU a POPULARIZACI prostě zobecnili jednou pro vždy proč se v 21století používají ve vřetenu kosouhlý ložiska. A ty zde pak prezentuješ ver.3 která jen od oka je jasně ze všech kvalitativně nejlepší.
To echt: klidně si to udělej s těma kosouhlýma Ale není to TOP a IN. jsi v provedení 50-70 léta kdy se obrábělo nižšími otáčkami a velkým výkonem nastroje max 70-100m/min max a posuv v desetinách A koukni nyní: řezná rychlost 200-300m/min a posuv v setinách. To je fakt a pokrok nelze zastavit. Ale hlavně prosímtě, když s Tebou nesouhlasíme tak se nemusíme přece postřílet. Můžeme příště diskutovat nad jiným problémem opět a pravdu budeš mít TY.
A na důkaz přátelství si nyní podáváme RUKU!!

Tohle vlákno je fakt dobrý to si musíme pochválit: A k tomu přispěli: Gman řešitel.
Teston , RaS a Echt oponenti . Zde však nebyla 100% shoda na věc což je v lidské společnosti naprosto běžné! :lol:
Pro popularizaci strojírenství a zobecnění konstrukce vřetena pro obráběcí stroje je to rozhodně přínosem.

Dále bych chtěl požádat i ostatní foráře aby ČETLI a vyhledávali a nadané výzkumníky :) , aby nevyvíjeli již VYVINUTÉ.
Rozhodně však nikoho nechci poučovat, ale snažím se komunikovat, kooperovat čerpat informace které vyspělí, zkušení FORAŘI uvolňuji a tím hlavně zproduktivňovat cestu k cíli. :mrgreen:
Samo, že si ji tím zkracuji i já sám. :wink:
Naposledy upravil(a) Ferda dne 6. 2. 2014, 7:23, celkem upraveno 1 x.
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Kvako1
Sponzor fora

6. 2. 2014, 6:51

neuvažoval jsi nad servem ? ty malé serva kolem 800W se daji sehnat i do 9000otaček. a krouťak bys měl prakticky od 0 až max
kolik tam maš mista na delku ?
třeba servo BSH0551 ma na delku 135mm a zakladnu 55x55mm
testone
Sponzor fora

6. 2. 2014, 7:40

GMAN píše:.
Z toho plyne otázka, jak velký bude rozdíl u ložiska za 100kč x za několik set x za několik tisíc. Má cenu tam kupovat ložiska v cenové kategorii jaké si představuji nebo je to blbost a mám koupit lepší?
tak znova
rozdíl mezi obyčejnými kosoúhlými a drahými je v tom, že mimo jiné ta drahá univ. párovatelná mají stejnou výšku kroužků a definovanou pozici mezi nimi - přesazení, to je to co při správném uložení dělá právě to správné předpětí, to je to, co je na nich tak drahé - nutnost ve výrobě dodržet několika vzájemně závislých (a navíc blbě měřitelných rozměrů ve velmi úzké toleranci
ta obyčejná tohle NEMAJÍ, proto použít je bez dalšího do uložení viz návrh 3 je sázka do loterie, buď to bude mít vůli nebo se to bude zadírat, otázkou je, zda těch třeba 0,05
"pružné" vúle (jak kuličky při zatížení a posunutí nabíhají na tenkou stranu kroužku) hobíkovi vadí a zda je schopen je nějak definovaně změřit
setkal jsem se s tím, že rozdíly ve výšce kroužků ložiska a poloze byly v DESETINÁCH
při použití těch obyčejných kosoúhlých ložisek je nutno individuálně vymezit rozdílné výšky a polohy kroužků, např. tím způsobem co tu prosazoval Echt (jeho konstrukce je naopak taková, že té základní vlastnosti univ. párovatelných ložisek nevyužívá) nebo použitím různě vysokých rozpěrných kroužků vnějších a vnitřních
je to pracné, náročné na pečlivost a kvalifikaci zhotovitele a s obtížnou opakovatelností, nikoli nemožné
edit
a teď se musíš rozhodnout, zda koupíš ložiska za X tisíc, zboucháš to dohromady a budeš to používat a nebudeš xx tisíc hodin vědět o nějakých ložiskách
nebo koupíš ložiska za 200,- a x hodin si budeš hrát s jejich uložením s nejistým (ne nutně špatným) výsledkem
Kvako1
Sponzor fora

6. 2. 2014, 8:50

zeptam se,
nedalo by se tam použít rovnou dvojřadé kosouhle ?
měl jsem rozebrané teť nějaké pojezdy a převodovky od hiwinu a všude jsou dvojřadá ložiska. neodpadl by ten problem z vymezením atd ?
jen pro zajimavost jsem si jedno vyhledal a cena kolem 7k , sakra to je darda..
nicmeně i nějaká dvojřadá levnější by mohla vyhovět. co vy na to ?
RaS

6. 2. 2014, 9:24

když ti nebude vadit že ložiska sama o sobě házej třeba stovku dvě, stáhneš to nějak a bude tam provozní vůle nebo nedefinované předpětí mající vliv na životnost, která i tak bude stovky tisíce hodin (i když to sprasíš) tak to neřeš.. na jednu stranu někdo kupuje superpřesné kleštiny a na druhou stranu to zabije obyč ložiskem.. vždycky je to kompromis mezi cenou a kvalitou.. kam půjdeš ty je tvoje věc.. důležitý je si taky uvědomit že ty přesný ložiska musej mít taky hodně přesný uložení, a pokud to chjceš jen soustružit tak se na to rovnou vykašli.. proto třeba držáky poháněnějch nástrojů stojej takovej ranec..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“