MULTIFIX:

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Francotirador

15. 1. 2016, 10:29

Horalll píše:… popř. výměna za Tripan…
To je dobrá finta to dvojitý prisma pro použití dvou velikostí držáků - to vidím poprvé :o

Obrázek
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
brutal

24. 4. 2016, 11:13

Trochu to tu zkusím oživit. Koupil jsem soustruh a ukázalo se, že nožovka na tom je Multifix E (prodejce tvrdil že A). Čili to má držáky dlouhé 100mm. A teď - mám jenom 2 držáky a s tím je to dost na houby. Ale chci si to nechat a neměnit za jinou nožovku, takže pravděpodobně mi nezbyde než taky dokoupit držáky na tom ebay nebo aliexpresu jako ostatní (ta nožovka je kopie z číny, takže je to jedno).
Ale i tak si říkám, jak těžké to může být vyrobit, hlavně ten spline, tj. ta styčná plocha držáku a nožovky. Možná by šlo chytit do dělicky na frézce celý ocelový hranol najednou, nahrubo vyfrézovat poloměr (tady by to možná šlo i na soustruhu), vyfrézovat první drážku spline křivky, pootočit, udělat další atd, pak to zakalit a asi nějak přebrousit, nakonec nařezat na jednotlivé kusy a obrobit zbytek. Nebo jaký na to mají ti čongové postup, nevíte někdo?
elbarto

5. 9. 2016, 12:01

Mutifix na stroji, parada. Chtel bych pochvalit naprosto ukazkovy pristup firmy Paulimont !! Objednam, potvrdi objednavku a okamzite expeduji, treti den na stole. V jedne krabce byla spatna vlozka, firma okamzite vyresila, vcetne omluvy a uhrady postovneho. Druhy den prisel spravny balicek. Kdyz je neco spatne od Cinana, okamzite zacne delat mrtveho brouka, kdyz nespokojeny zakaznik tlaci na pilu uz neodepisou nikdy. Navic tady vim, ze drzaky si muzu dokupovat kdykoliv. Bohuze je to drahe, ale to vime vsichni.

Obrázek
DwPetr

1. 10. 2016, 11:08

brutal píše: Ale i tak si říkám, jak těžké to může být vyrobit, hlavně ten spline, tj. ta styčná plocha držáku a nožovky. Možná by šlo chytit do dělicky na frézce celý ocelový hranol najednou, nahrubo vyfrézovat poloměr (tady by to možná šlo i na soustruhu), vyfrézovat první drážku spline křivky, pootočit, udělat další atd, pak to zakalit a asi nějak přebrousit, nakonec nařezat na jednotlivé kusy a obrobit zbytek. Nebo jaký na to mají ti čongové postup, nevíte někdo?
Nad těma hlavama přemejšlím už nějakou chvilku. Pro mě ji kupovat nemá smysl, neživí mě to, ale říkal jsem si na soustruhu stočit válec, na děličce udělat zuby, udělat na bohrweku na ten válec tu svornou objímku, naproti tomu udělat držáky a do nich na štosce nebo taky přes děličku udělat rovněž zuby, a možná by se to na na třeba i druhej pokus povedlo vyladit, pak to prohnat omílačkou, zakalit, počernit, nechat si udělat nonius nahoru a mohlo by to fungovat. Ale je to spíš takový hraní no..
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
elbarto

1. 10. 2016, 7:01

Vsechno zalezi na moznostech kazdeho soudruha. Pokud mas levnou moznost predevsim kaleni a ne zrovna snadneho brouseni potom to smysl ma. Budes li za vsechny operace platit, vyjde to mam obavu jeste draz. Navic vyroba jednoho setu se asi spis zase nevyplati. Tohle hobik v dilne nenapidla a profik s tim nebude kusovkou ztracet cas. Tady je zpracovani docela slusne. Dost soudruhu (zadny utok na tvoji osobu) ma velke plany na vyrobu vseho mozneho, ale nikdy nevyrobi NIC.
Zdenek Valter

3. 10. 2016, 12:35

elbarto píše:Vsechno zalezi na moznostech kazdeho soudruha. Pokud mas levnou moznost predevsim kaleni a ne zrovna snadneho brouseni potom to smysl ma. Budes li za vsechny operace platit, vyjde to mam obavu jeste draz. Navic vyroba jednoho setu se asi spis zase nevyplati. Tohle hobik v dilne nenapidla a profik s tim nebude kusovkou ztracet cas. Tady je zpracovani docela slusne. Dost soudruhu (zadny utok na tvoji osobu) ma velke plany na vyrobu vseho mozneho, ale nikdy nevyrobi NIC.
Jak velký nůž se Ti tam vejde?
Opravdu jsi za to dal těch 219 EUR ?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Zdenek Valter

3. 10. 2016, 4:50

Mimochodem soudruzi na naše sosutruhy jsou i výrazně levnější toolposty byť pochopitelně ne tak přesné ;-)

PS: Dovolíli elbarto zaplevelit toto vlákno dám sem odkazy i fotky ;-)
elbarto

4. 10. 2016, 9:07

To Zdenda: to je docela vtipna otazka na tu cenu :-) Myslis, ze jsem to nekde slohnul nebo dostal 50 procentni slevu ? Cena byla bohuzel podstatne vyssi, protoze musis dokupovat vlozky po 45E. Delat si radosti je pri zivote na teto smutne planete proste nutne !! Nekdo krmi smecku spratku, nekdo snupe kokes, nekdo si dela radost se strojema :-) Kudly dvacitky, vic ani neni potreba na male stroje a Mulifix A. Vloz sem co chces k tomu preci forum je.
Horalll

5. 10. 2016, 9:39

B čka za 75 to už je raketa, mě se dřív podařilo koupit 7ks za 300, sice je to nějakejch peněz, ale normální hlavu už jsem pár let nenasadil.
Chtělo by to ale alespoň nějakejch 15-20 držáků a to by bylo žůžo. A jak to pěkně vrtá, když je správně hlava zůhlovaná:-)
Chos(Chodský soustr. home made(už není, teď Martin km200)a Soustr. V.Suchý, Čtyřkoly Praha(něco jako Volman)
Tos FN32, 676P, V32B-edit na V20A
edit z Martin KM 200 na špagetu Grazioli Dania 200
edit z CDC30 na Bussmann 50tun, šeping Gack atd.
elbarto

5. 10. 2016, 9:53

Proto jsem volil Paulimont. Jsou na trhu dloho a drzaky se daji kdykoliv dokupovat. Jednani firmy je uplne vzorove, jak uz jsme psal. Za legraci se stoji podivat na ceny original Multifixu, tam je jedna nula navic. Mam redukcni vlozku na pevno nalisovanou do tela Multifixu, tak to muzu za puvodni nozovku relativne rychle vymenit. Jedinou nevyhodou je absence aretace tela Multifixu na suport a treba pri upichovani je snaha se otacet od rezu. Telo Multifixu ma dve diry pro svrtani koliky se suportem. Bohuzel podlozka (se zamkem cvakackem jako ma origo nozovka) to neresi, potom uz nevychazi vyska. Ubrusovat kalene telo Multifixu neni zrovna elegatni reseni. To zatim delat nechci, radeji prohodim obcas nozovky. Prace na par desitek vterin. Jak to mas resene na tom "B"cku ??
Zdenek Valter

5. 10. 2016, 1:56

elbarto píše:To Zdenda: to je docela vtipna otazka na tu cenu :-) Myslis, ze jsem to nekde slohnul nebo dostal 50 procentni slevu ? Cena byla bohuzel podstatne vyssi, protoze musis dokupovat vlozky po 45E. Delat si radosti je pri zivote na teto smutne planete proste nutne !! Nekdo krmi smecku spratku, nekdo snupe kokes, nekdo si dela radost se strojema :-) Kudly dvacitky, vic ani neni potreba na male stroje a Mulifix A. Vloz sem co chces k tomu preci forum je.
No jen jsem se zeptal ;-).
Já mám s výměnnýma držákama dlouholetou zkušenost - někde tu snad ještě jsou fotky, ale ty původní co mám z UNI-MAXu nejsou zrovna to pravé ořechové na soustruhy á la Seig 3 co mám doma.
S multifixem se pochopitelně srovnávat nedají viz odkaz na držáky UNI-MAX
V reálu to pak vypadá takto.
To co jsem teď dostal na vyzkoušení je z Anglie od dodavatele z Číny více zde.
Horalll

12. 10. 2016, 9:16

mám tam kolík, hlavu mám svrtanou vedle středové díry až nahoru, tak jsem to vyúhloval, sezhora svrtal a zakolíkoval k suportu, bez kolíku bych se bál, foto kolíku nemám...
Snímek 100.jpg
Přílohy
Snímek 062.jpg
Chos(Chodský soustr. home made(už není, teď Martin km200)a Soustr. V.Suchý, Čtyřkoly Praha(něco jako Volman)
Tos FN32, 676P, V32B-edit na V20A
edit z Martin KM 200 na špagetu Grazioli Dania 200
edit z CDC30 na Bussmann 50tun, šeping Gack atd.
DwPetr

12. 10. 2016, 11:11

Ten soustruh je nádhernej
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
elbarto

22. 5. 2017, 8:38

... jen zase musim pochvalit dodavatele Paulimont. Doobjednam vlozky, sundaji DPHcko a za tri dny je mam v dilne. Bleskove a spolehlive. Na Aliexpressu nikdy nevim zda za tyden uz nebudou prodavat pouze ponozky ...
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“