Nástrojová bruska - stolní

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
Francotirador

19. 2. 2016, 3:36

pafik píše:No, a jestli je tahle z markagra na 5C kleštiny, tak by nejspíš pasovala i na tu brusku z unimaxu, ne? Pokud v markagru nejsou mimoňové a nemyslej si, že tam jdou kleštiny 5C, a ony zatím U2. Z dálky to vypadá stejně :D
Na první dojem by to pasovat mělo. Můžu a lubbez také, zkusit změřit rybinové vedení za která se hlavy upínají. Někdo ale ještě musí proměřit tu z markagra (ta má 5C určitě).
Nebo se obětuješ, hlavu koupíš a pak nám prozradíš, že je záměnná :wink:
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
pafik

19. 2. 2016, 3:43

Francotirador píše: Nebo se obětuješ, hlavu koupíš a pak nám prozradíš, že je záměnná :wink:
No jestli mi slíbíš, že mi do smrti budeš brousit moje stopkový frézy, tak to koupím :D .
Jak jsem napsal, dá se to koupit, vyzkoušet a eventuelně vrátit. Jestli stojí jedna U2 kolem 600,- tak by se to vyplatilo. Za jednu U2 máš 2-3 5C.
milan584

19. 2. 2016, 10:23

pafik píše:No, a jestli je tahle z markagra na 5C kleštiny, tak by nejspíš pasovala i na tu brusku z unimaxu, ne? Pokud v markagru nejsou mimoňové a nemyslej si, že tam jdou kleštiny 5C, a ony zatím U2. Z dálky to vypadá stejně :D
Ten Darmet je skutečně na 5C, změřit to můžu. Ovšem je to (jako cokoli) z činy standardní ChinaHell :shock: - tolerance tragedie, přesnost to samé.
Použitelné akorát jako polotovar.
Vřeteno je měkký, žádná cementace, díra v tom odlitku je broušená asi úhlovkou :mrgreen:, nějaký čínský censored to navíc konstrukčně dotunil :cry: tou stupidní aretací - jednak ta areatce má zoufalé vůle, ale hlavně pro ten kolík jsou v tom vřetenu díry skrz (6 ks), takže jednak to nejde mazat (olej logicky teče dírama dovnitř k kleštině), ale bohužel to nejde ani nafouknout vzduchem, jako se to běžně dělá - viz třeba přípravek od KO LEE.
Vedení je po fréze, nebroušené, povrch tragedie, ale opravitelné a doškrabatelné.
Pod těma orvanýma deklama na čele jsou "O" kroužky - místo filců - naprosto k ničemu - to se taky musí udělat zcela znova - protože to brzdí jako prase.
To upínání toho palce na kopírování - :shock: - vyhodit z okna, udělat znova.
pafik

20. 2. 2016, 10:32

Tak ještě čekám, jak to zhodnotí lubbez. Člověk se asi musí smířit s tím, že jakákoliv čína je více či méně polotovar / šit a podle toho, co od toho chce, na tom musí více či méně zamakat. Ať už je cena jakákoliv; ti lidé to prostě nemaj v sobě. Když jsem si kupoval frézku, tak jsem si myslel, že pro ameriku dělaj číňani líp. No, nedělaj. :(
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 2. 2016, 2:45

lubbez píše:...... ty kluci žlutý opráskli Deckela do posledního detailu. Cena těch kleštin je opravdu hrozná.
Ten Deckel nemá myslím výsuv vřetene, tady to by mělo mít, takže když si definuješ vzdálenost mezi nástrojem a hrotem diamantu při prvním orovnání, tak při dalším orovnání kotouče už jen kotouč vysuneš, orovnáš a ten je pak vůči nástroji pořád ve stejné poloze a orovnaný :wink:

Jinak jsem nedávno psal, ale asi to je v jiném topicu o této brusce, že si myslím, že je nejlepší koupit tu variantu s 5C, jasně, kleštiny si musíš dokoupit, ale jsou až do 28mm, následně je můžeš univerzálně používat na kleštinových upínáních, děličce, k frézce, atd. atd., navíc se dělají i 4 a 6 hrany......
Tady k tomu dostaneš 6 kusů základu, chybí tam navíc 2, 3 a 5 takže ty budeš stejně dokupovat a ty větší jsou snad jen do té 16mm a k ničemu jinému je nepoužiješ, v tomto bych myslel trochu dopředu :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
milan584

20. 2. 2016, 3:39

tumlik píše:
lubbez píše:...... ty kluci žlutý opráskli Deckela do posledního detailu. Cena těch kleštin je opravdu hrozná.
Ten Deckel nemá myslím výsuv vřetene, tady to by mělo mít, takže když si definuješ vzdálenost mezi nástrojem a hrotem diamantu při prvním orovnání, tak při dalším orovnání kotouče už jen kotouč vysuneš, orovnáš a ten je pak vůči nástroji pořád ve stejné poloze a orovnaný :wink:

Jinak jsem nedávno psal, ale asi to je v jiném topicu o této brusce, že si myslím, že je nejlepší koupit tu variantu s 5C, jasně, kleštiny si musíš dokoupit, ale jsou až do 28mm, následně je můžeš univerzálně používat na kleštinových upínáních, děličce, k frézce, atd. atd., navíc se dělají i 4 a 6 hrany......
Tady k tomu dostaneš 6 kusů základu, chybí tam navíc 2, 3 a 5 takže ty budeš stejně dokupovat a ty větší jsou snad jen do té 16mm a k ničemu jinému je nepoužiješ, v tomto bych myslel trochu dopředu :wink:
Ten Darmet je taková dotuněná zmatlanina mezi SO a SOE - z SOE má ten posuv vřetene (aby šlo orovnávat bez změny polohy hrany kotouče, motor uvnitř, řemen vlevo), ale pro změnu nemá letmo tu tyč (jako SOE) a nemá to integrovaný odsávání (jako má SOE).
https://surplex-res.cloudinary.com/imag ... schine.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Ty 5C kleštiny jsou provedením jako od sekyry :shock: - já na tom budu používat W20 a W25 - akorát si to chce udělat mezikus.
lubbez

20. 2. 2016, 4:09

Tak už je na stole a "vrčí".
Nejdříve první dojmy: Docela to ujde, nikde jsem neobjevil nějaké vůle, vše se točí, vše se dá namazat, utáhnout ..... Drobností je tam hafo, některá nonia jsou špatně čitelná, opracování je občas hrozné, ale z mého pohledu jsou to drobnosti které se dají řešit.
Bonus: kromě všech přípravků je tam dokonce i diamantový kotouč :-)
Co se týká dokoupení říkejme přípravku na broušení fréz: Na první pohled to je zajímavé, ale nemá to smysl, protože stejná kleština je i v základním držáku, ve kterém se brousí čela nástrojů :-(. Celý systém je docela jednoduchý a půjde případně adaptovat na jiné kleštiny. Já zatím žádné jiné romě ER nemám a protože neplánuju produkční výrobu nepředpokládám, že bych i nějaké jiné někdy měl. Koupím tedy U2/16mm a v případě potřeby udělám redukční kroužek. Kleštiny 4, 6, 8 ,10 a 12 pokrývají prakticky celou škálu nástrojů co mám. Malé frézy si kupuju nové, protože je spíš urazím než otupím, na 3,175 mám redukci na 6mm.
Když to srovnám s Markagrem, tak kromě 5C kleštin v tom není rozdíl, ale!!! Není k tomu v ceně ani jeden přípravek (držák) ani diamantovej kotouč a samozřejmě ani kleštiny. A to už je sakra cenová rána.
Pro všechny případné zájemce je k vidění o mě v Modřanech.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 2. 2016, 4:20

milan584 píše:Ten Darmet je taková dotuněná zmatlanina mezi SO a SOE - z SOE má ten posuv vřetene (aby šlo orovnávat bez změny polohy hrany kotouče, motor uvnitř, řemen vlevo), ale pro změnu nemá letmo tu tyč (jako SOE) a nemá to integrovaný odsávání (jako má SOE).
https://surplex-res.cloudinary.com/imag ... schine.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Ty 5C kleštiny jsou provedením jako od sekyry :shock: - já na tom budu používat W20 a W25 - akorát si to chce udělat mezikus.
JJ máš pravdu, já na ty soe nikdy nekoukal tak mě to uniklo :) , kámoš mě právě nabízel tu SO, ale v dezolátním stavu, bylo by na tom dost práce, kleštiny k tomu nebyly ale ty mám, jen mě vadí to nevysunování kotouče, tak jsem koukal na tu z markagra, 5C mám komplet sadu co jsem před cca 8 roky bral, sekyrkově nevypadá, dělám s tím docela dost :)
Ono já ty gr. jehly brousím na kameníčku, ty klasické jsou v poho, ale ted´jsem potřeboval malinkou rádiusku a byl jsem v prdeli :)
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
milan584

21. 2. 2016, 12:18

takže ty míry u Darmetu na vedení pro tu plovoucí pinolu na ostření šroubovic na obvodu.
Míra přes válečky pr. 6 (5.995)
Přípravek 32.40
spodek, přes pravítko - pro kontrolu 10,40 (cca, pořádně to změřit nejde, neb soudruzi dosud nepochopili, jak má vypadat vymezovací pravítko :shock: )
Výška
přípravek 8.15
spodek 8.70
úhel, který asi :mrgreen: chtěli docílit : 60°
milan584

21. 2. 2016, 12:37

tumlik píše:
JJ máš pravdu, já na ty soe nikdy nekoukal tak mě to uniklo :) , kámoš mě právě nabízel tu SO, ale v dezolátním stavu, bylo by na tom dost práce, kleštiny k tomu nebyly ale ty mám, jen mě vadí to nevysunování kotouče, tak jsem koukal na tu z markagra, 5C mám komplet sadu co jsem před cca 8 roky bral, sekyrkově nevypadá, dělám s tím docela dost :)
Ono já ty gr. jehly brousím na kameníčku, ty klasické jsou v poho, ale ted´jsem potřeboval malinkou rádiusku a byl jsem v prdeli :)
Ono je těch problémů (rozdílů) u toho darmetu je spousta - opravdu to je pro seriozní přesné broušení bez total GO nepoužitelné.
Problém je třeba vůle na těch čepech co se na nich točí vlastní hlava a nebo ty držáky - mají vůli tak 0.05mm - takže typicky když bys chtěl brousit cokoli s radiusem, tak jednak to na těch šíšaprismatech těžko nastavíš - šrouby provedením jak z ruskýho traktoru, vůle šílený, noniusy nejsou - pouze takovy pseudopravítko :mrgreen: na čele prizmatu. Ty vůle jsou pak samozřejmě fatální problém - jakmile to uvolníš, abys mohl točit pro radius, tak vznikne vakl tak 0.15 mm (minimálně) v místě dotyku frézy s kotoučem - tudíž konečná - přesný radius ani náhodou.
Tohle je mj. taky ten rozdíl mezi SO a SOE - SOE má ty čepy na jehlách - pouzdech od INA - to se pak točí na čepu s předpětím cca 0.002 - takže to je absolutně bez vůle, ale furt to jde zlehka. Naopak SO to má kluzně, ale rozhodně ne tak zprasený (nová) jako ten ChinaHell.
Samozřejmě se to musí předělat - udělat nový tvrdý čepy z stabilky, ty obrousit na míru proti těm ložiskám, pro ty ložiska protočit na trnu ty odlitky (doufám, že to tam vleze).
Co se týče kvality provedení všech těchle čínských kopií (SO/SOE) - tak jsem jich už viděl několik desítek (po výstavách a i u lidí) - všechny jsou provedením +- stejný - (to aby si někdo nedělal zbytečné iluze, že originál Deckel stojí o několik :D řádů víc pro nic za nic).
Francotirador

22. 2. 2016, 3:12

Tak jsem včera narazil na hloupé omezení. Jak brousit válcové frézy (v příslušné hlavě s palcem) "podbroušením na hřbetu" je jasné. Tímto způsobem se ale mění průměr frézy, takže jsem spekuloval (z tepla domova) jak frézu vyostřit "z čela". Poté co jsem v duchu vymyslel způsob jak se doměřit, že je fréza (a tedy i palec) nastavena vůči kotouči správně - jsem večer odkráčel do dílničky s tím, že si reálnost vymyšleného postupu seřízení alespoň vyzkouším (ne vždy se doma dostupné měřidla velikostí vejdou) - a ejhle ono brousit břity z čela NELZE :? Překáží litinový kryt kotouče, který je součástí krytu řemenice.
Takže buď celý kryt sundat - to se mi nelíbí (jak se znám, tak už bych ho na ostřičku nikdy nevrátil), nebo zkrátit - to je taky hloupé, protože na jeho konci je nálitek pro držák diamantového orovnávače. Teď přemýšlím, že do krytu jen vyfrézuji drážku kolem talířového kotouče, který k brusce na tyhle věci používám - no jo, ale co když v budoucnu přejdu na jiný typ kotouče :roll: Asi to dopadne tak, že šířka drážky bude až k nálitku pro orovnávač :wink: :?
2.jpg
Když už jsem zmínil to přehazování kotoučů: Všichni tu řeší kleštiny… ale co příslušenství v podobě příruby kotouče s vnitřním kuželem - nebaví mě u karborundu po každém přehození kotouče orovnávat tolik. Nenarazili jste na to někdo (jako příslušenství, náhradní díl atd.)?
1.jpg
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Zdenek Valter

29. 2. 2016, 3:53

Teď jsem porovnával ceny a ta z Maragra je výrazně levnější.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Mi_los1

29. 2. 2016, 7:39

Francotirador píše:Tak jsem včera narazil na hloupé omezení. Jak brousit válcové frézy (v příslušné hlavě s palcem) "podbroušením na hřbetu" je jasné. Tímto způsobem se ale mění průměr frézy, takže jsem spekuloval (z tepla domova) jak frézu vyostřit "z čela". Poté co jsem v duchu vymyslel způsob jak se doměřit, že je fréza (a tedy i palec) nastavena vůči kotouči správně - jsem večer odkráčel do dílničky s tím, že si reálnost vymyšleného postupu seřízení alespoň vyzkouším (ne vždy se doma dostupné měřidla velikostí vejdou) - a ejhle ono brousit břity z čela NELZE :? Překáží litinový kryt kotouče, který je součástí krytu řemenice.
Takže buď celý kryt sundat - to se mi nelíbí (jak se znám, tak už bych ho na ostřičku nikdy nevrátil), nebo zkrátit - to je taky hloupé, protože na jeho konci je nálitek pro držák diamantového orovnávače. Teď přemýšlím, že do krytu jen vyfrézuji drážku kolem talířového kotouče, který k brusce na tyhle věci používám - no jo, ale co když v budoucnu přejdu na jiný typ kotouče :roll: Asi to dopadne tak, že šířka drážky bude až k nálitku pro orovnávač :wink: :?
To chceš brousit ty válcovy frézy z čela na obvodu kotouče? Jak potom nastavíš daný úhel hřbetu, respektive, jak ho budeš garantovat?
U této brusky by to dle mého šlo pouze za cenu vyrobení prodloužení, kterým by ses dostal na čelo brusného kotouče, ale vzadu, tedy od tebe a to by muselo být broušeno na obráceny točky.
Jiné řešení to asi nemá.
Asi jsem to popsal pro některé dost krkolomně a asi mě nikdo nepochopí, ale jinak si myslím, že to nejde.
Milan
milan584

29. 2. 2016, 9:38

Mi_los1 píše:
Francotirador píše:Tak jsem včera narazil na hloupé omezení. Jak brousit válcové frézy (v příslušné hlavě s palcem) "podbroušením na hřbetu" je jasné. Tímto způsobem se ale mění průměr frézy, takže jsem spekuloval (z tepla domova) jak frézu vyostřit "z čela". Poté co jsem v duchu vymyslel způsob jak se doměřit, že je fréza (a tedy i palec) nastavena vůči kotouči správně - jsem večer odkráčel do dílničky s tím, že si reálnost vymyšleného postupu seřízení alespoň vyzkouším (ne vždy se doma dostupné měřidla velikostí vejdou) - a ejhle ono brousit břity z čela NELZE :? Překáží litinový kryt kotouče, který je součástí krytu řemenice.
To chceš brousit ty válcovy frézy z čela na obvodu kotouče? Jak potom nastavíš daný úhel hřbetu, respektive, jak ho budeš garantovat?
U této brusky by to dle mého šlo pouze za cenu vyrobení prodloužení, kterým by ses dostal na čelo brusného kotouče, ale vzadu, tedy od tebe a to by muselo být broušeno na obráceny točky.
Jiné řešení to asi nemá.
Asi jsem to popsal pro některé dost krkolomně a asi mě nikdo nepochopí, ale jinak si myslím, že to nejde.
Milan
Furt něco objevujete :shock: a čong už to má dávno vyřešený
viz https://www.northerntool.com/images/dow ... 426245.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
(link jsem dal hlavně pro Tumlíka - aby už konečně pochopil jak se to má pořádně wostřit :mrgreen: )
Chvilku vážně - v číně zjevně nic není nemožné..... :mrgreen: :mrgreen: :shock:
Mi_los1

1. 3. 2016, 6:59

milan584 píše:
Mi_los1 píše:
Jiné řešení to asi nemá.
Milan
Furt něco objevujete :shock: a čong už to má dávno vyřešený
viz https://www.northerntool.com/images/dow ... 426245.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
(link jsem dal hlavně pro Tumlíka - aby už konečně pochopil jak se to má pořádně wostřit :mrgreen: )
Chvilku vážně - v číně zjevně nic není nemožné..... :mrgreen: :mrgreen: :shock:
Teď opravdu vážně.
Nějak mi uniká smysl tvojeho příspěvku, protože tam není nic nového, než ukázka toho, že ta bruska je určená na gravírovací nože. Ano, za cenu dalšího přípravku soustružnický nůž, (když pominu čelo) a špatně vrtáky, opět za cenu dalšího přípravku. Ale na broušení fréz to fakt není.
Milan
Odpovědět

Zpět na „Nákup“