chlazení

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Odpovědět
Jojanisberg

20. 10. 2009, 5:34

Musím poznamenat, že podobný soudy znám, ale pak zjistim, že se někdo ani nenamáhal prohlédnout katalog, apod. :D :D :D
ale je hned chytrej :roll: :roll:
Johanisberg
lapa
medaile za lepsi forum

20. 10. 2009, 5:42

Pavel R píše:Teda musím říct, že firma, která inzeruje prodej ,,výřičů´´ je mi celkem k pousmání :D
No, nejen výřiče ale i "vyskozita" je trochu problém.

Vždy mne fascinuje, když na jednání dorazí hypersuper vyfiknutý "trendy" (účes, košile, boty, kravata, hodinky ... a jiné statusové předměty) manager (bohužel většinou mladší věková kategorie) a pak mi od něj dorazí nějaká technická dokumentace s nepřebernou kategorií chyb.
Ne překlepů, ale skutečných chyb (nemám na mysli nesprávné přechodníky a jiné specialitky, to chlapci se obávám ani nevědí, že existují).

Ale doba je jiná :-).

Možná ty výřiče jsou pro chovatele sov, co my víme. Dneska si kupce najde všechno :-).
Jojanisberg

20. 10. 2009, 6:49

Já v kovoprůmyslu dělám 35 let, tak už sem ledacos viděl a slyšel :D :D
byly doby, kdy jsme plastový čerpadla dělali sami, neboť pro tvrdou chemii byly jen na západě :D :D
takový keramický ucpávky jsme dělali sami...atd
Johanisberg
Jojanisberg

21. 10. 2009, 4:14

chladit a filtrovat :D :D

cca 250 l nádrž a 70-100l/min, filtrace cca 50 mikron
Přílohy
BF70121.jpg
Johanisberg
vasa
Kontaktovat uživatele:

20. 12. 2009, 9:43

tak jsem si to tu pročetl protože otázku chlazení momentálně taky řeším, píše se tu o potřebném tlaku a průtoku, jak jsem pochopil tak ten tlak je potřebný pro odvod třísek, nebo to má vliv i na chlazení? Stačil by pro dobré chlazení i menší proub emulze (čůrek na frézu/řezu). Jedná se mi především o obrábění duralu.
A čím by se vlastně mělo správně chladit, píše se tu třeba o lihu, ale ten bych tam lít nechtěl, ani ne kvůli ceně ale hlavně kvůli smrdu z něho. Ta emulze se dá někde koupit nebo se dá zněčeho doma namíchat?
A co chlazení pouze voudu, je to nesmysl?
děkuji za rady Vašek
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 12. 2009, 9:45

zkus ve ferone, mivaji tam olej na namichani emulze
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 12. 2009, 10:40

Chlazení má celkem 4 důležité funkce:
1 - chladit nástroj a obrobek,
2 - mazat nástroj,
3 - odplavovat třísky,
4 - zaprasit všechno v dosahu.

Na první dvě z nich stačí čůrek (s výjimkou nějakých extrémních případů v průmyslu ale o tom asi řeč není).

Voda stačí na chlazení ale nemaže, tudíž moc nevylepší povrch (nehledě na korozi - ta je u železa prakticky jistá). Olej, emulze (a v případě hliníku i líh) chladí i mažou, takže je navíc i lepší povrch a nástroj o hodně déle vydrží. Líh zpravidla neplní funkci 4.
Naposledy upravil(a) prochaska dne 20. 12. 2009, 10:42, celkem upraveno 1 x.
Aleš Procháska
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 12. 2009, 10:40

řekl bych že ta emulze je asi to nejlepší co do poměru cena-dostupnost-užitná hodnota
voda samotná si myslím není zrovna pipi ,potřebuješ chladit a mazat takže voda+olej :wink:
no a co se týče "čůrku" na frézu, tak to ti jde o to že to tam budeš pouštět z nějaké flašky samospádem ne ? :lol:
uvidíš sám podle záběru-třísky,jak se začne kouřit od nástroje tak je to slabé i když u toho duralu to nebude tak tragické :wink:
nástroj musí být ideálně pořád studený, osobně zapnu čerpadlo na kohoutu dám volume doprava a ještě se mi nestalo že bych neuchladil
nástroj se časem samože otupí ale trvá to o hooodně dýl a taky povrch je jak u frézování tak soustružení jednoznačně lepší,tříska lámavější

po práci bys měl mašinu opucovat,já to většinou odfláknu a tak jsem pořídil WD40 v 10litrovém kanystru za 600peněz ,mám to v rozstřikovači a mlhově mažu :lol: aby to nezrzlo je to super věc za rok jsem spotřeboval jen 4 litry a to se vyplatí :wink:
vasa
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2009, 5:25

děkuji všem za reakci a info, že mají emulzy ve feroně mě nenapadlo, dík, zeptám se tam
Josef
Sponzor fora

22. 12. 2009, 9:30

A jak se snáší to wédéčko s emulzí? To jsem nekoušel. Jen vím, že syntetika s minerálem moc nekamarádí a rychle se "kazí".
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2009, 9:54

To co maj ve Feroně je prej syntetika (Emulcat). Jestli je to pravda tak by se mohla s wédéčkem zdrcnout.
Aleš Procháska
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2009, 9:58

Josef píše:A jak se snáší to wédéčko s emulzí? To jsem nekoušel. Jen vím, že syntetika s minerálem moc nekamarádí a rychle se "kazí".
emulzi převážně pořád dolívám :D ,než se mě stačí zkazit,a nebo nějak zasmrádnout tak se ztratí částečně ve šponách a částečně se odpaří
ale ve frézce mě zasmrádla když jsem měsíc hrnul litinu a nepouštěl vůbec chlazení
v pile to mám dva roky,taky převážně dolívám a v poho ,teď na zimu jsem cca 50 litrů emulze "vytunil" nemrznoucí kapalinou a krásně voní po citrónech :lol: :lol:
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2009, 10:09

tumlik píše:pořídil WD40 v 10litrovém kanystru za 600peněz ,mám to v rozstřikovači a mlhově mažu :lol: aby to nezrzlo je to super věc za rok jsem spotřeboval jen 4 litry a to se vyplatí :wink:
No ono WD40 to co se prodava v EU je z valne vetsiny jen navonena nafta 60-80% s primesi oleje cca 15% a hnaci plyn - takze bych tak nejasal ;-)

rozhodne bych s tim nic nemazal - kdysi davno jsme s kamaradem byli na dovolene na motorkach a nekde u Bardejova mu zaclo jit ztuha lanko (loucilo se) od spojky - na nejblizsi pumpe nemeli sice benzin (u stojanu byla privazana krava), ale meli tam WD 40 - po prostriknuti neslo u vubec a navic to krasne skripalo

od te doby vim, ze WD na cokoliv ale ne s tim mazat
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2009, 10:14

To mě teda nenapadlo, že politicky korektní evropské WD40 bude jenom nějaká navoněná neúčinná vodička :shock: Hned jsem si to našel: http://en.wikipedia.org/wiki/WD-40 Do háje s celou EU.
Aleš Procháska
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 12. 2009, 10:17

jásám proto,že kdybych měl těch deset litrů kupovat ve sprejích tak by to byla darda :wink:
šest pětek za litr je zadarmo za to koupíš 50ml :!: wédéčka ve spreji :wink:
,naftu bych na to nestříkal a nic jiného čím bych konzervoval stroje tak abych neměl do rána na litině lišku prozatím neznám
jestli máš nějakej tip tak sem s tím 8)
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“