BURZY , BLEŠÁKY

Pouze v rámci fora tj. účastnící fora samy sobě navzájem, nikoliv komerce
Sancho Panza

14. 9. 2026, 6:38

Milan199 píše: 14. 9. 2026, 3:48
ok1in píše: 14. 9. 2026, 2:49
Milan199 píše: 14. 9. 2026, 1:55 Nechápu co tak vyvádíš !?!
A kdo tady vyvádí? Jen reaguju na něco, ž čeho jsem byl nařčen, takže se do toho, prosím tě, nezapojuj. Nehledě na to, že původní diskuze šla o tom, co si někdo koupil a ne o tom, jak je to nebezpečné - ale to už je taková tradice na inetových diskuzích, že ji někdo otočí úplně jinam. A to byly mé poslední slova v tomto případě. :lol:
A proč bych se nezapojoval ?
Axim se pochlubil "úlovkem" z burzy a Sancho upozornil, že to může být pro zdraví problematické. Že se s tím má zacházet opatrně a proč se dá snadno vygooglit. Tvůj první příspěvek byl opravdu k věci :
"Podle této logiky už jsem několikrát mrtvej, páč beryliovou keramiku používám skoro celý život..."

Co jsi tím chtěl proboha sdělit ?
Chtěl tím sdělit, že zatím nepochopil rozdíl mezi "používám" a "zpracovávám" (brousím, třeba).
Tranzistor se na rozdíl od šábru, k tomu aby mohl fungovat, často brousit (obvykle :lol: ) nemusí.
Charon
Sponzor fora

14. 9. 2026, 6:50

Sancho Panza píše: 14. 9. 2026, 6:38
Milan199 píše: 14. 9. 2026, 3:48
ok1in píše: 14. 9. 2026, 2:49
A kdo tady vyvádí? Jen reaguju na něco, ž čeho jsem byl nařčen, takže se do toho, prosím tě, nezapojuj. Nehledě na to, že původní diskuze šla o tom, co si někdo koupil a ne o tom, jak je to nebezpečné - ale to už je taková tradice na inetových diskuzích, že ji někdo otočí úplně jinam. A to byly mé poslední slova v tomto případě. :lol:
A proč bych se nezapojoval ?
Axim se pochlubil "úlovkem" z burzy a Sancho upozornil, že to může být pro zdraví problematické. Že se s tím má zacházet opatrně a proč se dá snadno vygooglit. Tvůj první příspěvek byl opravdu k věci :
"Podle této logiky už jsem několikrát mrtvej, páč beryliovou keramiku používám skoro celý život..."

Co jsi tím chtěl proboha sdělit ?
Chtěl tím sdělit, že zatím nepochopil rozdíl mezi "používám" a "zpracovávám" (brousím, třeba).
Tranzistor se na rozdíl od šábru, k tomu aby mohl fungovat, často brousit (obvykle :lol: ) nemusí.
To by jsi koukal jak jsme jako bastlíři mladý kluci, když optotranzistor nikde nešel koupit, brousili čepičky kácéček a dělali z nich opto :D Pilníček, opatrně, kolem dokola, jo dávno tomu :mrgreen:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Sancho Panza

14. 9. 2026, 7:36

To bych se tomu překvapivě nedivil, protože odpilovat futrál z KC není sebemenší problém - protože ten futrál jednak není z žádnýho CuBe, prostě v KC nic s Be k pilování překvapivě :lol: není.
Mj, ty okýnka do futrálu (pak přelepený kouskem acetátový folie z kinofilmu) jsem kdysi dělal taky - třeba místo 1PP75, který jednu dobu nebyly dosažitelný.
Nemluvě o tom, že třísky po pilování mají úplně jinou velikost než po broušení a vznikají při jiné teplotě - takže jaksi riziko vdechnutí :lol: třísky po pilování, je mj. taky zcela jiný než jistota :roll: dýchání prachu při broušení.
Taky by ještě někdo mohl otevřít problematiku, jak ostřit šábr pilníkem :lol: - to by sem taky skvěle :lol: :shock: zapadlo.
Mr. MR

14. 9. 2026, 7:42

Ano, rozumíme si, myslel jsem ty pružné pásky. Nikdy jsem netušil čím to je, že ta měď tak pevná. Je dobré napsat, na co si dávat bacha. Jako že nepálit teflonové těsnění, nevařit tigem jinak než pod argonem... Protože je fakt, že ne každý všechno nutně zná a je snadné si nabít hubu. Kdo to ví, ten se směje. Taky jsem si rozebral (mimo jiných kravin) stavitelný výstružník, což mělo fatální následky....pro výstružník. Často se smějete, že se lidi ptají AI, no koho taky jiného. Proto si taky fora a jeho členů dost vážím a čtu i věci, které se mne netýkají, myslím že mi to něco dává.
Připrav se, hrajem...
https://www.youtube.com/watch?v=HzjNAnEfvxc
Axim

14. 9. 2026, 8:11

ok1in píše: 14. 9. 2026, 8:24
Sancho Panza píše: 13. 9. 2026, 7:56 Poměrně velkým bonusem :lol: za tu cenu je pak to, že prach ("výpary") CuBe je jednak silně jedovatý (viz co všechno se musí dodržovat při obrábění) a také karcinogenní.
Podle této logiky už jsem několikrát mrtvej, páč beryliovou keramiku používám skoro celý život... :lol:
Ahoj kluci , když jsem na burze viděl po stovce prodávat nějaký zvláštní škrabák od Bahco jsem si říkal že to musí být něco echt Bahco špatné věci nedělá a neodolal a koupil. Všem bych chtěl poděkovat za pokec Sančo upozornil na nebezpečí o kterém,asi větsina z nás, ani já nevěděl hlavně to vdechování prachu a karcinogenost dekuji . Jak psal Sančo To koukám co vše se z této slitiny dělá v elektrotechnice a jinde a moc zajímavé , jak píše ok1in že dělá z Beriliovou keramikou a tak dal do vyhledávače “ Beriliová keramika “ a zase koukám , kde všude se tato Beriliova keramika používá a jaké má vlastnosti ta tepelná vodivost a další .
Al píše : Beryliová keramika (technicky oxid berylnatý – BeO) je špičkový průmyslový materiál, který se používá tam, kde je potřeba současně extrémně vysoká tepelná vodivost a vynikající elektrická izolace. Mezi všemi elektricky nevodivými materiály má druhou nejvyšší tepelnou vodivost na světě, hned po diamantu. Zatímco běžná keramika teplo spíše izoluje, beryliová keramika vede teplo lépe než hliník. Hlavní oblasti použití beryliové keramikyVýkonová elektronika a polovodiče: Používá se jako podložka (substrát) pod výkonové tranzistory, procesory, laserové diody a integrované obvody. Pomáhá bleskově odvádět obrovské množství tepla ze součástek do chladiče, aniž by došlo ke zkratu. Radiotechnika a mikrovlnná technika: Najdete ji ve vysílačích, radarech, mikrovlnných komunikačních systémech a vakuových elektronkách (např. magnetrony v mikrovlnných troubách. Jaderná energetika a kosmonautika: Má vynikající vlastnosti pro moderování (zpomalování) a odrážení neutronů v jaderných reaktorech. Odolává extrémním teplotám a radiaci. Zdravotnická technika: Využívá se ve speciálních medicínských laserech nebo v rentgenových trubicích. Metalurgie: Slouží k výrobě kelímků pro tavení vzácných kovů za extrémně vysokých teplot (až do 2000 °c Důležité varování k bezpečnosti prácePokud s touto keramikou pracujete je naprosto klíčové, aby věděl, že prach z oxidu berylnatého je extrémně toxický a karcinogeni. Kdy je bezpečná: V pevném, celistvém stavu (např. jako keramická destička v tranzistoru) je beryliová keramika zcela stabilní a bezpečná. Kdy je nebezpečná: Nesmí se nikdy brousit, vrtat, lámat, škrábat ani řezat bez speciálního odsávání a ochranných pomůcek. Vdechnutí i malého množství beryliového prachu způsobuje těžké plicní onemocnění zvané berylióza. Součástky z BeO bývají v průmyslu často označeny varovným symbolem nebo specifickým nápisem.
To jsou kluci věci . To jsem netušil dekuji
SCHAUBLIN 53,GACK K15,GACK H185,Weiler,Condor 81, RB40, Avia fnc 25, a další
Sancho Panza

14. 9. 2026, 8:12

Mr. MR píše: 14. 9. 2026, 7:42 Ano, rozumíme si, myslel jsem ty pružné pásky. Nikdy jsem netušil čím to je, že ta měď tak pevná. Je dobré napsat, na co si dávat bacha. Jako že nepálit teflonové těsnění, nevařit tigem jinak než pod argonem... Protože je fakt, že ne každý všechno nutně zná a je snadné si nabít hubu. Kdo to ví, ten se směje. Taky jsem si rozebral (mimo jiných kravin) stavitelný výstružník, což mělo fatální následky....pro výstružník. Často se smějete, že se lidi ptají AI, no koho taky jiného. Proto si taky fora a jeho členů dost vážím a čtu i věci, které se mne netýkají, myslím že mi to něco dává.
Ty planžety (svazek per) se historicky dělávaly spíš z zpevněného CuSn6 nebo 8 - to pruží taky dobře a cena je oproti CuBe zanedbatelná - prostě v běžných relátkách a mikrospínačích žádný CuBe nenajdeš, protože by to nikdo nezaplatil a není to ani nutné. V zásadních pružících elementech se CuBe používalo (používá) ale obecně je snaha ho nahrazovat čímkoli jiným a pak to spinodálně vytvrdit.
Asi největší provděpodobnost, kde se u současné produkce lze s CuBe setkat, jsou štíhlá jádra do forem a hlavně horké vtoky (torpeda, těla, vložky......) - a tam se při obrábění prostě musí pracovat s mozkem (respektem).
Axim

14. 9. 2026, 8:43

Axim píše: 14. 9. 2026, 8:11
ok1in píše: 14. 9. 2026, 8:24
Sancho Panza píše: 13. 9. 2026, 7:56 Poměrně velkým bonusem :lol: za tu cenu je pak to, že prach ("výpary") CuBe je jednak silně jedovatý (viz co všechno se musí dodržovat při obrábění) a také karcinogenní.
Podle této logiky už jsem několikrát mrtvej, páč beryliovou keramiku používám skoro celý život... :lol:
Ahoj kluci , když jsem na burze viděl po stovce prodávat nějaký zvláštní škrabák od Bahco jsem si říkal že to musí být něco echt Bahco špatné věci nedělá a neodolal a koupil. Všem bych chtěl poděkovat za pokec Sančo upozornil na nebezpečí o kterém,asi větsina z nás, ani já nevěděl hlavně to vdechování prachu a karcinogenost dekuji . Jak psal Sančo To koukám co vše se z této slitiny dělá v elektrotechnice a jinde a moc zajímavé , jak píše ok1in že dělá z Beriliovou keramikou a tak dal do vyhledávače “ Beriliová keramika “ a zase koukám , kde všude se tato Beriliova keramika používá a jaké má vlastnosti ta tepelná vodivost a další .
Al píše : Beryliová keramika (technicky oxid berylnatý – BeO) je špičkový průmyslový materiál, který se používá tam, kde je potřeba současně extrémně vysoká tepelná vodivost a vynikající elektrická izolace. Mezi všemi elektricky nevodivými materiály má druhou nejvyšší tepelnou vodivost na světě, hned po diamantu. Zatímco běžná keramika teplo spíše izoluje, beryliová keramika vede teplo lépe než hliník. Hlavní oblasti použití beryliové keramikyVýkonová elektronika a polovodiče: Používá se jako podložka (substrát) pod výkonové tranzistory, procesory, laserové diody a integrované obvody. Pomáhá bleskově odvádět obrovské množství tepla ze součástek do chladiče, aniž by došlo ke zkratu. Radiotechnika a mikrovlnná technika: Najdete ji ve vysílačích, radarech, mikrovlnných komunikačních systémech a vakuových elektronkách (např. magnetrony v mikrovlnných troubách. Jaderná energetika a kosmonautika: Má vynikající vlastnosti pro moderování (zpomalování) a odrážení neutronů v jaderných reaktorech. Odolává extrémním teplotám a radiaci. Zdravotnická technika: Využívá se ve speciálních medicínských laserech nebo v rentgenových trubicích. Metalurgie: Slouží k výrobě kelímků pro tavení vzácných kovů za extrémně vysokých teplot (až do 2000 °c Důležité varování k bezpečnosti prácePokud s touto keramikou pracujete je naprosto klíčové, aby věděl, že prach z oxidu berylnatého je extrémně toxický a karcinogeni. Kdy je bezpečná: V pevném, celistvém stavu (např. jako keramická destička v tranzistoru) je beryliová keramika zcela stabilní a bezpečná. Kdy je nebezpečná: Nesmí se nikdy brousit, vrtat, lámat, škrábat ani řezat bez speciálního odsávání a ochranných pomůcek. Vdechnutí i malého množství beryliového prachu způsobuje těžké plicní onemocnění zvané berylióza. Součástky z BeO bývají v průmyslu často označeny varovným symbolem nebo specifickým nápisem.
Tedy to koukám jak přidání 1-2procent Berilia do slitiny mědi změní vlastnosti kovu a i keramiky a možná se používá i jinde a namítl nevíme no zajímavé
Dekuji kluci
SCHAUBLIN 53,GACK K15,GACK H185,Weiler,Condor 81, RB40, Avia fnc 25, a další
Odpovědět

Zpět na „školeni, kurzy, výměna zkušenosti“