SV 18 RA
A někdo tady stím má osobní zkušenost? Zajímal by mne výsledek?
Ano dělám to proto abych ušetřil tech 2000€ a komplet rozebírku a stěhování stroje. Taky proto ze mě to baví a něco se naučim
Kdyby byla celá mašina v haji, tak to vemu do šroubku. Nebudu ,ale zozjebavat to co dobře funguje ,jen proto abych to rozebral a vyměnil pár ložisek které beztak pojedou ještě dalších 20let
Nečekám, že by byl výsledek jak na profi brusce ,ale určitě to nebude horší než to je teď.
Jinak je to běžný starší postup opravy ,stejně jako zaškrabávání.
Ano dělám to proto abych ušetřil tech 2000€ a komplet rozebírku a stěhování stroje. Taky proto ze mě to baví a něco se naučim
Kdyby byla celá mašina v haji, tak to vemu do šroubku. Nebudu ,ale zozjebavat to co dobře funguje ,jen proto abych to rozebral a vyměnil pár ložisek které beztak pojedou ještě dalších 20let
Nečekám, že by byl výsledek jak na profi brusce ,ale určitě to nebude horší než to je teď.
Jinak je to běžný starší postup opravy ,stejně jako zaškrabávání.
sv18ra, KSU250, 2N118, SH-700A, FA3AU, tos 1U, gh450, R5, FN40, HJ8, WKV63
Já jsem stejného názoru jako servis4sp, protože pokud to někoho baví a má na to čas nevidím důvod proč to nezkusit.
Když budeme že všeho hned posraný
tak se nic nenaučíme.
Ad do M-moos se to dá odvézt i za týden
Když budeme že všeho hned posraný

Ad do M-moos se to dá odvézt i za týden

Strigon ME-250, SV18RA, Mikromat SFW200/600, L-TEC Ductling II
Diky za podporu
Tam se tuším jednalo o nějaké flexování lože.
Tady předpokládám, že člověk který má patřičné strojní vybavení, ví co je to suportová bruska, dokáže zaškrabat lože pro koníka do roviny a dokáže si vyrobit patřičné pomůcky nebude tak retardovanej aby alespoň částečně nevěděl co dělá.
Každému snad musí být jasné, že tato metoda nemůže být náhražkou brusu na brusce. Nicméně si myslím, že dokáže vrátit propadlá místa lože v řádu desetin (tím myslím třeba 1-2) zpět do řádu setin a minimálně rozvolnit suport po celé délce.
Takže já bych to zas tak černě neviděl

Prv než demontuješ vreteník si premeraj ako ti ide os vretena voči tomu koníkovému vedeniu v celej dlžke. Pred meraním treba lože precízne vyrovnať do vodováhy. Osobne by som najskôr vymedzil (najlepšie vymenil za nové) a zaškrabal ložiská vo vretene, potom premeral os vretena voči tomu koníkovému vedeniu, a prípadné rozchádzanie upravil prv než sa začne brúsiť suportové vedenie. Pred brúsením by bolo dobré tiež premerať suportové vedenie voči koníkovému, rozdiely si zapísať fixou nikde k vedeniu, aby ti to kde a kolko brúsiš, súhlasilo s tým čo si nameral. Ideš po neprebádanej ceste, tak radšej pomaly a viac merať, ako robiť, aby výsledok stál za tu námahu.
Presně jak píšes to zamýšlím a retardovanej snad jestě nejsem.Petr68 píše: ↑6. 3. 2021, 9:18Tam se tuším jednalo o nějaké flexování lože.
Tady předpokládám, že člověk který má patřičné strojní vybavení, ví co je to suportová bruska, dokáže zaškrabat lože pro koníka do roviny a dokáže si vyrobit patřičné pomůcky nebude tak retardovanej aby alespoň částečně nevěděl co dělá.
Každému snad musí být jasné, že tato metoda nemůže být náhražkou brusu na brusce. Nicméně si myslím, že dokáže vrátit propadlá místa lože v řádu desetin (tím myslím třeba 1-2) zpět do řádu setin a minimálně rozvolnit suport po celé délce.
Takže já bych to zas tak černě neviděl![]()
Mám to vše proměřené a min 10x překontrolované. Koníkové vedení (škrabáno na kontrolní plošky po 250mm) je ve dvou stovkách podélně a příčně v pětistovkách na vodováze a je široké 300mm . Měřeno po 250mm v celé délce lože .Vůči vřetenu na konci 300mm trnu je +0,01mm ve svislé rovině. Ve vodorovné +0.01 k noževému suportu. Vedení saní suportu je teď v původním stavu a v nejvíce opotřebovaném místě 100mm od čela vřetena propadlé -0.28mm z vnější strany z vnitřní pak -0.46mm. Zadní vedení suportu je v nejnižsím místě -0.2mm .Celé saně byly zkroucené o 0.25mm na kolebku cvakaly ( lehce přefrezováno ) Před zahájením opravy byl stroj ustaven na střed bubliny dle vodováhy 0.02/m dle koncových plošek lože.qwer píše: ↑6. 3. 2021, 9:31 Prv než demontuješ vreteník si premeraj ako ti ide os vretena voči tomu koníkovému vedeniu v celej dlžke. Pred meraním treba lože precízne vyrovnať do vodováhy. Osobne by som najskôr vymedzil (najlepšie vymenil za nové) a zaškrabal ložiská vo vretene, potom premeral os vretena voči tomu koníkovému vedeniu, a prípadné rozchádzanie upravil prv než sa začne brúsiť suportové vedenie. Pred brúsením by bolo dobré tiež premerať suportové vedenie voči koníkovému, rozdiely si zapísať fixou nikde k vedeniu, aby ti to kde a kolko brúsiš, súhlasilo s tým čo si nameral. Ideš po neprebádanej ceste, tak radšej pomaly a viac merať, ako robiť, aby výsledok stál za tu námahu.
Broušení začnu přední stranou v zadní části a budu měřit. Půjde srovnat do řádu setin jak psal petr68 toho se nebojim
Naposledy upravil(a) servis4sp dne 6. 3. 2021, 2:30, celkem upraveno 1 x.
Já myslím, že boky se nemusí. Tedy alespoň u mě se boků nic nedotýká. Střecha, spodek a zadní horní a spodní rovina.
Ta přední strana je v pohodě, po sundání vřeteníku tam pokračuje lože pro koníka, ale ta zadní rovná plocha mi není moc jasná.
Tam by se musel otočit stůl na přípravku a do konce nedojedeš, nebo mi něco uniká?
Tam by se musel otočit stůl na přípravku a do konce nedojedeš, nebo mi něco uniká?