Tom Dvk píše: ↑13. 1. 2021, 8:18
.........Černění necháváš dělat nebo na to máš nějaký domácí recept ?
dávám tomu horkou koupel v brunigalu

teplotu neměřím, až to začne vařit tak to ponořím a nechám cca čtvrt hoďky, každopádně co mám zkušenost, tak ten brunigal dělá pěkně černý povrch spíš na opracovaném povrchu, na broušeném takovej černej samet, ale když máš třeba pěknou hlazenku (taženou) tak tam to udělá fleky, ještě mám takovou pastu co dovalil kdysi brácha, smrdí to jako bonbóny, je to prý na pistole a tím spíš drobné malé věci, ale je to taková divná černá a musí se to víckrát, když máš třeba nějakej čípek, tak nebudeš rozehřívat celej kotel
Thomeeque píše: ↑14. 1. 2021, 1:45
Byla by bomba, kdybys někdy natočil, jak takovoudle nějakou věc vyrábíš. Vím, že nechci zrovna málo
hele, já jsem na ty videa tukan, i jsem si koupil nějaké vybavení, no je to spíš o světle a chuti dělat to spíš pro video jak pro výsledek z práce, když se to snoubí tak je to paráda, u mě zatím spíš ne
nějaký fotky jsem ti udělal, pojal jsem dnes potřebu vyrobit si 133-20 s dvacítkou dírou k tripánkovi i to nafutrovat protože rád dělám dlouhý ďoury s frézama, závěr byla horká koupel v brunigalu a ještě jsem to proměřil přímo na 111 co jsem zkolmil s příčným posuvem, letí to pět stovek na 100mm vůči podélnému za mě dobrý

, 11600 bez úpravy z kulatiny, dělal jsem si kdysi i 20 klasických držáčků a taky fajn, někde se to tady kdysi řešilo, no nemohl jsme to najít, tak to dám sem
v kostce: kulatina, čela s přídavkem, ořez, broušení velkých ploch, zúhlování napřesno, hrany, otvor, vyvrtání napřesno, ohrabání hrubých úhlů a jejich broušení, pak stahovací šrouby, pak broušená fréza 60st. na jeden záběr, pak rozřezání, odhrocení, koupel, měření na trnu s posuvem
kreslil jsem to podle obrázku, origo 133-20 možná bude trochu jinej