Stavba a provoz 3D frézky

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
RaS

8. 7. 2013, 8:03

on píše o 2mm ne o 0,02 nechce to tam nacpat s přesahem, ale zatlačit jehlou, kterou bude mačkat šroubem...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Pepa z depa

8. 7. 2013, 8:07

čau, lisoval jsem i větší přesahy, jen jsi mě asi nepochopil, vmáčknu jsem myslel bude neustále přitlačováno šrouby, jak jsem psal výše viz obrázek, ale asi to půjde stejně na hranu

edit: jo RaS tak jsem to myslel, jen potřebuji od vás vědět jestli je to kravina, protože tu lištu se mi dělat nechce :D a samotné šroubky s kuřelovou hlavou mi přijdou .. nevím blbý, nadruhou stranu to nedotlačuje dole (3,5+cca půlka z jehly), ale asi 4 mm nad spodkem, to by snad nemělo vadit, Josef nebo někdo rozsekněte to, dík
Přílohy
náčrt.jpg
Naposledy upravil(a) Pepa z depa dne 8. 7. 2013, 8:12, celkem upraveno 1 x.
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
oscar

8. 7. 2013, 8:11

testone píše:
oscar píše:
testone píše:dokud si ten 18-letý sameček, který ještě nedostal od života po hubě
nechapu souvislost vyse uvedeneho s tim jak se navrhuje uchyceni linearu.
tak si přečti zbytek toho příspěvku
motaj se tu jako obvykle dohromady dvě věci
pohled profíka, který navrhuje uložení lineárního vedení do broušené hrany na masivním odlitku s o tři řády větší tuhostí než má samotný profil vedení, s ohledem na max. přesnost, životnost a reprodukovatelnost
pohled amatéra, pro kterého je tyč toho lineárního vedení to nejpřesnější, co kdy měl v ruce, a sama o sobě použitá proti všem zásadám jako nosný prvek překonává svou tuhostí, přesností atd. všechno to co je okolo i představy konstruktéra, a přesto to balzový žebra a plastiky s jelenem v mlze bude frézovat dostatečně dobře
a ktery z nich je ten samecek co nedostal od zivota po hube?
tot o co mi jde......
testone
Sponzor fora

8. 7. 2013, 8:37

oscar:
nemyslel jsem nikoho konkrétně, sorry
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
testone
Sponzor fora

8. 7. 2013, 9:00

sorry, o.t.
Naposledy upravil(a) testone dne 8. 7. 2013, 9:08, celkem upraveno 1 x.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
GeeSnake
Sponzor fora

8. 7. 2013, 9:06

To Pepa, jak tam dáš ten vozík? Vím že je to jen nacrtek. Ale zkus si to poskládat z opravdových kousků.

To ostatní, malé děti, malé děti.
Každý softwarový problém má hardwarové řešení: "Kup si to nové, vole.
RaS

8. 7. 2013, 9:16

projdi si rozměry kolik může u tvého lineáru přesahovat šroubek nad spodek lineáru aby nevadil vozíku.. takhle jak to máš nakreslený s imbus šroubem to tam podle mě nedostaneš..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Pepa z depa

8. 7. 2013, 9:28

aha, výška :-I díky
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
testone
Sponzor fora

8. 7. 2013, 9:48

testone píše:
Pepa z depa píše:... chci udělat neoblíbené drážky o 1,5 - 2 mm širší jak kolejnice a vmáčknu tam zboku min. 2,5mm jehlu, takže by to mělo pořád tlačit...
Zkusils někdy nalisovat něco někam s přesahem 0,01 mm?
Slyšels někdy něco o lícování?
omlouvám se za výpad, blbě jsem to pochopil
martyxxx

8. 7. 2013, 11:48

Uložit přesně lineáry na rovnou desku bez referenční hrany lze a tento postup bývá přímo popsán v katalozích výrobců a není to nic složitého, stačí hodinky a příměrné pravitko s požadovanou přesností. A můžeme si samozřejmě o tom myslet, co chceme, nemusíme s tím souhlasit, ovšem výrobce to povoluje. Už jsem to tu jednou dával, opět tedy přikládám katalog amt (str. 20-21) a nsk (str. 18-20). Samozřejmě je jasné, že takto nebudeme ukládat lineáry na obráběcí centrum, kde na vedení působí trochu jiné síly než třeba u běžné amatérské frézky. Tam je referenční hrana nutností. Přitlačení pomocí jehlového válečku k referenční hraně je také možno použít, správné provedení je např. v přiloženém katalogu od amt str. 17. Jinak kolejnice lineárů rozhodně nejsou rovné (ale není to zase žádný had, jsou křivé podle jednoduché křivky - do oblouku), jsou ale přesné rozměrově a požadované rovnosti se dosáhne právě montáží na rovnou podložku a přitlačení k přesné referenční hraně , popř. srovnání podle pravítka.
Přílohy
amt rails brochure.pdf
(3.78 MiB) Staženo 643 x
E9008_Installation_Linear_Guides_Machine_Tool.pdf
(1.86 MiB) Staženo 530 x
Pepa z depa

22. 7. 2013, 9:32

Zdravím, tak po třech týdnech s nefunkčním CNC v práci a různých zádrhelích je stůl hotový a Konečně doma ... místnost teprve poladím :)
tak je stolek konečně doma
tak je stolek konečně doma
vše raději navrtáno na CNC a vypršel mi čas, tak závity ručně .....
vše raději navrtáno na CNC a vypršel mi čas, tak závity ručně .....
takhle to poroste, prosím nekamenovat za uložení :D :D
takhle to poroste, prosím nekamenovat za uložení :D :D
pavlaxy

23. 7. 2013, 2:35

Ahojky ,
a což takhle tam přišroubovat a zakolíkovat broušené lišty vedle lineárů ,je výrobně asi jednodušší než na obrobení vláčet celý litinový stůl :D :P
Pepa z depa

23. 7. 2013, 5:22

Ahoj Pavli, nakonec jsem ho neobráběl, je i po těch letech perfektně rovný, na CNCu jsme jej přejížděli hodinkama tam a zpátky + kroutili šiškama a nechápali, lítá to jen nějakou stovku komplet po celém, takže supr :D jen jsem trochu zaškrabal vrypy, které utrpěl během života, navrtali jsme jej a konečně můžu pokračovat, už se těším :D pěkné ráno všem Pepa
Kvako1
Sponzor fora

23. 7. 2013, 6:10

tak ty jsi to měl na mašině a i přesto jsi to nedělal ty drážky ? budeš toho litovat ... podle čeho tedy uložíš ten lidear ? daš tam nějaký uhelník a podle něj ?
ja takhnle ukladal na plochu jenom male kolejničky a klel jsem u toho jak pohan.. pořad se mi to kroutilo do oblouku.. až to budeš dotahovat hoď sem nějaké fotky.. mě to čeká taky takhle na plochu budu davat 1200 dlouhe koleje , ja bohužel nemam nikoho kdo by mě tam tu drážku freznul tak mi nic jineho nezustava...
držím palce ať se daří.
Pepa z depa

23. 7. 2013, 6:56

čau, první usadím podle broušené příložky (pravítka) s lehkým doklepem na hodinky a pak podle vzájemné polohy tu druhou, samosebou taky na hodinky, láskyplné dotahování po třetinách momentu a doufám že to vyjde :) vše pomalu a s neustálým měřením. Na CNC jsem to sice měl, ale není to žádná hi-tech novinka, ale satrá almara z Heidenhainem 155 :D zkoušeli jsme měřit rovinnost po obrobení a lítalo to 4 stovky na metru, ten stůl byl "bohužel" rovnější :D ...
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“