kopil jsem soustruh a nevím co je to za typ
Přeregulovat znamená to samé jako když běžný šroub "přeletíš" očkem. Tady to obnáší to, že soustružník si nastaví stoupání podle šroubu, nožem jemně lízne jeden bok závitu, až bere nůž po celé délce závitu. Pak stejným způsobem udělá i druhý bok. Závit bude mít o ty špony širší mezeru a tudíž v původní matici větší vůli. To však nemusí být vždy na závadu. Jinak udělat matici novou, ale nedělat ji závitníkem. Musí se dělat nožem a dolícovat na šroub. Tak se to dělá běžně i se suporpovými šrouby. Uspoří se náklady na výrobu úplně nového šroubu. Závit bývá "vyjetý" jen v některých místech, kde je proti koncům větší vůle.
Tak jsem byl předběhnut poznámkou, že šroub nemá. Regulace tudíž odpadá. Ale když už jsem toho tolik napsal...
Tak jsem byl předběhnut poznámkou, že šroub nemá. Regulace tudíž odpadá. Ale když už jsem toho tolik napsal...
-
DÍKYsoustružník píše:Přeregulovat šroub nemůže, protože ho nemá poškozený, ale nemá ho vůbec.
Stejné hodnoty jsou v pořádku, neb 0,25 je dosaženo jednou vodícím šroubem a jednou tažnou tyčí. 0,1 je sice oboje šroubem, ale jednou na převodový stupeň A a jednou na C při různých kolech.

Dobře, žes' to tu nechal, některé výrazy dost lidí (mne nevyjímaje) nezná a nebo si je i nepřesně vykládáJosef píše:...Tak jsem byl předběhnut poznámkou, že šroub nemá. Regulace tudíž odpadá. Ale když už jsem toho tolik napsal...

-
Tak tak-ani já neznám všechny "lidovky"-člověk se učí celičkej život.Miller píše:Dobře, žes' to tu nechal, některé výrazy dost lidí (mne nevyjímaje) nezná a nebo si je i nepřesně vykládáJosef píše:...Tak jsem byl předběhnut poznámkou, že šroub nemá. Regulace tudíž odpadá. Ale když už jsem toho tolik napsal...

-
Tatík má recht. Konečně jsem to změřil a je to skutečně 30 stupňů. Stejně by to ale chtělo výkres, aby byl jasný tvar profilu.jova píše:Ptal jsem se tatíka, penzisty, pracujícího v Kovosvitu v Sezimově Ústí jako kontrolor a tvrdí že ten šroub na SN20 se dělal pouze jako klasický trapézák se 30ti stupni. To stoupání, 4závyty na palec / 6,35mm by mělo odpovídat.
-
DÍKY!soustružník píše:Tatík má recht. Konečně jsem to změřil a je to skutečně 30 stupňů. Stejně by to ale chtělo výkres, aby byl jasný tvar profilu.jova píše:Ptal jsem se tatíka, penzisty, pracujícího v Kovosvitu v Sezimově Ústí jako kontrolor a tvrdí že ten šroub na SN20 se dělal pouze jako klasický trapézák se 30ti stupni. To stoupání, 4závyty na palec / 6,35mm by mělo odpovídat.

-
Dneska jsem se neplánovaně dostal k mašině,takže jsem nelenil a čistil alespoň vršek a mazal.

Nevíte někdo k čemu je ta šoupátko Na Nortonce v místě mezi zkrutnou tyčí a místem kde bych měl mít šroub na řezání závitů?

Nevíte někdo k čemu je ta šoupátko Na Nortonce v místě mezi zkrutnou tyčí a místem kde bych měl mít šroub na řezání závitů?

-
- Kontaktovat uživatele:
-
Jo říkal jsem si že to má tak nějak zvláštní chod.Díky!Zdeněk Daněk píše:Je to ruční mazání,ale co to maže,tak po tom jsem nepátral.Občas s tím párkrát pumpnua mám ho už dvacet let a maká jak novej.

Nabrousíme ti klidně i devět (deset) metrů. Cena cca 1700,-/hod bez DPH a pracnost dle opotřebení (vyběhané a rýhy) průměrně tak 10 hod. Umíme, běžně brousíme ložata nové i pro GO.Filipasek76 píše:Jinak kdyby jste někdo předběžně věděli o fabrice,kde by to broušení lože délky 3 M zvládli a věděli k tomu orientačně ceny... sem s tím.
Záleží taky odkud jsi (nevím, proč lidi s požadavky na spolupráci nenapíšou bydliště), pak ještě doprava. Ta může být za jistých okolností dražší než práce.
-
Psal jsem v jednom příspěvků že je soustruh v Chomutově ale to se snadno přehlédne.Nevadí-no hodinovka je dobrá,ale samozřejmě je potřeba znát celkovou cenu +- nějaký to procento.Zatím spořím a tak to nebude hned,ale bylo by dobrý vědět kolik budu potřebovat.A na jakým stroji to brousíte jestli to můžu vědět?Josef píše:Nabrousíme ti klidně i devět (deset) metrů. Cena cca 1700,-/hod bez DPH a pracnost dle opotřebení (vyběhané a rýhy) průměrně tak 10 hod. Umíme, běžně brousíme ložata nové i pro GO.Filipasek76 píše:Jinak kdyby jste někdo předběžně věděli o fabrice,kde by to broušení lože délky 3 M zvládli a věděli k tomu orientačně ceny... sem s tím.
Záleží taky odkud jsi (nevím, proč lidi s požadavky na spolupráci nenapíšou bydliště), pak ještě doprava. Ta může být za jistých okolností dražší než práce.
Je to bruska Waldrich, psal jsem, že lože trvá okolo 10 hod. podle toho kolik se musí brousit. Pokud se brousí i suporty, tak to bývá okolo 20 hodin. Může být míň, ale i víc. Z Chomutova máš k nám hodně daleko, cca 450 km, zkus poptat v Plzni, i v Sezimáku to máš blíž. Brno vyjde s dopravou skoro nastejno, tak nevím...
-
Jasný i tak děkuju...Josef píše:Je to bruska Waldrich, psal jsem, že lože trvá okolo 10 hod. podle toho kolik se musí brousit. Pokud se brousí i suporty, tak to bývá okolo 20 hodin. Může být míň, ale i víc. Z Chomutova máš k nám hodně daleko, cca 450 km, zkus poptat v Plzni, i v Sezimáku to máš blíž. Brno vyjde s dopravou skoro nastejno, tak nevím...