Kolowratský zázrak™

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

20. 10. 2016, 6:47

účinnost filtrace se s průtokem ani tlakem nemění.
Čím větší filtr, tím menší tlaková ztráta (Nl/min se vztahují k dané tlakové ztrátě)
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Thomeeque

20. 10. 2016, 7:48

Cjuz píše:účinnost filtrace se s průtokem ani tlakem nemění.
Hmm, třeba Festo u MS4-LFM uvádí toto:
festo_MS4-LFM.png
Tlak uváděj pravda od nuly, ale třeba tady zase je uvedenej pracovní tlak (nikoliv rozsah), tak nevim.

Dík, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
pavlaxy

20. 10. 2016, 8:05

Na vstup kompresoru sání dám úpravu vzduchu s filtrem papírovým jako je u sání v autě
/motocyklu je menší i s tou plechovkou/
výběr je nepřeberný :wink: a vydrží jistě dlouho ...
No a na stranu kde ústí atmosférický tlak pístů aby nenasávaly prach ze vzduchu to stejné ...
A tímto děkuji za objasněni filtrace a pomoc a nápad s filtrací Francotiradorovi :D
P.S.: nemáte někdo starou plynovou masku - konkretně z ní ten plechový závit na filtr ?
:D :P
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

20. 10. 2016, 8:42

na obrázku je filtr z odkalovačem, ten musí mít určitou rychlost vzduchu aby správně fungovala odstředivá separace.
tlak je zase potřeba pro odpuštění kondenzátu a nebo oleje.
zde se nebavme ani o jednom, je to u takového mini kompresoru divné

ledničkový kompresor prská olej (v kapkách) a pokud se mu nevrací okruhem zpět jednoho dne se zadře (je vhodné doplňovat)
oleje je celkem dost a takový jemný fitr má natolik malou vložku že bude celkem trpět a rychle degraduje
pokud ho chceš opravdu použít, dal bych před něj nějaký větší filtr na vodu (zdá se to divné, ale jimací schopnost vložky je hodně velká a dá se poměrně levně měnit)
navíc v průhledné nádobce je krásně vidět jak se vložka barví olejem a doba výměny se dá odhadnout.
http://www.zmekceni-vody.cz/82-filtracn ... ikron.html

Já jsem pro lakování pomocí ledničkového kompresoru použil jako filtraci palivový fitr do auta.
Sice má jen asi 5um, ale je zase za pár korun a až je zaolejovaný dá se vyhodit a vložit další
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
pavlaxy

20. 10. 2016, 9:34

Dust filter :
https://www.youmagine.com/designs/dust-filter" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

21. 10. 2016, 7:09

Cjuz píše:na obrázku je filtr z odkalovačem, ten musí mít určitou rychlost vzduchu aby správně fungovala odstředivá separace.
tlak je zase potřeba pro odpuštění kondenzátu a nebo oleje.
zde se nebavme ani o jednom, je to u takového mini kompresoru divné

ledničkový kompresor prská olej (v kapkách) a pokud se mu nevrací okruhem zpět jednoho dne se zadře (je vhodné doplňovat)
oleje je celkem dost a takový jemný fitr má natolik malou vložku že bude celkem trpět a rychle degraduje
pokud ho chceš opravdu použít, dal bych před něj nějaký větší filtr na vodu (zdá se to divné, ale jimací schopnost vložky je hodně velká a dá se poměrně levně měnit)
navíc v průhledné nádobce je krásně vidět jak se vložka barví olejem a doba výměny se dá odhadnout.
http://www.zmekceni-vody.cz/82-filtracn ... ikron.html

Já jsem pro lakování pomocí ledničkového kompresoru použil jako filtraci palivový fitr do auta.
Sice má jen asi 5um, ale je zase za pár korun a až je zaolejovaný dá se vyhodit a vložit další
Dík za tipy. Jemnej filtr na obrázku byl jen příklad, neplánoval jsem ho použít samostatně. Vodní FCPP filtr má zajímavý parametry, ale přecijen, je vodní, to ho fakt člověk může použít na vzduch? Nebo to bylo myšleno jen čistě na separaci oleje před vzduchovým filtrem? Co vodní kondenzát, s tim to taky helfne? Dík!
pavlaxy píše:Dust filter :
https://www.youmagine.com/designs/dust-filter" onclick="window.open(this.href);return false;
To je stírátko prachu z tiskový struny (filamentu) před vstupem do tiskový hlavy, řekl bych :)

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
pavlaxy

21. 10. 2016, 8:10

Za kompresorem následuje zpravidla vzduchojem
jehož příslušenstvím je v nejnižším bodě výpustný šroub-odkalovač ,
ten může být v provedení obdobném jako je u stříkacích pistolí s ventilkem Schrader/pneu
http://www.lakyrmat.cz/www-lakyrmat-cz/ ... iss-HAF-50" onclick="window.open(this.href);return false;
ten z obrázku asi použiji :D obdobnou sestavu mám z aukra ...
_vyr_5116Odlucovac-vody-oleje--separator--LUX.jpg
_vyr_5116Odlucovac-vody-oleje--separator--LUX.jpg (9.58 KiB) Zobrazeno 6567 x
odlučovač-odkalovač_2.jpeg
odlučovač-odkalovač_2.jpeg (6.07 KiB) Zobrazeno 6557 x
Sestava určená pro montáž pod stříkací pistoli IMG_3228.JPG
Sestava určená pro montáž pod stříkací pistoli IMG_3221.JPG
pavlaxy

21. 10. 2016, 9:19

Velký vzdušník pobere většinu vody -kondenzát vypustíš ...
a dočistíš před vřetnem tím malým filtrem ...
V podstě si postav kompresor na airbrusch na jejich foru najdeš jak na to...
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=19&t=22646" onclick="window.open(this.href);return false;
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2016, 10:55

Vodní filtr je levná náhražka originál filtru na vzduch.
Filtry co máme na vzduch a zvládnou i vodu a olej (1um mechanické), tak po zanesení prostě začnou omezovat průtok vzduchu. Jenže cena začíná na 10.000,-

Ten vodní je prioritně dělaný na mechanické nečistoty, takže jakmile se naplní, tak voda i částečně olej projde.
Jenže objem je opravdu velký a tudíž NEŽ se naplní, trvá to opravdu dlouho (u ledničkového kompresoru)
Je to taková zábrana, protože z kompresorku lítá olej v kapičkách a voda taky (záleží na mnoha podmínkách, poloha, provoz, teploty, nasávaný vzduch)

Zjednodušeně řečeno, když nacpu do petky hadry a dám vrškem dvě hadičky, jedu dolů jako vstup a jednu nahoru jako výstup, mám velice dobrý filtr taky.
Projde jen to co je opravdu ve vzduchu "vypařeno" a protože je vřeteno mnohem teplejší než ten vzduch, kondenzace nehrozí.
Thomeeque

8. 2. 2017, 9:07

V sobotu jsem poprvé fréznul cosi smysluplného s novým vřetenem v plný palbě, tak to tu u té příležitosti trochu oživím. Bohužel nic extra světoborného, tak jsem tam aspoň vrazil druhou kameru (škoda, že takovou srajdu) :)

Je to v původním znění bez bigbeatu, aby vynikly všechny šílené zvuky, které trpící zázrak vydává a vy jste se tak mohli zasmát, poplakat si, poučit se, poučit někoho jiného atd., jak je ctěný natürel ;)

T.
kibo

8. 2. 2017, 9:23

Ahoj, díky za sdílení.
prosím Tě, co je to ten váleček v oranžovém držáku - světlo?
Díky.
Thomeeque

8. 2. 2017, 9:30

Potěšení na mé straně :) Váleček v oranžovém držáku je právě ta druhá kamera - viz. druhé video :)

Hezčí (a dokonce i jednodušší, nemusel bych to střihat dvojmo) by bylo namíchat to do jednoho PiP videa, ale nemám na to soft (edituju to v YT editoru a ten to neumožňuje).
Kvako1
Sponzor fora

10. 2. 2017, 7:28

hoj, jenom dotaz , nešlo by to rychleji ? myslim ty posuvy. přijde mi že to jenom škrábeš, určitě by to jelo rychleji si myslim.
co to je za nastroj ? jinak hezký :wink:

edit: tak jsem skoukl až pak to druhe video a tam to vypadá lip. tak pardon. je vidět šponky. na tom prvním to vypadalo že to jenom dělá prach.
lubos
Sponzor fora

10. 2. 2017, 7:45

Nechtěl jsem psát že je to pilování :-)
Taky si myslím že by to mělo dát na jeden průchod ne?
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Thomeeque

10. 2. 2017, 9:15

Nevím přesně, co je to za frézu, počítám to jako HPTec 826 D=2mm:
frezy826.png
vs = 250m/s => n = 40000RPM
f = 0.012mm/1 => F = 480mm/min

Vzhledem k tomu, že je to dvoubřitka, F by asi mělo být dvounásobné, ale zaprvé mi to z toho katalogu neni úplně jasné a hlavně jsem naměřil házivost na konci frézy cca 2-3 stovky, tak jsem si řikal, že kdo ví, jestli si vůbec ten utopenější břit vrzne. To jsem právě chtěl rozvinout v novém tématu, ale trochu jsem se na čemsi zasek.

Stroj je hodně měkkej, větší úběr by mohl vést k nepřesnému výsledku, měl jsem matroš jen na jeden pokus, tak jsem byl dost konzervativní.

Jinak jsou to vždy tři průchody 0.5mm dolu a jeden začišťovací cca desetinu do boku na plnou hloubku, ten jede trochu pomalejš (tak to vymyslel Fusion 360 CAM).

Ale taky je mi líto, že jsem to nezkusil v nějaký fázi trochu zrychlit (alespoň +20% feed overridem), příště.

T.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“