CNC by chetar
- Pepa z depa
... to si dáš, při tom vaření, zjednodušit by to kapku nešlo, ty malé žebírka a dílečky
... jinak gut
Osobně bych volil z oceli a odlehčit, hliník se může časem vymačkat, ale jen můj názor.

Osobně bych volil z oceli a odlehčit, hliník se může časem vymačkat, ale jen můj názor.
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
jake vareni? snad si nekdo nemysli, ze se ty male zebra budou svarovat? 
jinak porad na tom pracuji, odlehcuji, uz jsem na 9,1Kg vahy toho hlavniho dilu, ale prave ze nevim, kam az s tim odlehcovanim muzu zajit, nejmensi tloustku mam 12mm a to tam mam i pricne vystuhy, ty male jsem uz odstranil.
Jak je to vlastne s vypoctem sily pusobici na linearni vedeni?
Jak je v tech prospektech uvedeno 170Nm v jedne ose, tzn ze kdyz dam 1m dlouhou paku k jednomu voziku a zatizim tu paku na konci vahou 17Kg tak se projevi deformace o velikosti 0,0001 nasobku prumeru valiveho telesa? chapu to dobre?
A kdyz jich dam vice voziku tak se to scita nebo nasobi?
Nebo se mam proste spokojit s tim ze kdyz mam 4 voziky tak muzu pusobit silou mensi nez (170Nm*4) tedy 68kg na jednometrovem rameni?
Rad bych totiz zjistil jaky rozestup pouzit na ose Z kdyz mam roztec 116mm a voziky Hiwin HGH15CA, popr. jakou maximalni silu muzu vyvinout na osu Z pri vzdalenosti cca 154mm a delce paky 150mm.
Mozna to blbe popisuju, tak to kdyz tak zitra nakreslim jeste

jinak porad na tom pracuji, odlehcuji, uz jsem na 9,1Kg vahy toho hlavniho dilu, ale prave ze nevim, kam az s tim odlehcovanim muzu zajit, nejmensi tloustku mam 12mm a to tam mam i pricne vystuhy, ty male jsem uz odstranil.
Jak je to vlastne s vypoctem sily pusobici na linearni vedeni?
Jak je v tech prospektech uvedeno 170Nm v jedne ose, tzn ze kdyz dam 1m dlouhou paku k jednomu voziku a zatizim tu paku na konci vahou 17Kg tak se projevi deformace o velikosti 0,0001 nasobku prumeru valiveho telesa? chapu to dobre?
A kdyz jich dam vice voziku tak se to scita nebo nasobi?
Nebo se mam proste spokojit s tim ze kdyz mam 4 voziky tak muzu pusobit silou mensi nez (170Nm*4) tedy 68kg na jednometrovem rameni?
Rad bych totiz zjistil jaky rozestup pouzit na ose Z kdyz mam roztec 116mm a voziky Hiwin HGH15CA, popr. jakou maximalni silu muzu vyvinout na osu Z pri vzdalenosti cca 154mm a delce paky 150mm.
Mozna to blbe popisuju, tak to kdyz tak zitra nakreslim jeste

Už jsem na váze 8,175Kg (nějaká ocel) toho dílu a osa X bez Z má teď 13,80Kg, ale zase mě napadlo, jak to udělat lehčí a zároveň i snížit vzdálenost osy vřetena od portálu = menší páka.
Ale už mě to fakt nebaví, jenom to překreslovat
Ale aspoň to pak bude alespoň za něco stát (doufám)
Ale už mě to fakt nebaví, jenom to překreslovat

Ale aspoň to pak bude alespoň za něco stát (doufám)
to co ušetříš na váze dáš navíc za obrobení
otázkou je jestli má smysl tu váhu takhle honit dolů, ve finále stejně zjistíš že je to tomu motoru skoro jedno, nejvíc síly sežere dynamika stroje a to jestli to váží 10 nebo 15kg je fuk..

věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
samozřejmě že má.. ale spočítej si jak moc velkej vliv, prostě když vezmeš samotnou setrvačnost motoru šroubu a na něm nic a chceš ji rozjet se zrychlením X tak potřebuješ výkon motoru Y a ten potřebnej výkon motoru na to roztočení je strašně moc v porovnání s tím jestli na tom je kilo nebo 10kg nějakého závaží.. někde tady byl kalkulátor tam si to odsimuluj... prostě zjistíš, že když lehce ubereš na zrychlení, nebo lehce přidáš na výkonu motoru (třeba 10-20%) tak to má daleko větší vliv než navýšení hmotnosti třeba o 100%..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
a ted zpet k CNCcku.
jak tak planuji a planuji, doma i v praci tak jsem dosel k zaveru ze asi bude lepsi pro zacatek postavit mensi ale stabilni masinu pro obrabeni hliniku popr. i oceli, takze mam jen par dotazu, abych mel jistotu jakym smerem se nejlepe ted ubrat, i taky protoze nemam moc mista
1.rozmyslim mezi verzi s pojizdnym stolem a s pevnym portalem a nebo krizovy stul a pevna osa Z. Jde mi hlavne o stabilitu, takze asi krizovy stul, spravne?
2. na kterou osu pouzit to linearni vedeni ktere uz mam? bude stacit na osu Z i pri obrabeni ocele? nebo ho pouzit na krizovy stul. Ostatni osy by mely HGW20CC
3. jaky vykon, kroutici moment a rozsah otacek by melo mit vreteno na hlinik a ocel? mrkam tu na ruzne masinky, ale jednoznacne se nemuzu rozhodnout
Rozjezdy by mely byt maximalne X=550mm Y=250mm Z=200mm
PS.: diky RaSy a ostatnim ze mate se mnou trpelivost a stale mi radite
jak tak planuji a planuji, doma i v praci tak jsem dosel k zaveru ze asi bude lepsi pro zacatek postavit mensi ale stabilni masinu pro obrabeni hliniku popr. i oceli, takze mam jen par dotazu, abych mel jistotu jakym smerem se nejlepe ted ubrat, i taky protoze nemam moc mista
1.rozmyslim mezi verzi s pojizdnym stolem a s pevnym portalem a nebo krizovy stul a pevna osa Z. Jde mi hlavne o stabilitu, takze asi krizovy stul, spravne?
2. na kterou osu pouzit to linearni vedeni ktere uz mam? bude stacit na osu Z i pri obrabeni ocele? nebo ho pouzit na krizovy stul. Ostatni osy by mely HGW20CC
3. jaky vykon, kroutici moment a rozsah otacek by melo mit vreteno na hlinik a ocel? mrkam tu na ruzne masinky, ale jednoznacne se nemuzu rozhodnout
Rozjezdy by mely byt maximalne X=550mm Y=250mm Z=200mm
PS.: diky RaSy a ostatnim ze mate se mnou trpelivost a stale mi radite

je to ono? http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=3&t=2813&start=30" onclick="window.open(this.href);return false;Thomeeque píše:Áha, jasně. Pokud někdo dohledal ten kalkulátor, sem s ním, plz
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
to máš dost protichůdné požadavky, mrkni se na katalogy nástrojů jaké potřebuješ řezné rychlosti, výkon vřetene a doufej že to ten stroj dá.. tady máš docela povedenej kalkulátor http://www.toolscout.de/ToolScout/" onclick="window.open(this.href);return false;
zjistíš že můžeš mít otáčky třeba 700-4000 pro ocel a 10ku frézu (podle typu) a nebo pro hliník a tu samou 10ku frézu třeba 2500-15000 podle typu.. ten kalkulátor ti spočítá kroutící moment, výkon vřetena podle typu frézy, podle řeznejch podmínek, prostě vše.. pro představu jaké vřeteno potřebuješ to stačí..
zjistíš že můžeš mít otáčky třeba 700-4000 pro ocel a 10ku frézu (podle typu) a nebo pro hliník a tu samou 10ku frézu třeba 2500-15000 podle typu.. ten kalkulátor ti spočítá kroutící moment, výkon vřetena podle typu frézy, podle řeznejch podmínek, prostě vše.. pro představu jaké vřeteno potřebuješ to stačí..
mě to nedává spát momentálně
musím myslet nad výběrem vhodného pohonu vřetena a vřetena samotného.
Zalíbila se mi možnost vřetene ISO 30/40 s možností automatické výmeny nástrojů (ACT, pokud to správně píšu).
Hledám na netu, kde by se dal sehnat unašeč, který by se dal osadit ložiskama, ale nacházím jen samé ER11/20 a MK3/4.
Neposlal by někdo link nebo pod čím to nejlépe hledat?
Bez návrhu vřetena se nemůžu dále hnout, nevím jak velké a těžké nakonec bude
A ten kress stojí 6tis, to už je lepší investovat do něčeho slušnějšího zřejmě.
EDIT:
A taky ta funkce toho nasazovani toolu do vretena by me zajimala.
Co jsem se koukal na planky, vykresy a 3D tak jsem z toho pochopil ze po zatlaceni tam proste unasec zustane zacvaktuny a pote se jenom vytrhne, spravne?
Edit2:
Tak jsem nasel ze je to na kompresor jeste pripojene, ku****
musím myslet nad výběrem vhodného pohonu vřetena a vřetena samotného.
Zalíbila se mi možnost vřetene ISO 30/40 s možností automatické výmeny nástrojů (ACT, pokud to správně píšu).
Hledám na netu, kde by se dal sehnat unašeč, který by se dal osadit ložiskama, ale nacházím jen samé ER11/20 a MK3/4.
Neposlal by někdo link nebo pod čím to nejlépe hledat?
Bez návrhu vřetena se nemůžu dále hnout, nevím jak velké a těžké nakonec bude

A ten kress stojí 6tis, to už je lepší investovat do něčeho slušnějšího zřejmě.
EDIT:
A taky ta funkce toho nasazovani toolu do vretena by me zajimala.
Co jsem se koukal na planky, vykresy a 3D tak jsem z toho pochopil ze po zatlaceni tam proste unasec zustane zacvaktuny a pote se jenom vytrhne, spravne?
Edit2:
Tak jsem nasel ze je to na kompresor jeste pripojene, ku****