Spousta otázek...

Odpovědět
Sir_Arasid

5. 2. 2013, 4:36

Zdravíčko vespolek,
uvažuji o stavbě malé cnc frézky a nejde mi do hlavy pár věcí
Vám se to bude zdát jako naprosto jasné ale já zatím nemám žádné zkušenosti tak mi nenadávejte :)
Tak nejdřív bych si chtěl někde zá par korun koupit jeden 2f KM a zkusit ho rozchodit a ovládat přez PC.
Než se mi něco takového povede nechci se pouštět dál...
Problém tkví v tom že moc nechápu co k ovládání KM budu potřebovat....
Pochopil sem (nevím jestli dobře) že KM napájí tzv. driver.Podle výkonu KM se volí příslušný driver a jestli to dobře chápu tak záleží především kolik driver dává proudu?
Takže km se připojí na ten slavný driver a ten driver se zapojí na nějakou ovládací desku které bude přez LPT nebo USB spojená s PC a pomocí řídícího systému bude počítač(přez ovládacé desku a driver) ovládat ten motorek?
A jak je možné že ten driver zvládne 51 200 pulzů na otáčku a ten KM zmákne jen 200 pulzů na otáčku?
Co je to mikrokrok?
Co je to Bipolární a unipolární zapojení?
Jaký je rozdíl mezi 2F a 3F KM?
Jaký je rozdíl v ovládání serva a KM?
Mám na skladě mnohem víc otázek:)

Předem děkuji za zšechny Vaše rady zkušenosti a postřehy....
nevedkosenior

5. 2. 2013, 4:43

veľa otázok naraz. Skus najskôr prečítať niečo na fore a až budešm vedieť čo chceš tak sa pýtaj . pekný deň
...nikto učený z neba nespadol, keď spadol tak sa zabil ...
Ferrit

5. 2. 2013, 4:48

Na 9/10 otázek si odpovíš sám po p r o s t u d o v á n í tohoto fora. pak se teprve ptej!
Jinak tu najdeš spoustu ochotných lidiček, ale nemá se tu jaksi rádo zneužívání - zatím, měj se :D
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
Ferrit

5. 2. 2013, 4:50

nevedkosenior byl rychlejší . Ok - jsme zajedno.
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
RaS

5. 2. 2013, 5:09

protože těch 200kroků je moc málo a moc hrubé, proto jsou ty mikrokroky třeba 16mikrokroků pak máš 16x200 kroků na otáčku tedy 3200kroků.. potom máš vlastně jeden krok 16x menší.. nicméně to jsou naprosté základy, jak psali ostatní dej tomu pár dní a ptej se konkrétněji, ne takhle ze široka..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Sir_Arasid

5. 2. 2013, 5:35

Mno už to tu pár dnů pročítám...tak budu pokračovat
Gulliver64

5. 2. 2013, 9:33

aby jsi se zorientoval alespoň v tom nejzálkadnějším ke KM :
z počítače "lezou" signály kterým se říká STEP (krok) a DIR (směr). "distribuci" těch signálů má na starost řídící systém (Mach3, LinuxCNC (dříve EMC2), ...), driver tyto signály převádí na správnou kombinaci napětí pro jednotlivé cívky krokového motoru, přičemž "šťávu" tomu dává zdroj. driver může být jen pro jeden motor (potom je třeba mít i "oddělovací desku" která se zapojí mezi LPT (USB) potr počítače a driver) anebo, pokud se jedná o "tří/čtyř/pěti osou desku pro řízení CNC", tak je na této desce několik (3, 4, 5) těchto driverů a je na ní i "oddělovací deska".
mikrokroky - představ si to takto: máme dvě cívky a jeden magnet, pokud přivedu napětí na cívku A, tak se rotor (magnet) vychýlí o např. 1,8°, pokud pak přivedu napětí na cívku B (a A odpojím), tak se rotor pohne o další 1,8° - toto jsou tzv. celokroky. pokud ale přivedu na B jen 10% napětí a u A uberu na 90%, tak se rotor vychýlí jen o 0,18° , potom B navýším na 20% a A snížím na 80% - opět se posunu o 0,18° atd. atd. a toto jsou mikrokroky (to, jak to tu popisuji, není úplně správně, ale pro představu a jako popsání systému by to snad mohlo stačit).
bipolární/unipolární např. zde na straně 13 : https://dspace.vutbr.cz/bitstream/handl ... sequence=1
Modelová zařízení pro slévárny, hliníkové odlitky. První CNC frézka postavená v r.2003 ."Dřeváček" - r.2010. Zapřísáhlý uživatel MACH3 ver.2.63 .
Sir_Arasid

6. 2. 2013, 6:41

Dikec už to trošku chápu....
Sir_Arasid

9. 2. 2013, 2:35

Zdravíčko,
nakreslil sem si návrh CNC frezky a chtěl bych vás poprosit o trochu kritiky a rad...je to můj první kousek
Pojezdy XYZ cca 350,500,200
Chtěl bych aby to kousalo i hlník....
Lineáry,vozíky a šrouby sem kreslil víceméně od oka pač nevim co tam mam přesně dát....v katalogu jsem si nějaké míry našel ale....uvažoval sem o lin. vedení 25 ale v tom označení se zatím ztrácím...volil sem vozíky s přírubou a stěrkou na hrubé nečistoty.Šroub pr.20mm stoupání 5mm a chtěl bych matku se střední předpětím.Motory nema 24 zpřevodované do síly ale poměr taky ještě nevim.

Jinak na ty stojny co drží XaZ přijdou výztuhy nejspíš z plechu....
Za každou radu budu vděčný,mam to nakreslený doma takže není problém cokoli upravit.
Rám je z jeklu 90x40x5 a lineáry dám na pásovinu kterou na rám přivařím a na jedno upnutí ofrézuju.
Přílohy
hotovo1.JPG
hotovo2.JPG
hotovo3.JPG
hotovo4.JPG
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“