Jaký křížový stůl

pafik

10. 2. 2013, 5:55

Pánové potřeboval bych poradit. Mám starší stolní vrtačku z Jihokovu.
Má udělanou plynulou regulaci otáček, a chtěl bych jí doplnit křížovým stolem na občasné frézování Al a plastů. Dosavadní upínání frézovaného materiálu na dřevěnou desku, kterou držím v ruce, už mě nebaví. Do stolu nechci investovat více než 5000,- Kč. Našel jsem si dva, které se mi zamlouvají.
Proma KRS 475 http://www.svarecky-obchod.cz/dilenske- ... -proma.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
a AZX7020 http://www.stroje-atol.cz/e-shop/katego ... l-azx7020/" onclick="window.open(this.href);return false; (nevím, kdo to vyrábí). Nepotřebuju radu typu kup si stolní frézku, jednak si myslím, že ta vrtačka má lepší tuhost, než většina frézek za 25 tisíc, jednak na ní nemám. Vzhledem k výše uvedenému způsobu "upínání" myslím, že jakýkoliv stůl bude pro mě přínosem. Rád bych slyšel názor zkušených, který z těchto dvou stolů si vybrat. Ten druhý je podstatně těžší, má zámek na jeden posuv, líbí se mi víc. Ale možná s ním má někdo velmi špatnou zkušenost, co já vím. Jsem samozřejmě přístupný i dalším variantám, pokud budou vyhovovat cenově a plus mínus i rozměrově. Poradíte mi někdo? Děkuji předem.
Přílohy
IMAG0214.jpg
jova
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2013, 7:13

Osobně v tom vidím dva problémy.
1.Ty stoly jsou poměrně vysoké, připočti si ještě svěrák a na obrobek už moc místa nezbude.
2.Frézy vyžadují lepší upínání než sklíčidlo. A bohužel běžné kleštinové upínače vyžadují průchozí vřeteno což tady tuším není.
PAKO.ll
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2013, 8:57

bych to tak černě neviděl,já mám křížoví stůl od škody rozjezdy 150x150 výška odhadem 10-12cm ,a ten jihokov jde ještě vyjet
https://www.facebook.com/pages/Volman-% ... =bookmarks" onclick="window.open(this.href);return false;
Volman MN80, Volman M6 ,Volman NOF a další litinové smetí...
RaS

10. 2. 2013, 9:18

má to průchozí vřeteno pri upnutí frézy? to je nejdůležitější podmínka, vrtačky to většinou nemaj
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
pafik

10. 2. 2013, 9:27

vřetenoo průchozí není, používám stopkové frézy
celý vršek se dá vyšroubovat tak o 20 cm odhadem, tam taky nevidím problém
RaS

10. 2. 2013, 9:29

aby jsi se jednou nedivil až ti vypadne vřeteno z Morse kuželu ..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
jova
Kontaktovat uživatele:

10. 2. 2013, 9:35

A fréza zajíždí sama stále hlouběji do materiálu :D
pafik

11. 2. 2013, 9:49

to RaS: vůbec nevím, jak je tam to sklíčidlo přidělaný. Zatím jsem s tím problém neměl. Když se mi párkrát povedlo mašinu zakousnout při vykružování, tak proklouznul klínovej řemen.
to jova: moje zkušenosti s frézováním jsou mizivé, až na nějaké to orovnání hliníkových chladičů, měděných tyčí, texgumoidových hranolků..... Ale nikdy jsem neměl problém s tím, že by mi fréza zajížděla do materiálu, vždycky naopak.
Nicméně, pánové zatím žádná odpověď k tomu, na co jsem se ptal. Že nebudu mít plnohodnotnou frézku, to vím. Ale mě stačí, že budu vědět, že mi to neutrhá prsty a neshodí mi to strojní svěrák na nohu. A s tolerancí 0,1mm a s pravidelným vzhledem obrobené hrany budu velmi spokojenej.
jova
Kontaktovat uživatele:

11. 2. 2013, 9:56

Jde o to, že při frézování jsou na to sklíčidlo úplně jiné rázy než při vrtání. Jdou hlavně zboku a hlavička vrtačky je tam většinou pouze naražená na kužele a ty se během pár minut uvolní. Zrovna tak i to vrtačkové sklíčidlo není schopno tu frézu udržet, ať to budeš přitahovat jak chceš. Věřit mi nemusíš, ale sám jsem si tím v začátcích prošel a tak se domnívám že vím o čem píšu :)
Pokud tohle nevyřešíš, tak investice do jakéhokoliv stolu, jsou podle mě v této fázi vyhozené peníze.
RaS

11. 2. 2013, 10:06

taky jde o to, že pokud jsi frézoval dřív nějakou malou stopkovou frézou v ruce tak ty síly asi nebyly tak velké, aby se ti to nevyrvalo z ruky.. pokud dáš stůl začneš tomu dávat víc a prostě to sklíčidlo vyletí, buď celý z morse kuželu kterej je pravěpodobně ve vřetenu a nebo z toho malýho B kuželu na kterým je jen nasazená hlavička.. při vrtání to nevypadne protože na vrták působí pouze axiální síla, při frézování je nutné mít to zajištěné..
můžeme se tady dohadovat jestli se dá frézovat třeba 3kou frézkou to možná ano ,ale...
Petr Bratřík

17. 2. 2013, 8:57

Sklíčidlo jde na kuželu zajistit imbusšroubem a podložkou skrz sklíčidlo zespodu do kuželu, mělo by být průchozí. Podívej se skrz něj, jestli náhodou není v kuželu díra se závitem ( už jsem to na takovéto vrtačce totiž viděl ale nevím, jestli to tam nebylo dodělané dodatečně), nebo počkej, až ti při frézování spadne ( a pokud zajištěné není tak spadne), jestli se ti ho nechce sundávat. Kdyby tam závit nebyl, tak díru a M6 závit do hřídele asi zvládneš.
Problém bude dělat asi hrubý posuv dolu - v ose z a frézování se vůbec nebude líbit ložiskům na vřetýnku.
Na stolech z tvého výběru toho moc nevymyslíš, čína jako čína, já bych koupil ten druhý má uzavřené kraje.
Zdenek Valter

17. 2. 2013, 4:46

pafik píše:vřetenoo průchozí není, používám stopkové frézy
celý vršek se dá vyšroubovat tak o 20 cm odhadem, tam taky nevidím problém
No pokud by Ti to nikdo nerozmluvil tak tu to máš levnější - http://www.uni-max.cz/krizovy-stul-ct475/d/" onclick="window.open(this.href);return false;

Jinak musím souhlasit s klukama vypadlá frézka v materiálu nadělá pěknou paseku
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
pafik

21. 2. 2013, 5:14

To P.B.
O připevnění sklíčidla šroubem vím, až mi to spadne, tak to udělám :)
Já bych taky koupil ten druhej stůl, ale ten eshop ve mně nebudí důvěru; nekomunikujou. Dvakrát jsem jim poslal dotaz ohledně toho stolu a dvakrát neodpověděli. Stejnej stůl prodávaj poláci na Aukru, ale doprava je hrozně drahá.
Petr Bratřík

21. 2. 2013, 8:46

Komunikujou, ale nečtou maily. Musíš tam zavolat ( ale stejně se od tý slepice tam na drátě nic nedozvíš, mě onehdá řekla jen to, že neví jak na mail odpovědět tak že to nedělá) ale zboží pošlou - když jí nadiktuješ objednací číslo a 2x se ujistíš, že si to napsala dobře ...
picom

22. 2. 2013, 4:02

UNI-MAX funguje bez problémů, maji novou halu velikosti fotbalového hřiště, ale na tvoji otázku asi neumí odpovědět a tak raději mlčí.
Pokud ti zboží nebude vyhovovat tak jej můžeš bez problému vrátit, reklamace také řeší bez problému.
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“