Free CAM G-SIMPLE
no skusil som si to pod linuxom cez wine .. je to celkom pouzitelne. pokial xcete kompletne 3D je to nenasaditelne, ziadne moznosti modelovat plochy atd. Na jednoduche suciastky je to ale rychle a jednoduche. Neskusal som zatial G cd z toho generovany narvat do EMC ale pri zbeznom pohlade na kod je to zrejme to co som nakreslil. Este sa pohrajem s importom DXF z q-cadu ci to bude funkcne (a ako).
no ja to tiez skusam ale nejako stale vypisuje hlasky (divne) a asi som blby ze to neviem pouzivat.
pritom som chcel len jednoduchu dieru vyfrezovat (ako priklad) a nic . stale hlasi nejaku chybu ze mi chyba nastroj na nieco.
kto s tym roby a vie tak nech poradi
pritom som chcel len jednoduchu dieru vyfrezovat (ako priklad) a nic . stale hlasi nejaku chybu ze mi chyba nastroj na nieco.
Jsem z toho nějaký zmetený, mám soubor dxf kde jsou otvory a drážka a obrys dílce. Když to otevřu v Qcadu vše je jak má, ale při importu do Gsimple se načtou pouze okraje dílce plus drážka, ale po otvorech jako by se země slehla. Je to tím programem nebo mnou? V případě že je to programem nevíte o nějakém jiném lepším CAMu za málo peněz? Ještě lépe zadarmo.
No napr mi to nedovolilo vrtat dieru pokial som v zozname nemal "predvrtavak". Potom uz slo skoro vsetko co som xcel.. (samozrejme v rozsahu co to vie).dzairo píše:no ja to tiez skusam ale nejako stale vypisuje hlasky (divne) a asi som blby ze to neviem pouzivat.
Nejde o to že by mě to nepustilo vrtat jde o to že Gsimple ty díry prostě nenačte jako by v tom dxf chyběly, ale při otevření v cadu tam jsou. Nechápu to. přikládám dxf
- Přílohy
-
- Bok vpravo.rar
- (3.51 KiB) Staženo 262 x
Mám nedávnou podobnou zkušenost, testováno všemi možnými ročníky formátů *.dxf .. mě to pro změnu nahodile
žere každé čtvrté zaoblení libovolného čtyřstranného objektu - viz příloha g-simple.
Umíte tomu někdo rozumět a co s tím ?
Jde mi o free sw pro takové to "domácí šmrdlání, však víte" ..
žere každé čtvrté zaoblení libovolného čtyřstranného objektu - viz příloha g-simple.
Umíte tomu někdo rozumět a co s tím ?
Jde mi o free sw pro takové to "domácí šmrdlání, však víte" ..

Naposledy upravil(a) TimeCop dne 1. 4. 2009, 1:14, celkem upraveno 2 x.
Čiže po několika dalších pokusech se prozatím sw G-simple omlouvám, nakreslil jsem testovací objekt s offsety znovu a tentokráte hláška 32 "entit nalezeno", čiže program načítá ok.
Jen neodpustí začátečnické chyby v CAD-ech, jaké zatím nevím, ale byly tam.
Resumé - pravdu má asi tentokráte mr. k, šel na to z nás tupounů nejlépe ..
- viz típnutý scereen 2. pokusu.
Doporučuju postup - nakreslit kousek výkresu v CAD-u, uložit jako *.dxf, testnout v G-simple a tak se průběžně "autocenzurovat" před vlastníma chybama ..
Čiže - neremcat, překreslit *.dxf výkres, hledat chybu u sebe a zbytečně zde pak nemlžit na DF a nemást druhé.
(platí samože i pro mě).
Jen neodpustí začátečnické chyby v CAD-ech, jaké zatím nevím, ale byly tam.
Resumé - pravdu má asi tentokráte mr. k, šel na to z nás tupounů nejlépe ..

Doporučuju postup - nakreslit kousek výkresu v CAD-u, uložit jako *.dxf, testnout v G-simple a tak se průběžně "autocenzurovat" před vlastníma chybama ..
Čiže - neremcat, překreslit *.dxf výkres, hledat chybu u sebe a zbytečně zde pak nemlžit na DF a nemást druhé.

(platí samože i pro mě).
som si to pozrel a vypada to celkom obstojne na bezne jednoduche veci. Skusal som rozbehat gravirovanie, naimportoval som *.dxf, vsetko ok, vyberiem polotovar, nastroj, parametre... a stale to hlasi ze pre danu krivku, v mojom pripade kruh nie je pre gravirovanie priradeny nastroj. Netusim ked ho priradim. Ma niekto s tymto skusenosti?.
dik
cmeliak
dik
cmeliak
sem na vás celej zvědav jak to rozběháte apson na základní 2D ! 

Včera jsem to nainstaloval a měl jsem na to asi 30 minut času, takže jsem skončil stejně. Dnes ráno ve vlaku jsem otevřel manuál, našel si sekci týkající se toho, co je třeba pro vygenerování kódu a je to tam moc dobře popsané ;o)cmeliak píše:som si to pozrel a vypada to celkom obstojne na bezne jednoduche veci. Skusal som rozbehat gravirovanie, naimportoval som *.dxf, vsetko ok, vyberiem polotovar, nastroj, parametre... a stale to hlasi ze pre danu krivku, v mojom pripade kruh nie je pre gravirovanie priradeny nastroj. Netusim ked ho priradim. Ma niekto s tymto skusenosti?.
dik
cmeliak
Ve zkratce - polotovar má přidělený materiál, s polotovarem jsou svázány vytvořené kapsy a výčnělky či dráhy apod. a tyto mají nadefinováno, kterým nástrojem se mají obrobit. Nástroje musí být přiřazeny k držáku nástrojů a musí mít pro daný materiál nastaveny parametry (otáčky, rychlost, třísku). Snad jsem na nic nezapomněl. Nakreslil jsem jednoduchý kruhový "výčnělek", toto vše udělal a po vygenerování programu (napsalo to, že frézování bude trvat 30 minut) to i v simulaci kreslilo průběh. Zdá se to opravdu být pro jednoduché tvary použitelné - hlavně to je zdarma.
Diky za popis, ja som to nesiel uz tiez. Chybalo mi tam nadefinovanie obrabacich parametrov pre konkretny nastroj a material.VW píše: Včera jsem to nainstaloval a měl jsem na to asi 30 minut času, takže jsem skončil stejně. Dnes ráno ve vlaku jsem otevřel manuál, našel si sekci týkající se toho, co je třeba pro vygenerování kódu a je to tam moc dobře popsané ;o)
Ve zkratce - polotovar má přidělený materiál, s polotovarem jsou svázány vytvořené kapsy a výčnělky či dráhy apod. a tyto mají nadefinováno, kterým nástrojem se mají obrobit. Nástroje musí být přiřazeny k držáku nástrojů a musí mít pro daný materiál nastaveny parametry (otáčky, rychlost, třísku). Snad jsem na nic nezapomněl. Nakreslil jsem jednoduchý kruhový "výčnělek", toto vše udělal a po vygenerování programu (napsalo to, že frézování bude trvat 30 minut) to i v simulaci kreslilo průběh. Zdá se to opravdu být pro jednoduché tvary použitelné - hlavně to je zdarma.
Ahoj, tak se pomalu prokousavam EMC2 a Gsimple a nedari se mi jedna vec. Chci frezovat vnitrni ctverec s tim, ze uz mam vyvrtanou diru a chci dofrezovavat jen plochy s radiusem. Nedari se mi to nakreslit. Pokazde ma tendenci frezovat celej vnitrek. Takze, jak nakreslit obraz s predem vyvrtanym otvorem?
Díky, Radek
Díky, Radek