Zelena prisera..

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Pupak
Kontaktovat uživatele:

18. 5. 2008, 7:39

Tak jsem trochu maknul na moji zelene potvore a dokoncil Z-osu.
Z KM 3Nm a Bistepem to chodi v pohode 8m/min. Jeste zkusim variantu se servem,abych mel srovnani.Posun 0.01mm/krok pri 400kr/ot.
Prac. rozjezd 150mm.
Přílohy
obr.1
obr.1
jaro.va

19. 5. 2008, 7:35

takto nejako si predstavujem vyriesenie Z osi aj na mojej frezke-akurat ze ja nemam tak velke to C-cko ,cize max. vysadenie vretena bude tak 20 cm
by ma zaujimalo, ako vlastne nastavujes kolmost ku krizovemu stolu?
bude ta Z-os uz fixna a prisposobis (nejako-ako?) naklananie krizoveho stolu-alebo opacne?
Pupak
Kontaktovat uživatele:

22. 5. 2008, 7:52

Kolmost nastavuju uz pri stavbe Z-osy.Vsechno situuju na ten posuvny drzak X-Y.
Taky uz jsem zas trochu pokrocil.Y-Osa uz je ve skoro ve finale.
Rozjezd bude 220mm v Y a 520mm v X.
Jinak mi do rodiny zelenaku pribyl novy kousek od pana Deckela.
Az se naucim delat takhle presne,dam si na barak ceduli.
Proti tomu je kazda Cina jen hromada srotu.
Přílohy
obr.2
obr.2
obr.1
obr.1
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

22. 5. 2008, 8:20

Pekne , ale takova skoda delat to z AL.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
kovohemil
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

22. 5. 2008, 8:41

Ten deckel je fakt supr práce měl jsem od něj univerzál frézku, fakt skvělá práce dodnes mě mrzí že jsem ji pustil za větší mašinky :cry:
Pupak
Kontaktovat uživatele:

22. 5. 2008, 9:25

Ono to neni jen z duralu.Klicove casti jsou z oceli.Musim setrit vyskou, a tak musim volit pevnejsi matros.
Ohledne to Deckelu musim rict,ze je to fakt hodinarska prace.Ten stroj je min 15 let starej a i kdyz asi moc nepracoval,je v naprosto dokonalem stavu.Brousene rybiny se skoro nulovou vuli.Kdyz dam na konec X osy hodinky a vezmu za to vsi silou,tak to ukaze max dve stovky.To udelam s lineary taky.Vsechny osy ve stovce tak,ze se rucicka temer nepohne.
Trapezy bez vule a mrtvola v obou osach max sest stovek.Pohyb jak po masle a to je vymezeni vule bez klinu jen na dvou sroubech a uzaveru osy.Vymezovaci srouby nastavim rukou a dotahnu kontramatky.Osa sedi jak vino a jezdi uplne hladce.Kdyz si vezmu,ze ty dve stovky jsou soucet vuli ve vsech trech osach,tak me jima jen nema ucta k lidem,kteri umi takhle delat.I kdyz nemce nijak moc nemiluju,musim uznat,ze stroje delat umi.Videl jsem univerzalku od Deckela predelanou na CNC jen pridanim motoru a fakt to funguje.Jedinej problem je s mrtvolou ve sroubech,ale to umi resit kazdej ridici system.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 5. 2008, 9:29

chmm
ta cina kterou vozim ma narybine vuli dost pod stovku a po cele delce to projedu bez odporu kdyz otacim sroubem dvema prsty
neni cina jako cina
clovek musi umet nakupovat

nechat nekde vuli a spolehat se na to ze to vymezi system je dost spatne
co kdyz si tvuj zakaznik usmysli ze bude obrabet sousledne

na tom veletrhu jsem si dost slusne overil ze temer vse je z ciny
a to i prakticky vsechny renomovane znacky na trhu az na asi dve vyjimky

tyo firmy se pak jeste deli na dve skupiny
jedny tvrdi ze je to z ameriky a ze zasadne neprodavaji cinsky smejd pricemz lze velmi jednoduse najit fakbriku ktera to v cine vyrabi do posledniho sroubku a kdyby se obtezovali a odkrytovali tak tam jsou stitky s rozsypanym cajem

druha skupina te je to jedno ti tam primo rozdavali katalogy od cinana v cinstine protoze se jim nevyplati prekladat a tisknout tu katalogy

jinak kdyz trosku pohledas tak ty lineary ktere pouzivas jsou temer jiste vyrobene v cine, motory stoprocentne, veskere elektronicke soucastky, polovina tveho naradi beztak taky, jak jsem koukal tak dilnu mas vybavenou taky kompletne z ciny takze koukam ze na cinany taky trpis
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
kamilpetrjansta
Kontaktovat uživatele:

23. 5. 2008, 10:15

No dneska věci, které nejsou vyrobeny v Číně ( aspoň část ) skoro už nenajdeš. Třeba Bomar značkový výrobce pásových pil vyrábí dílce Čína a Indie a pak se řekne značka. Tu Čínu bych zase tak neodsuzoval,
přístup mají ke stejným technologiím jako ostatní takže je to jen o lidech.
Prostě kdo hledá najde.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

23. 5. 2008, 10:21

Nedá mi to abych se nepřipojil....
Byl jsem tento týden u Puláka na exkurzi a viděl ty mašinky, hluboce mu smekám hlavně proto ,že svoje věci tvoří právě na čínském vybavení. Souhlasím, že není Čína jako čína, ale...
Rovnat Deckela s šikmoočkama je opravdu hodně smělé. :wink:
On totiž ten zásadní rozdíl bude v tom, že třeba ten Deckel o kterém píše Pupák, že je starý asi 15 let, bude starý spíše třicet možná i více let. No a já bych vážně rád viděl ty čínský stroje za 20 či 30 let nasazení v každodenním provozu (teď to myslím obecně ne tu Pupákovu G-jedničku). Mám sbírku strojů, kde nejstarší mašiny vznikly patrně ještě před válkou a popravdě řečeno i když mají naběhané tisíce hodin za nové čínské bych je nikdy neměnil. Na některých ani nenajdete opotřebení.
To, že se toho dnes dělá v Číně většina je realita, ale pořád ještě není vše tak růžové jak z Tvého příspěvku plyne. Že se to šikmoocí naučí je fakt, ale jak se to naučí bych raději hodnotil nejdřív tak za 20 let. :D
Jiná věc je pokud má v Číně továrnu renomovaná firma, která si vše přísně ohlídá, tak se ale většina zákazníků ani nedozví odkud produkce je a hlavně to nepozná. A to nejen na kvalitě, ale většinou i na ceně.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 5. 2008, 10:27

je takovej problem si overit treba litinu z kterej je to vyrabene a pojistit se ze to tak bude?
kamilpetrjansta
Kontaktovat uživatele:

23. 5. 2008, 11:31

Celkem souhlasím, ale bohužel pravda je i to, že problém kvality není jen Čínou, ale i tím, že je obrovský tlak na cenu. Dnes i renomované firmy to začínají odrbávat jen aby ušetřili.
Prostě staré stroje jsou staré dobré stroje.
Já bych rád viděl ty stroje renomovaných firem za 20 let. Budou to taky jen vraky. Dnes je prostě doba, kdy při nákupu technologie se počítá,
že za 5, 6let budeme úplně někde jinde a proto nemá cenu dělat stroj, který vydrží 20 let. Ten stroj se musí zaplatit a vytvořit zisk za velmi krátkou dobu a pak se prostě vyhodí. Tak to je, bohužel.
Engineer
Kontaktovat uživatele:

23. 5. 2008, 11:39

kamilpetrjansta píše:Celkem souhlasím, ale bohužel pravda je i to, že problém kvality není jen Čínou, ale i tím, že je obrovský tlak na cenu. Dnes i renomované firmy to začínají odrbávat jen aby ušetřili.
Prostě staré stroje jsou staré dobré stroje.
Já bych rád viděl ty stroje renomovaných firem za 20 let. Budou to taky jen vraky. Dnes je prostě doba, kdy při nákupu technologie se počítá,
že za 5, 6let budeme úplně někde jinde a proto nemá cenu dělat stroj, který vydrží 20 let. Ten stroj se musí zaplatit a vytvořit zisk za velmi krátkou dobu a pak se prostě vyhodí. Tak to je, bohužel.
K tomu asi není co dodat, to je každodenní realita. Kam se ale s tímhle přístupem nakonec dostaneme je otázka.............. :shock:
To ale není otázka pro tohle forum. :wink:

Ad ta litina....
Pochopitelně, že prověřit se dá dnes skoro vše, a jsem rád, že to u Vašich dovážených strojů děláte. To je určitě správný přístup. Bohužel ne vždy uplatňovaný. :cry:
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

23. 5. 2008, 11:41

to je druha stranka veci
kvalita jde do haje a muze to byt kdo chce se sebelepsim jmenem neudela stroj tak aby vydrzel 100 let v provozu bez geneeralky tak jako to umeli vyrabet na prelomu stoleti
tlak je na cenu a rychlost a i kdyz mame ty moznosti a materialy kvuli cene to malokdo vyuziva

ostatne nabizel jsem tu nastroje spickove kvality za 1/4 ceny a nikdo si to stejne nekopil asi proto ze tak vysokou kvalitu nepotrebuje a i 1/4 ceny se asi zda moc

druha vec je ta ze dnesni stroje byt dobre udelane jsou za 5 let moralne zastarale stejne jako auta obleceni boty proste vsechno
doba se jaksi zrychlila a vse se podrizuje trendum
a nema prilis cenu vyrabet neco co vydriz dele nez je jeho moralni zivotnost
Pupak
Kontaktovat uživatele:

23. 5. 2008, 5:01

Tak jsem si v duchu rikal,jestli vyuzijes muj prispevek k propagaci sve cinske litiny,ale mam pocit,ze uz to malicko prehanis.Srovnavat nove dovezeny vazelinou vycpany stroj s 15-20 let starou masinou,ktera nabehala stovky a mozna tisice hodin,je opravdu dost ujety.Navic tenhle stroj ma pruznost pod dve stovky ve vsech osach dohromady a to v te nejhorsi pozici.Rekl bych,ze zadny z tech tvych stroju uz za 10 let nebude na svete,protoze jak jsi spravne podotkl,zijeme v dobe,kdy jsme zvykli nakupovat smejd a za tyden ho vyhodime a nahradime necim jinym,co je momentalne in.Jenze porad jeste ziji lide,pro ktere slovo kvalita ma nejaky obsah a je jim lito vyhazovat penize.
Ja sice delam s masinkama z Ciny,protoze nemam statisice na poradne stroje,ale musel jsem investovat desitky hodin vlastni prace,abych z toho udelal pouzitelny stroje.Jenze jsem za ne zaplatil adekvatni penize a vedel jsem,co kupuju.
Mozna,ze najdes dost lidi,kterym nevadi,ze litina,ze ktere tyhle uzasne masiny v Cine vyrabi nema o tepelnych upravach ani paru a o starnuti ani nemluve,takze az se jim po roce stul zkrouti o 2-3 desetiny jako se to stalo spouste jinych lidi,budou asi dost nemile prekvapeni.Tyhle cinsky fabriky o nejakejch technologickejch postupech ani nepremejslej.Proste to sekaj jak Bata cvicky a za tech par korun to vzdycky nekdo koupi.
Mluvit tady o kontrole litiny mi prijde primo k smichu.Cinani se nebavi ani s nemeckou firmou,ktera odebira stovky kusu rocne.Nejaka garance kvality je pro ne cizi slovo.Proste ber,nebo neber.Vsak on se najde nekdo jiny.
Az mi za 15 let ukazes tuhle masinu jak ma ve trech osach dve stovky vuli,tak te budu brat vazne,ale zatim mi pripadas jak obchodni cestujici s destem.
rawen
Sponzor fora

23. 5. 2008, 7:39

Nazdar,
chtěl bych vás o něco poprosit. Jsem v oblasti CNC vcelku začátečník a snažím se na tomto fóru hledat neznámé věci.
Proč se ale polovina debat vždycky zvrtne v off-topic hádku o Číňany???
Pak se nedivte, že jsou začátečníci (minimálně jeden - já) trošku vedle.

Díky za přečtení, a sorry, že reju do admina fóra :)
Radek
Zamčeno

Zpět na „naše mašinky“