nezná někdo tento soustruh

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
j-k

9. 4. 2014, 4:16

Dobrý den
Po dlouhém pročítáni tohoto vlákna jsem se rozhodl teké přispět jedním stařešinou. :lol:
Již několik let vlastním tento soustruh.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Nezná někdo tento model?
Scházejí mě k němu kola na závity a některé kolečka v něm mají uražené zuby. Co jsem si, ale tenkrát za 5 klacků mohl přát víc :D .
Točná délka cca 700, průměr asi 300 nad ložem. Jediné co mě trápí je vůle na příčném suportu 1mm a chbějící zajištění na podélném. Z tohoto důvodu si na domácí kutění pořídím nějakou čínu na přesnou práci a tohoto dědečka si ponechám a něco hrubšího či na dřevo
chemic

9. 4. 2014, 6:01

Ja osobne bych radeji ty prachy na cinana vrazil do opravy toho co mas je to dost poctivej kus litiny
j-k

9. 4. 2014, 6:24

To je pravda že to je kus litiny, ale když si spočítám opravu, tak mě vyjde čína levněji. Musela by se udělat porava lože (přebroušení a zaškrabání), nové ozubené převody a to asi všechny a nové sady koleček na závitování, oprava spojky a tak bych mohl pokračovat dlouho. Neříkám možná česem po kouskách něco poopravím, ale teď na to nemám čas. Raději investuju do nového soustruhu SV-470 z výrobních strojů, to by nemněla být zas taková rachotina, doufám. Za pár měsíců uvidím.
j-k

10. 4. 2014, 7:34

Ještě se zeptám zkušenějších se staršími soustruhy. Není na jednu otráčku noniusu na příčném posunu 8mm hodně velký posun? I dělení noniusu po 0,1 mě příjde dost hrubé. Nechá se v případě potřeby šroub posunu nahradit něčím rozumějším a s nastavitelnou vůlí? Stávající závit má stoupání 4mm a nenechá se na něm vymezit vůle (myšleno v matce). Jak je to řešeno u jiných soustruhů? Dále mám dotaz jakým způsobem zamikáte suport na podelný posuv?
Omluvte mě, že se ptám pro někoho na primitivní věci, ale jsem laik a rád se učím nové věci. Zatím si více rozumím se dřevem, než se železem.
I proto bych zkusil udělat na tento soustruh přípravek na broušení nožů do hoblovky. Určitou představu mám jak to vytvořit, ale jestli má někdo nějaký nápad sem s ním. Nerad bych totiž kupoval drahou a velkou originální jednoůčelovou brusku, kterou zas tak často nevyužiju. K broušení chci použít přímou brusku nějak uchycenou na suport a hoblovací nůž uchytit na nějakou konstrukci nad lože. Co Vy na to?
vruboun

11. 4. 2014, 4:15

že to tomu soustruhu určitě neprospěje. Kluzné plochy a brusivo k sobě moc nepasujou.
4 mm stoupání šroubu na příčném vedení mi přijde naprosto normální. Jedna desetina taky ujde, když potřebuju dotahovat přesněji - dám si hodinky a dotahuju na ně.
Zamykání podélného suportu nemám - držím kolo rukou, mám v plánu dodělat, snad ještě v tomto životě.
j-k

11. 4. 2014, 8:04

Samozřejmě že zakryju co půjde při broušení a těch nožů nebude tolik. Tak 2x-3x do roka líznu veškeré co mám.
Prosím tě vruboun jak si vymezuješ vůli na šroubu? Já když otočím noniusem tak mám vuli na šroubu asi 1mm. To je také normální? Vůli ve vedení jsem již odstranil, ale tato vůle mě příjde dost a co jsem viděl odstranit se asi nedá.

Nedávno se mě na soustruhu stala závada. Pro kasmaráda jsem odvrtával zarezlé šrouby ve speciálních matkách a najednou se zastavilo vřeteno. Než jsem stihnul vypnout motor malinko se začoudilo i z řemenu. Poté následovala rozborka. Škoda že jsem nic nenafotil. Rozebral jsem celé vřeteno a zjistil, že se uvolnila pojistná matka na dotahovací matce mosazného ložiska na straně univerzály. Tím se našla příležitost doladit vůle kde se vyskytovaly a vše očistit od starych maziv a nahradit je novými. Jenom mě mrzí že nefunguje spojka na pravý a levý chod. Popraskali v ní takové zvlástní přítlačné pružiny, které se už nedají nikde sehnat. A také ty poškozené ozubené kolečka. Buď jsou hodně ochozené a nebo kousky vyštíplé, popřípadě kombinace obojího. Nechat si udělat nové by vyšlo dost draho :( .
Naposledy upravil(a) j-k dne 11. 4. 2014, 8:29, celkem upraveno 1 x.
RaS

11. 4. 2014, 8:12

vůle je 1, v matici a 2, v uložení šrobu.. pokud tam máš 1mm tak se na tom asi bude podílet hlavně ta v tom uložení, každej šroub má matice u kličky kterou to lze přitáhnout a zajistit tak aby ten šroub nelítal sem a tam.. podívej se na to a pochopíš.. pak je další vůle v matice tam je většinou dělená matice a ta jde přitáhnout a taky vymezit.. 1mm je strašně moc..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
j-k

11. 4. 2014, 8:35

Jenže ta matice dělená není a na noniusu vůle není. Uvažoval jsem o výměmě šroubu za M14 se stoupáním polovičním a vyrobení nové matky, která by byla dělená. To si ale budu muset počkat na nový přírůstek, abych to měl na čem vyrobit.
vruboun

12. 4. 2014, 4:20

chápu, že tady je hobby fórum a hobík touží po dokonalosti. Jsem už postarší bobr a v obrábění se pohybuju zhruba 35 let a musím říct, že jsem dělal na klasických mašinách, které měly na noniusu vůli i 2.5 mm a obrobky musely být v tolerancích, jinak je zákazník nezaplatil nebo chtěl brutální slevu. Časem se vůle objeví na každým šroubu a nevěř tomu, že se hned kvůli tomu soustruh rozebírá a seřizuje. Vůli na šroubu vymezuju protitahem tj. natočením kličky, tak aby mi to nůž v řezu neodmáčklo.
Když si dáš šroub s jemným stoupáním na drobet větší soustruh, tak vyflusneš duši při větších rozjezdech. Schválně si zkus přejet z jedné maximální polohy do druhé a spočítej si kolikrát jsi otočil kličkou a jak dlouho to trvá.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“