soustruh

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
vladosk

5. 6. 2008, 7:41

Tak taky pridam neco na koukani.
Historie: Cca r.1998 jsem ziskal krokove motory Escap s kartami step drv3. Potom jsem hledal na netu informace a využiti a tchan mi asi r 2001 daroval skolni soustruh MN80s vyroba TOS Olomouc 1952. Zaujala me treti osa misto nozove upinky a tim moznost frezovani. Vykuchal jsem prevody od vretene na osu z a poskozeny trapez nahradil zavitovou tyci m10 (X ma original M10 levy 3osa M10 pravy) aby i pocet kroku na otacku byl stejny. Soft je zatim Turbocnc. :)
Přílohy
Dscf2018.jpg
vlado
jaro.va

5. 6. 2008, 8:01

zlate MN-ko.
tiez vlastnim, aj ten adapter na frezovanie -caka ho podobny osud(az na ten trapez)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 6. 2008, 8:55

skoda takoveho krasneho soustruhu
na CNC jsi mel pouzit nejakeho cinana a tohle si nechat jako okrasu dilny
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
vladosk

5. 6. 2008, 9:02

Mozna je krasny, ale ma kvalitu cinana, suport je prasknuty takze osa x ma vuli ale je to hobby, na profi praci jsou jine stroje za jine ceny.
vlado
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

5. 6. 2008, 9:23

njn, ja bych prave MN80 chtel
je to takova moc pekna hracka a kdyz je v kondici tak i docela delnik
klidne ji vymenim za funglovyho cinana
vladosk

6. 6. 2008, 4:22

Ta moje Mn80 mela moooc nectnosti - chybely ozubena kola, konik (ten už byl dodo) taky motor už neni original, je odlomeny kousek z remenice vretena, remenice na motoru je delana z hliniku a treti os nemela vymezovaci listu. :cry: Ale bylo to zadara. Vzdycky jsem obdivoval soustruzniky co udelali kouli na soustruhu od oka (asi meli kruhovou interpolaci v rukach :wink: ) na takovou praci mam obe ruce leve. Tak me po precteni tohoto fora a jinych napadlo ze to zkusim predelat at za mne pracuje kremik. Idealy a cile jsem neprekonal - vule jsou citelne a bez linearnich vedeni a kulickovych sroubu nikdy nevyrobim to co v praci na cnc. Ale uz jsem vyrobil par drobnosti pro radost a tento konicek este nepresahl 10tis v nakladech. Jsem liny tocit klickou a tak to za mne dela ten kremik. Na kvalitni stroj je je treba 100tis a to se mi zda na konicka moc ale je to otazka pohledu protoze za 100tis koupis ojete auto a muzes ho hned rozflakat. Stale mam moznost to vylepsit a planuju stvrtou osu. Cil je vyrobit si drobne dily pro radost a obcas i uzitek sam doma. :wink:
vlado
jaro.va

6. 6. 2008, 8:15

vladosk píše:.....Cil je vyrobit si drobne dily pro radost a obcas i uzitek sam doma. :wink:
presne tak :wink:
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

6. 6. 2008, 8:37

ja jsem potreboval onehda rychle overit nejakou funkci na GSK980TD
tak jsem za odpoledne sundal klicku a na pricnym a misto strojniho posuvu na podelnym dal serva
nechal jsem srouby a vsechno jak je
vule tam mam do 2.5 mm takze i vymezovani fungovalo
dostal jsem dost zajimave parametry kdyz jsem s tim sel do materialu
vubec jsem to necekal potreboval jsem jen overit chovani software a to bez stroje slo blbe
ale vysledek byl dost slusnej
s tim strojnim posuvem to je originalne dost spatny kdyz tam bylo servo tak to delalo povrch ze jsem se nestacil divit :)

a opakovatelnost se zdala byt dobra
ale test byl pouze na dvou kusech takze ne prilis relevantni

jakmile je to spolehlive zCNCckovany tak je to parada
vladosk

6. 6. 2008, 9:20

Ja jsem soustruzil jako prvni kus nahradni dil na detskou postylku starsiho data byl to cep z duboveho dreva kolik prumer cca 15mm a dira taky cca prumer 15mm to dubove drevo jsem upnul do toho sveraku na treti ose a do univerzaly jsem upnul drazkovac 10mm HSS. Venkovni i vnitrni prumer jsem obrabel kruhovou interpolaci a presnost byla v desetinach mm - pro muj ucel dostatecna. Dalsi dilec byz z oceli - kolik prumer 9mm/6mm potreboval jsem to do prace jako doraz k excentrickemu lisu. Nechtelo se mi tocit klickou, tak jsem napsal g-kod. Presnost na dany ucel taky do jedne desetiny. Treti vyrobek byla klestina k prime brusce - planuju zkusit frezovat plosne spoje a taky vrtat vrtákem 0,8mm. Klestiny jsou jenom na prumer 3,2 a 2,4mm takze jsem upnul mosaznou kulatinu prumer 7mm a vysoustruzil kuzely a prumery. Rucne konikem jsem vyvrtal diru prumer 0,8 a potom jsem to 3x rozbrousil tim dodavanym kotouckem o sirce 0,8mm strojnim posuvem. Zkusil jsem to dat do te prime brusky a nevypada ze by to hazelo. Mam rozestavene 3 serva UHU ale malo casu... :cry:
vlado
vladosk

14. 2. 2010, 7:51

Přechod na Linux EMC2 - enkodér vřetena
Přílohy
enc2.jpg
enc1.jpg
vlado
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

14. 2. 2010, 9:56

vladosk píše:Ja jsem soustruzil jako prvni kus nahradni dil na detskou postylku starsiho data byl to cep z duboveho dreva kolik prumer cca 15mm a dira taky cca prumer 15mm to dubove drevo jsem upnul do toho sveraku na treti ose a do univerzaly jsem upnul drazkovac 10mm HSS. Venkovni i vnitrni prumer jsem obrabel kruhovou interpolaci a presnost byla v desetinach mm - pro muj ucel dostatecna.
Takže jsi předělal soustruh na frézku a pak na tom frézuješ díly, které se normálně soustruží? :D Vyhraješ si :-)

Jinak dobrý, hlavně že to funguje a nestálo to moc. Ale ty drivery něčím zakrytuj - stačí jedna špóna s tou správnou trajektorií, šlus a máš o zábavu na víkend postaráno. :P
Petr Spáčil
vladosk

14. 2. 2010, 11:10

Drivery vyměním za serva, ale zatím si hraju. Tady je jedna hračka frézovaná na soustruhu (jenom drážky)
Přílohy
vyhybka.jpg
vlado
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“