Starý soustruh - koník
Získal jsem starý soustruh (30. léta) a koník má zdá se kužel Mk2, nicméně když do koníka strčím vrták se stopkou Mk2 tak se mi (pokud ho nedoklepnu) volně protáčí tím myslím že ta unášecí placka na konci vrtáku v koníku o nic nezabírá a vrták tak drží jen samosvorností kužele. Netuším zda se tak dá i vrtat. Vzhledem k tomu že jsem opravdový začátečník tak by mě zajímalo zda je to normální nebo zda uvnitř koníku chybí nějaký protikus do kterého by zapadla ta ploška na konci vrtáků? Nerad bych něco skonil, děkuji.
Takže vrták skutečne drží pouze samosvorností kužele? Napadá mě proč to tak není i vrtaček?
A ještě jeden - možná hloupý - dotaz, podařilo se mi tam vrták fest zarazit a málem jsem ho nedostal ven, stočil jsem koník na minimum a dalo mi dost práce než jsem vrták točením tam-zpět uvolnil... nemám tam totiž žádnou oválnou díru na vyrážecí kolík. To je také u koníka běžné?
A ještě jeden - možná hloupý - dotaz, podařilo se mi tam vrták fest zarazit a málem jsem ho nedostal ven, stočil jsem koník na minimum a dalo mi dost práce než jsem vrták točením tam-zpět uvolnil... nemám tam totiž žádnou oválnou díru na vyrážecí kolík. To je také u koníka běžné?
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
trochu bych Jovu poopravil, ve celé řadě pinol samozřejmě tyto mezikusy jsou. Jde o váleček, který je vložený mezi šroub a nástroj v dutině, je tam napevno a oproti otáčení je zajištěn červíkem (první foto) ale zároveň je posuvný ve vyfrézované drážce přímo v pinole.
Na jeho konci co směřuje k nástroji je drážka do které zapadá unašeč vrtáku, ona drážka a umístění válečku vůči nástroji je taková, aby při naražení nástroje s unašečem váleček ve své nejzašší poloze nevyjel se svou drážkou pryč z nástroje ale aby ho bezpečně vytlačil ještě ven.
Naopak při naražení příslušenství bez unašeče zajel, ale zároveň při pohybu zpět vytlačil čelem zase nástroj ven z dutiny
Ten váleček tam může být umístěn i u varianty s pohyblivým, nebo pevným ručním kolem, další možností je pinola s vyrážecím otvorem, to se hodně vyskytovalo na vrtačkách ale i některých soustruzích, typicky u pákového koníka 
Na jeho konci co směřuje k nástroji je drážka do které zapadá unašeč vrtáku, ona drážka a umístění válečku vůči nástroji je taková, aby při naražení nástroje s unašečem váleček ve své nejzašší poloze nevyjel se svou drážkou pryč z nástroje ale aby ho bezpečně vytlačil ještě ven.
Naopak při naražení příslušenství bez unašeče zajel, ale zároveň při pohybu zpět vytlačil čelem zase nástroj ven z dutiny

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Vrták drží samosvorností i u vrtaček. Ten "unášecí čep" není totiž unášecí, ale jen vyrážecí. Za normálních okolností se nedostane vůbec do záběru a za nenormálních (třeba nečistoty v dutině vřetena), kdy se do záběru dostane, se snadno ukroutí. Ten kužel vlastním třením přenese mnohem větší krouticí moment.
Aleš Procháska
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
to máš sice pravdu, jenomže až se ti to skutečně protočí tak už je to skoro jedno jaká byla jeho původní fceprochaska píše: Za normálních okolností se nedostane vůbec do záběru ...............

Možná z těchto zkušeností vycházeli i tvůrci SV18, kde ten "zajišťovač" není, proto mají skoro všechny po několikaletém provozu tu dutinu dokurvenou

mám to na donauverkovi z 40 let a dutina je jak sklo
http://www.tumlikovo.cz/
My jsme měli na tomto soustruhu http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=60&t=6288" onclick="window.open(this.href);return false; taky koník bez unašeče a vyrážecí díry, ale piňola nebyla na konci uzavřená a šroub byl taky dutý, a směrem od kola s kličkou se jen zasunula hlazenka a tou se to vyrazilo...
Kužel byl samozřejmě taky vydřený, ale trochu ještě držel...
Kužel byl samozřejmě taky vydřený, ale trochu ještě držel...
Tak já tam protikus nemám, nemám ani vyrážecí otvor, nemám ani průchozí šroub pinoli... tedy pokud se mi vrták nepodaří vyhodit pohybem tam-zpět pomocí kolečka pro vysuv pinoli tak jsem asi v pr...
Asi nezbude nez koníka rozebrat a pořádně to promyslet.
PS: tumlik děkuji za fotky
Asi nezbude nez koníka rozebrat a pořádně to promyslet.
PS: tumlik děkuji za fotky
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
A není taky pinola na SV18 z nějakýho blátokovu? A nebo je samozřejmě možný, že s tím soustruhem dělalo ňáký jelito, co si ani nevšimne, že je vrták kouslej v obrobku a točí kličkou sem a tam, jak mu pan mistr ukázaltumlik píše:to máš sice pravdu, jenomže až se ti to skutečně protočí tak už je to skoro jedno jaká byla jeho původní fceto zajištění tímto způsobem tam není vůbec špatné
Možná z těchto zkušeností vycházeli i tvůrci SV18, kde ten "zajišťovač" není, proto mají skoro všechny po několikaletém provozu tu dutinu dokurvenou![]()
mám to na donauverkovi z 40 let a dutina je jak sklo

Aleš Procháska
- Kilovolt
- Sponzor fora
Když už o dutině
-jak se potom taková doku....á dutina opravuje? Proč se ptám: mám na frézce MK2 dutinu a jako u všeho čínskýho lehce šmajdá a drží jen na kousku.

Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Morse výstružníky existují, ale nesmí ta díra být tvrdá ale není jistota, že výstružník neuhne. Nejlepší je přebroušení v linetě, ale je třeba si uvědomit, že pokud se na průměru odebere 0,1 mm, tak tam nástroj zaleze o 4 mm hlouběji! Další možnost, pokud má pinola "dost masa" je protočit v linetě díru na průměr, jaký má prodlouženeé redukční pouzdro (samozřejmě menší o přídavek na nalisování) a z redukčního pouzdra odříznout příslušnou část. Výhodou je, že to redukční pouzdro je kalené a tím pádem něco vydrží.
http://www.markagro.cz/produkt/redukcni ... -ms3-dm172" onclick="window.open(this.href);return false;
Pokud by bylo málo "masa", tak se dá pouzdro před odříznutím přebrousit v hrotech na menší průměr.
http://www.markagro.cz/produkt/redukcni ... -ms3-dm172" onclick="window.open(this.href);return false;
Pokud by bylo málo "masa", tak se dá pouzdro před odříznutím přebrousit v hrotech na menší průměr.
[URL=https://matchnow.life]Super casual Dating[/URL]