Zdravím vás,
začínám se stavbou cnc z podepřených tyčí 20mm které jsem už před nějakou dobou zakoupil, podepřené tyče ustavím na referenční hranu o výšce podpory, tj. 5mm, dotahnu šrouby s kulatinou který budou tlačit na tyče k hraně, tam si myslím že problém není žádný. Ale problém je u vozíků, mám vozíky s nastavitelnou vůlí, pokud bych vozíky montoval do děr M6 , mají tam psanou toleranci +-0.2mm, což asi není nejlepší. Přemýšlím tedy jak ustavit vozíky aby byly přesně uloženy? Jdou dát do nějaké obdelníkové drážky přímo na velikost vozíku? Nebo tam udělat nějakej referenční roh a dotahnout to z dalších dvou stran podobně jako u té tyče?
Nejsem strojař, jsem elektrikář takže to prosím berte s rezervou. Nevím jaká je potřebná míra přesnosti uložení podepřených tyčí ale rád bych to měl dobře ustavené aby s tim šlo jet do hliníku a i jemně šolíchat nějaké železo. Rozjezdy budou cca 500x500x200(Z ještě nevím, chtěl bych tak 300 ale abych tim nesnižoval tuhost a přesnost), pevný portál.
EDIT: Tyče jsou 20mm,trapézový šroub 16mm. Trapéz mam od tůmy ale do mosazný matice vyřezaný závitníkem jde pouze do několika otáček, přitom z od Quise z cncshop.cz jdou v pohodě, jak je to možné?
Díky za odpověď
Ustavení vozíků aj.
podivej se do produktoveho listu, na tolerance rozmeru, pak zjistis, ze cim presneji se je budes snazit ulozit, tim vetsi problem budes mit pri serizeni geometrie, pokud chces pouzit referencni plochy, tak uloz obe tyce a jen jednu sad voziku na jedne tyci, IMHO je to zbytecna prace vzhledem k presnosti tyci a voziku
ty matice vyrabi "krutor" od oka tak nejak volne na sroub, tak se nediv ze je volna
ty matice vyrabi "krutor" od oka tak nejak volne na sroub, tak se nediv ze je volna

"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
někdo si koupí "drahé" lineáry a položí je halabala na kus válcované desky a je to pro něj OK.. druhej koupí podepřenou tyč, která sama o sobě neví co to přesnost je a snaží se ji uložit nějak profesionálně... kam ten svět spěje..
ad matice.. zkuste si někdo takovou matici spasovat se šroubem, kterej je tyč od tyče jinej a to vše udělat za pár korun a pak poslouchejte kecy že to má někde vůli.. zaplaťte si profesionální matici a šroub a pak remcejte že to má vůli...
ad matice.. zkuste si někdo takovou matici spasovat se šroubem, kterej je tyč od tyče jinej a to vše udělat za pár korun a pak poslouchejte kecy že to má někde vůli.. zaplaťte si profesionální matici a šroub a pak remcejte že to má vůli...
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
mozes to vyriesit tak, ze to vsetk zosrobujes tak, aby to malo minimalnu volu (tyce, voziky o stol). ked s tym budes spokojny, RIADNE A S CITOM dotiahnut vsetky sroby a podoprenie tyci skolikovat o zakladnu. taktiez voziky skolikovat o dosku stola. najlepsie pruznymi kolikmi ak nemas pristup ku kuzelovemu vystruzniku.
potom ked to aj rozoberies, mozes to znovu skolikovat a bude to sediet na tom istom mieste. len si musis poznacit poradie vozikov.
potom ked to aj rozoberies, mozes to znovu skolikovat a bude to sediet na tom istom mieste. len si musis poznacit poradie vozikov.
filla: matice nevyráběl krutor, nebyly koupený ale vyráběný závitníkem, spíš mam podezření na ty trapézový tyče od tůmy.
No tak teď jsem z toho jelen, nejsem strojař a moc tomu teda nehovim, takže je nejlepší vzít rovnej stůl, udělat díry pro tyče, ustavit , utahnout a navrtat kolíky? Nevim jestli mi nepřijde snazší to udělat takhle jak se to dělává a nebude to tolik vibrovat, nemusel bych to s ohledem na to jak jsou ty komponenty přesný tak moc dotahovat a honit někde setiny když to stejně neumim... prostě by to drželo na tej hraně a bylo by to. No a vozíky podstatě ten samej princip, větší díry, změřit, doladit a až to bude ok tak to sešroubovat a navrtat kolíky aby to pak neuteklo. No tak snad nepíšu nějaký blbosti.
No tak teď jsem z toho jelen, nejsem strojař a moc tomu teda nehovim, takže je nejlepší vzít rovnej stůl, udělat díry pro tyče, ustavit , utahnout a navrtat kolíky? Nevim jestli mi nepřijde snazší to udělat takhle jak se to dělává a nebude to tolik vibrovat, nemusel bych to s ohledem na to jak jsou ty komponenty přesný tak moc dotahovat a honit někde setiny když to stejně neumim... prostě by to drželo na tej hraně a bylo by to. No a vozíky podstatě ten samej princip, větší díry, změřit, doladit a až to bude ok tak to sešroubovat a navrtat kolíky aby to pak neuteklo. No tak snad nepíšu nějaký blbosti.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
k cemu koliky pro ocelovou tyc drzici par sroubky na hlinikovem tazenem profilu, to se stejne casem zakonite nekam uhne a koliky budou na prd
vzdyt je to urcene na veci jako jsou posuvna dvirka pro CNC
nebo ty kdyz osazujes dvere do pantu taky pouzivas hodinky a ramovou vodovahu ve dvou stovkach na metru?
myslim ze mas hodne zkreslene predstavy
vzdyt je to urcene na veci jako jsou posuvna dvirka pro CNC
nebo ty kdyz osazujes dvere do pantu taky pouzivas hodinky a ramovou vodovahu ve dvou stovkach na metru?
myslim ze mas hodne zkreslene predstavy
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Zkoušel jsi trochu měřit ten al profil na kterém jsou přišroubované ty podepřené tyče? Taky by se ti mohlo stát že dotažením na referenční hranu to bude horší. Ten profil je pěkné bláto a tak se v něm vymačká skoro cokoliv ( myslím že kolíkování je zbytečná práce). Nemluvím o tom že kolikrát (co jsem viděl) jsou v podpěrách i díry vrtané od oka ( viz i nějaký přízpěvek od Rase když dělal dveře k cncčku). Zkus raději došetřit a pořídit lineární vedení. Pokud máš přístup k frézce ( a nechceš se vzdát podepřených tyčí), zkus to udělat tak že místo podpěry přišroubuješ kus duralu a podpěru si obrobíš na základové desce. Pak už bude jen záležet jak k ní dotáhneš samotnou tyč ( respektive jak moc křivě jsou v ní udělané závity).
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
Dobře, takže jenom šrouby, doladit aby to běhalo a ok. No dobře, zkreslený představy mam, nebyl jsem si jistej, nejsem od fochu strojařského, plavu v tom, i když už míň. Jinak ty díry v těch podepřenejch tyčích mi přijdou že nejsou úplně přesný. Takže to je tak srovnat tyče a pak to vrtnout... a nebo se na to vybodnout a prodat to
to je konečně rozumnej názor.. prodat to..
pokud to myslíš s CNC vážně začni na lineárech.. vše ostatní je prostě nesmysl určenej k něčemu jinému..
pokud to myslíš s CNC vážně začni na lineárech.. vše ostatní je prostě nesmysl určenej k něčemu jinému..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu