Vysokootáčková vrtačka

gaminn

7. 7. 2008, 2:55

Zdravím,
prvně se omlouvám, že je tenhle topic možná mimo mísu...

Jsem naprostý laik, nehodlám nic stavět, ale sháním kvalitní vysokootáčkovou vrtačku pro vrtání desek plošných spojů. Měla by zvládnout 50 000 otáček/min...

Doufám, že mi můžete s výběrem poradit, nejsem příliš znalý v tomto oboru. :)
siliconbrain
Kontaktovat uživatele:

7. 7. 2008, 3:52

Treba:
http://www.atas.cz/files/P2D_P2ED.pdf
50.000 tedy nemaji, ale 40.000 ot/min my taky mohlo stacit.
Vrtacky na PCB, kde je pozadavek na opravdu vysoke otacky, se pohaneji take stlacenym vzduchem.
--
jrt
gaminn

7. 7. 2008, 4:14

Díky, ale to jsou pouze motorky. Myslel jsem spíše hotové nářadí...

Ale když jsme u toho, že bych si měl tu vrtačku postavit - co vše by t obnášelo?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 7. 2008, 5:09

gaminn píše:Díky, ale to jsou pouze motorky. Myslel jsem spíše hotové nářadí...

Ale když jsme u toho, že bych si měl tu vrtačku postavit - co vše by t obnášelo?
Já si zrovna shodou okolností vrtačku stavím :-) i když ne na plošňáky, ale obyčejnou stolní univerzální.

Asi by to znamenalo udělat základnu z nějaké desky (pokud tam nemá být křížový stůl) a dál to bude záležet na vyložení. Jestli je malé tak by to asi byl sloupek, na něm nějaký druh lineárního vedení (já na to mám Hiwin HGH35HA s jednou kolejnicí a jedním vozíkem), držák vřetena, vyrovnávací pružina a pákový převod. Pro větší vyložení na tom sloupu rameno a pak teprve vedení. U malé vrtačky by neměl vzniknout žádný závažný konstrukční problém.
Aleš Procháska
gaminn

7. 7. 2008, 5:29

Stojan, ten bych ještě nějak spíchnul. A co samotná rotující část vrtačky, jaké komponenty k její výrobě potřebuji (stačí motor + kleština)?

7. 7. 2008, 6:31

a co zkusit sehnat starou zubarskou vrtacku ta toci jak ...
gaminn

7. 7. 2008, 6:46

Jj, to mě taky napadlo. Ovšem je otázka, jestli to bude mít dostatečný výkon a jestli je motor stavěný na zatížení při vrtání ve směru hřídele. Ale to jsou jen pochybnosti laika, nevyznám se v tom....
Bob
Kontaktovat uživatele:

7. 7. 2008, 6:48

Jěště tu jak měla ty řemínky na pohonu :lol: Bob.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 7. 2008, 10:06

gaminn píše:Stojan, ten bych ještě nějak spíchnul. A co samotná rotující část vrtačky, jaké komponenty k její výrobě potřebuji (stačí motor + kleština)?
To bude trochu horší, koukal jsem se do toho dokumentu pečlivěji a ony jsou to jen motory, bez kleštiny. Správně tam má být hřídel uložená v ložiskách (vřeteník) s kleštinou na jedné straně a spojkou pro motor nebo řemenicí na druhé. Je to tady ve fóru víckrát rozebírané a jsou tu porůznu i nějaká doporučení na dodavatele. To co chci použít já by asi nešlo, je to moc velké a jen do 7000 otáček.
Aleš Procháska
RadekCX
Kontaktovat uživatele:

8. 7. 2008, 6:35

prochaska píše:
gaminn píše:Díky, ale to jsou pouze motorky. Myslel jsem spíše hotové nářadí...

Já si zrovna shodou okolností vrtačku stavím :-) i když ne na plošňáky, ale obyčejnou stolní univerzální.

Asi by to znamenalo udělat základnu z nějaké desky (pokud tam nemá být křížový stůl) a dál to bude záležet na vyložení. Jestli je malé tak by to asi byl sloupek, na něm nějaký druh lineárního vedení (já na to mám Hiwin HGH35HA s jednou kolejnicí a jedním vozíkem), držák vřetena, vyrovnávací pružina a pákový převod. Pro větší vyložení na tom sloupu rameno a pak teprve vedení. U malé vrtačky by neměl vzniknout žádný závažný konstrukční problém.
vrtacka na plosnaky (stojan) je uplne neco jineho nez bezna vrtacka - pozadavkem je velke vylozeni a minimalni zdvih.

velke vylozeni proto, ze se vrtaji velke desky a maly zdvih, protoze vetsina materialu je radove do 2.5mm (typicky 1.5mm).

Potreba je velka tuhost proto se to vetsinou neresi vedenim, ale jen zkrutnym ramenem.
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
gaminn

8. 7. 2008, 8:22

Díky moc za rady. Mohl by mi někdo doporučit konkrétní sehnatelný motor (vřeteno) pro danou aplikaci?
QNX
Kontaktovat uživatele:

8. 7. 2008, 8:55

mrkni se na sortiment NSK Nakanishi. Tam určitě najdeš něco vhodného.
gaminn

8. 7. 2008, 9:55

Chápu to dobře, že jejich sortiment je "modulární", tj. musím koupit samostatně motor, pak vřeteno, k tomu kleštiny... Viz třeba http://www.artcotools.com .
gaminn

8. 7. 2008, 12:51

Trochu jsem se v jejich sortimentu zorientoval. Zajímalo by mě, jestli je možné k motorům, které prodávají, zbastlit vlastní řidicí jednotku. Každopádně to je jen taková otázka ze zvědavosti, protože tolik peněz na tyhle určitě excelentní kousky nemám ani omylem. Nabízí se jiná alternativa, řekněme do 10 000,- Kč?
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

8. 7. 2008, 12:55

RadekCX píše:vrtacka na plosnaky (stojan) je uplne neco jineho nez bezna vrtacka - pozadavkem je velke vylozeni a minimalni zdvih.

velke vylozeni proto, ze se vrtaji velke desky a maly zdvih, protoze vetsina materialu je radove do 2.5mm (typicky 1.5mm).

Potreba je velka tuhost proto se to vetsinou neresi vedenim, ale jen zkrutnym ramenem.
Aha, tak to jsem radil blbost, tak maly zdvih me nenapadnul (to je tak, kdyz si nekdo nechava plosnaky delat :-))
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“