Mám takový problém s motorem soustruhu. Tak si v klidu šmrdolím na soustruhu a najednou prásk a tma v celém baráku. Zjistil jsem odpálený Fet v regulátoru. Po výměně regl funguje-zkoušel jsem ho jen přes žárovku, motor jsem neměl odvahu zapojit. Výtáhl jsem tedy motor pro kontrolu. Nic není spálené, žádný smrad. Uhlíky jsou ještě v normě, komutátor řekl bych taky. Ale našel jsem přetrženou pružinu= přívod k uhlíku (viz foto) Ta pružinka měla v sobě ještě ten ocelový půlměsíček, takže zpoloviny tam kontakt byl. Otázka zní, jak tento kontakt opravit? Na poruchu regulátoru to mohlo mít vliv, ale taky možná je to náhoda.
Ještě jedna otázečka, čím nahradit FET tranzistor 2KS560 (K560) nějakým dostupnějším typem. Díky za rady.
porucha ss motoru
Ještě jedna otázečka, čím nahradit FET tranzistor 2KS560 (K560) nějakým dostupnějším typem. Díky za rady.
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
Sieg SX2L homemade cnc
S trandem z hlavy taky těžko říct koukni se třeba na stránky gme a tam porovnej hodnoty, A zeptám se tě přes tu pružinku je privedené napájení na uhlík(když je prasklá tak drát nejde na uhlík) Jestli to tak chápu správně tak bych zkusil ten drát přímo pripájet na tělo držáku uhlíku. Jinak ta pružinka se ti někde za chodu mohla dotknout a proto to odnesl ten tranzistor.
popopepe píše:Ten tranzistor bude spíš 2SK560.
Jo je to SK. Neměl jsem ho u sebe ale ty písmenka jsem si zapamatoval dobře

Přesně tak. Přívodní drát je přivázaný k pružince a ta nasazena na to pouzdro uhlíku. Asi to fakt budu nuset připájet napřímo.
Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
Sieg SX2L homemade cnc
Ať to tepelně nezboříš. Já bych tou "pružinkou" provlíkl měděný drát dvakrát dokola a ten sletoval, aby se nevyvlíkl a udělal bych to preventivně i na druhé straně. Obávám se ale, že problém neskončí pouhou výměnou fetu.... 

mr.fahrad píše:nebo když budeš hodnej mám tu jeden volnej zadek z takovéhoto motoru. Třeba ra rozumě uloženou měnu vyměním:-d
Díky za nabídku. Vyzkouším ještě nápad s drátkem a když to neklapne, tak bych se s dovolením ozval

Rotwerk 300
Sieg SX2L homemade cnc
Sieg SX2L homemade cnc